Laktáza

Co je to laktáza

Laktáza je enzym, kterému se také říká laktáza-phlorizin-hydroláza. Laktáza se v lidském těle tvoří v enterocytech tenkého střeva.  Jeho úkolem je katalyzovat štěpení laktózy, které se také říká mléčný cukr. Laktáza katalyzuje laktózu na jednoduché sacharidy (glukózu a galaktózu). Největší produkce laktázy je spojená s kojeneckým věkem, postupem času přirozeně klesá. Laktáza se dá koupit také jako doplněk stravy a je vyrobená z kvasnic. 

Co způsobí nedostatečná tvorba

Pokud tělo tvoří laktázu v malém množství, způsobuje to problémy. Nedostatečná tvorba laktázy je spojená s intolerancí laktózy. Tedy s nesnášenlivostí mléčného cukru.Ta může být vrozená. V takovém případě se laktáza neprodukuje v tenkém střevě novorozence a jedná se o genetickou poruchu. Sekundární nedostatek laktázy mohou způsobit některé nemoci a také užívání léků. Spouštěčem může být také chronický zánět tenkého střeva, kdy ho může způsobit celiakie nebo Crohnova nemoc. Nedostatek laktázy však může být způsobený také přemnožením určitých patogenních bakterií ve střevní flóře. 

Proč je nedostatek špatný

Jak již bylo řečeno, nedostatek laktázy může vést i intoleranci laktózy. V případě, že se mléčný cukr nerozloží totiž ve střevech způsobí potíže. Následkem jsou bolesti břicha, průjmy, zvracení, plynatost nebo nadýmání. Stav je podobný alergii na mléčnou bílkovinu. Alergie je však mnohem závažnější a provází jí ještě další příznaky jako je například vyrážka. 

Jak bojovat s nedostatkem laktázy

Jestliže jde o primární tedy vrozenou intoleranci laktózy, lze užívat doplňky stravy s obsahem laktázy. Pomůže také změna stravovacích návyků. 

Jak pomohou doplňky stravy

Pokud máte potíže se štěpením laktózy, mohou vám pomoci doplňky stravy obsahující laktázu. Většinou se jedná o kapky nebo tablety. Laktáza je vyráběná z kvasnic. Jejím úkolem je hydrolyzovat laktózu u osob s intolerancí laktózy. Tyto doplňky stravy by se měly konzumovat těsně před konzumací nebo během konzumace potravin, které obsahují laktózu. 

Laktáza je někdy přidávána také do potravin. Najdete ji například ve zmrzlinách, jelikož hydrolyzované mléko má sladší chuť.

Související pojmy: