Glukóza

Co je to glukóza

Glukóza je zcela základním a nejrychlejším zdrojem energie pro všechny buňky lidského těla. Zejména pro mozek, který je na ni vázaný. Patří mezi tzv. monosacharidy a je nezbytná pro správné fungování celého organismu. Jestliže přijmete v potravě nedostatečný obsah glukózy nebo se budete příliš stresovat, tělo sáhne do zásob glykogenu. Což oslabí vaše játra i svaly, ve kterých se glykogen nachází. 

Proto je velmi důležité udržovat cukr ve stabilní hladině a doplňovat jej ideálně z přírodních zdrojů, jako jsou:

  • ovoce, 
  • med 
  • či malé množství zeleniny. 

Při velkém hladovění může klesnout hladina glukózy pod hodnotu 2,2 mmol/l. V takovém případě se jedná o tzv. hypoglykémii. Projevuje se neklidem, pocením nebo třesem. Známější je však zvýšená glykémie neboli hyperglykémie, která je základním projevem cukrovky, tedy diabetu.

Související pojmy:

Ateroskleróza (Kornatění tepen)

Ateroskleróza je zánětlivé postižení cévních stěn, kdy v nich dochází k ukládání tukových látek, především cholesterolu. Cévy se v důsledku ukládání tuku zužují, snižuje se jejich flexibilita a dochází k omezení průtoku krve. Ateroskleróza vede k řadě onemocnění, např. anginy pectoris, infarktu, cévní mozkové příhodě atd.

Rizikové faktory

Mezi rizikové faktory, které mohou zvýšit pravděpodobnost výskytu onemocnění, patří zejména:

  • vysoký krevní tlak
  • obezita
  • stres
  • cukrovka
  • kouření
  • zvýšený cholesterol
  • dědičnost
  • nedostatek pohybu

Bránit se ateroskleróze můžete hlavně prevencí. To znamená, že omezíte tučná a sladká jídla, zvýšíte množství vlákniny, začnete používat více rostlinných tuků a začnete se více hýbat. Pokud je ateroskleróza již v pokročilejším stádiu, léčba je velice náročná a dlouhá, většinou po celý život.