Vlašské ořechy VALKNUT 1000 g
Kód: VAL081Související produkty
Detailní popis produktu
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou nedílnou součástí české kuchyně. Vlašská jádra patří mezi jedny z nejzdravějších potravin. Vlašská jádra jsou dobré pro svůj obsah nenasycených mastných kyselin, bílkovin, vitamínů a minerálů. Mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují až 65 % oleje, vitamíny C, A, B, E a velké množství minerálních látek.
Vlašské oříšky a jejich benefity:
- Silná, lahodná ořechová chuť.
- Velký obsah nenasycených mastných kyselin.
- Rychlá svačinka během dne.
#ShowMore#
Jádra Vlašských ořechů a jejich využití:
- Můžete si je vychutnat samostatně nebo je použít do sladkého pečiva, krémů, kaší či müsli.
- Hodí se do smoothie, nebo na výrobu domácího vlašského mléka.
Složení:
-
100 % jádra vlašských ořechů
Nutriční hodnoty (na 100 g) | |
Energetická hodnota | 2954 kj |
Energetická hodnota | 705 kcal |
Tuky | 65 g |
Z toho nasycené mast.kyseliny | 6 g |
Sacharidy | 14 g |
Z toho cukry | 1,1 g |
Bílkoviny | 15 g |
Vláknina | 7 g |
Sůl | <0,025 g |
Další zajímavosti o Vlašských oříšcích
- Vlašský ořech je druh ořechu (v podstatě pecka plodu ořešáku), plod ořešáku královského (Juglans regia L.), který se skládá z poživatelného jádra obklopeného pevnou dřevnatou skořápkou.
- Vlašské ořechy rostou na ořešáku přibližně od čtvrtého roku u roubovanců a od 12 let u semenáčů.
- Plody jsou na stromě obaleny do ochranné vrstvy, ve které dozrávají.
- Ze začátku je toto pouzdro zelené a během dozrávání tmavne a praská.
- Když je ořech zralý, vypadne z ochranného pouzdra na zem nebo spadne i s pouzdrem. Ořechy dozrávají od srpna do září.
- Vlašské ořechy jsou velmi starou potravinou, která je nejspíše konzumována již od neolitu, jak dokládají archeologické nálezy z oblasti Périgordu ve Francii.
- Obecně se vlašské ořechy rozlišují podle kvality skořápky na „papíráky“, „polopapíráky“ a „kameňáky“. Tzv. kameňáky mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se louskají.
- Jsou někdy považovány za křížence s ořešákem černým. Naproti tomu tzv. papíráky jsou poškozovány ptáky a protože mají často nedorostlou nebo děravou skořápku, napadají je při skladování moli.
- Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů). [1]
- Zařazují se pod pojem „suché skořápkové plody“.
- Mají z hlediska svého složení značný výživový význam a jsou důležitou složkou pekařských a cukrovinkářských výrobků a snacků.
- Z výživového hlediska je významný především obsah nenasycených mastných kyselin, kvalitních bílkovin, vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K) i ve vodě (vitaminy B1, B6, C) a obsah minerálních a stopových prvků (vápník, síra, hořčík, fosfor, železo, zinek mangan, bór).
- Je zdůrazňován význam nenasycené mastné kyseliny alfa-linolenové (ALA) a antioxidační kapacita - především u vlašských ořechů.
- Na druhé straně je vysoký obsah tuků nevýhodou, protože to znamená vysoký obsah energie (přes 2500 kJ/100 g), a proto je třeba konzumovat ořechy často, ale jen v malých dávkách.
- S vysokým obsahem nenasycených tuků souvisí také vysoké riziko žluknutí (změny tuků způsobené oxidací). Tento proces lze zpomalit zabráněním přístupu kyslíku (vakuové balení, balení v ochranné atmosféře), omezením přístupu světla (uchovávání v temnu, příp. v obalech propouštějících méně světla) a uchováváním při nízké teplotě. [2]
Skladování:
- Skladujte při maximální teplotě 25°C na suchém a tmavém místě.
Upozornění:
Výrobek může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, jádra podzemnice olejné, oxidu siřičitého nebo sezamu. Chraňte před světlem. Výrobce neručí za škody vzniklé nevhodným použitím nebo skladováním.
Zdroje
[1] Wikipedie - https://cs.wikipedia.org/wiki/Vla%C5%A1sk%C3%BD_o%C5%99ech
[2] Bezpečnost potravin - https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92072.aspx
Doplňkové parametry
Kategorie: | Cereálie, sušené plody a ořechy |
---|---|
Balení: | 1000 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.