Glukóza
Co je to glukóza
Glukóza je zcela základním a nejrychlejším zdrojem energie pro všechny buňky lidského těla. Zejména pro mozek, který je na ni vázaný. Patří mezi tzv. monosacharidy a je nezbytná pro správné fungování celého organismu. Jestliže přijmete v potravě nedostatečný obsah glukózy nebo se budete příliš stresovat, tělo sáhne do zásob glykogenu. Což oslabí vaše játra i svaly, ve kterých se glykogen nachází.
Proto je velmi důležité udržovat cukr ve stabilní hladině a doplňovat jej ideálně z přírodních zdrojů, jako jsou:
- ovoce,
- med
- či malé množství zeleniny.
Při velkém hladovění může klesnout hladina glukózy pod hodnotu 2,2 mmol/l. V takovém případě se jedná o tzv. hypoglykémii. Projevuje se neklidem, pocením nebo třesem. Známější je však zvýšená glykémie neboli hyperglykémie, která je základním projevem cukrovky, tedy diabetu.
Související pojmy:
- Dextróza
- Fruktóza
- Glukóza
- Glykemický index
- Inzulinová rezistence
- Laktóza
- Laktáza
- Maltodextrin
- Sacharidy
- Xylitol
Ateroskleróza (Kornatění tepen)
Ateroskleróza je zánětlivé postižení cévních stěn, kdy v nich dochází k ukládání tukových látek, především cholesterolu. Cévy se v důsledku ukládání tuku zužují, snižuje se jejich flexibilita a dochází k omezení průtoku krve. Ateroskleróza vede k řadě onemocnění, např. anginy pectoris, infarktu, cévní mozkové příhodě atd.
Rizikové faktory
Mezi rizikové faktory, které mohou zvýšit pravděpodobnost výskytu onemocnění, patří zejména:
- vysoký krevní tlak
- obezita
- stres
- cukrovka
- kouření
- zvýšený cholesterol
- dědičnost
- nedostatek pohybu
Bránit se ateroskleróze můžete hlavně prevencí. To znamená, že omezíte tučná a sladká jídla, zvýšíte množství vlákniny, začnete používat více rostlinných tuků a začnete se více hýbat. Pokud je ateroskleróza již v pokročilejším stádiu, léčba je velice náročná a dlouhá, většinou po celý život.