Leucin

Co je to leucin

Leucin je proteinogenní aminokyselina, patří k esenciálním aminokyselinám, které si tělo nedokáže vytvořit samo. Leucin patří k nejdůležitějším aminokyselinám, je tedy velmi důležité ho přijímat ze stravy nebo suplementů. Leucin je součástí BCAA. Leucin se od zbylých dvou aminokyselin BCAA liší v tom, že byl nejvíce zkoumaný v izolovaném stavu. Můžete se setkat s leucinem ve dvou formách. L-leucin je přirozená verze aminokyseliny, která se nachází v bílkovinách v těle a také se často používá jako doplněk stravy. D-leucin je pak forma L-leucinu, která se vyrábí v laboratořích a slouží k přípravě doplňků výživy.

Jaké jsou výhody leucinu

Tato aminokyselina má spoustu pozitivních účinků. Ty jsou důležité zejména pro sportovce. V případě, že potřebujete nabrat svalovou hmotu a shodit přebytečný tuk, je vhodné leucin využívat. Leucin totiž podporuje nabírání svalové hmoty, jelikož může aktivovat mTOR. Protein, který odpovídá za syntézu bílkovin. Stejně tak je vhodný pokud sháníte něco na regeneraci bolavých svalů. Leucin má totiž roli při obnově svalů a aktivuje syntézu svalových proteinů. Dále může být leucin, podle některých výzkumů, užitečný při udržování stabilní hladiny cukru v krvi. Mimo to pomáhá zpomalit svalové poškození a zmírňuje tak příznaky stárnutí.

Jaké jsou vedlejší účinky leucinu

Leucin je při běžném používání, stejně jako ostatní aminokyseliny s rozvětveným řetězcem, pravděpodobně zcela bezpečný. Není však vhodné, aby leucin používaly těhotné a kojící ženy, protože je o jeho bezpečnosti stále ještě nedostatek údajů. Leucin může také ovlivňovat účinnost některých léků a nepříznivě působí také na vitamíny B3 a B6. Pokud byste totiž měli v těle přebytek leucinu, zabráníte tělu produkovat tyto vitamíny. To by pak mohlo vést k nemocem z důvodu jejich nedostatku. Mohlo by jít o onemocnění nazvané pellagra. Mezi příznaky této nemoci patří žaludeční problémy, vypadávání vlasů a kožní léze. Leucin také zvyšuje hladinu inzulinu a snižuje hladinu cukru. Proto by příjem s diabetickou léčbou mohl cukr udržovat na velmi nízké hladině. Diabetici by se tak před užíváním měli poradit se svým lékařem.

Jaká je doporučená denní dávka leucinu

Leucin by se měl denně užívat v množství 50 mg/ kgd. Předávkování by mohlo vést ke zvýšené hladině amoniaku v krvi. Pak by mohlo teoreticky dojít k onemocnění jater nebo poškození mozku. Leucin jako doplněk stravy je vhodné užívat nalačno, případně s jídlem, které má nízký obsah bílkovin.

V případě, že leucin chcete používat pro růst svalů, je vhodné 2,5 gramu leucinu doplnit půl hodiny před tréninkem na podporu anabolického stimulu. Po tréninku je pak dobré to samé množství přidat do šejku nebo syrovátkového proteinu. Poslední stejně velkou dávku je pak vhodné tělu dopřát před spaním, tím zvýšíte regeneraci po tréninku. Ideálně si leucin v této formě dopřávejte mezi jídly.

Jaké jsou zdroje leucinu

Leucin obsahují úplně běžné potraviny, je totiž součástí stravy, která je bohatá na proteiny.

Největší množství na sto gramů výrobku obsahuje hovězí maso, v závěsu jsou potom kuřecí prsa. Dostatečné množství leucinu obsahuje také tuňák, semínka a vepřové maso. Dále je leucin obsažený v ořeších, tofu, vejcích a mléce. Jinak se leucin hojně využívá jako součást doplňků stravy pro kulturisty a další sportovce.