Vitamín B2

Co je to vitamín B2

Vitamin B2 je také známý jako riboflavin (lactoflavinú. Je součástí skupiny vitamínů B, které jsou rozpustné ve vodě a vyskytuje se buď ve volné nebo vázané formě. Riboflavin se podílí na metabolických reakcích, hraje roli v růstu a vývoji buněk. Vitamin B2 se rozkládá působením světla, je však odolný vůči teplu. Stejně jako ostatní vitamíny B-komplexu napomáhá přeměně sacharidů na energii.

K čemu je dobrý vitamín B2

Vitamin B2 je velmi důležitý pro oči, kůži, nervovou soustavu i energetický metabolismus. V těle působí jako antioxidant. Riboflavin chrání buňky v lidském těle před oxidativním stresem. V neposlední řadě vám může pomoci zmírnit únavu nebo vyčerpání. Vitamin B2 tělo také potřebuje proto, aby vitamíny B6 a B9 dokázalo převést do využitelné podoby.

Co se děje při nedostatku vitaminu B2

V případě, že máte v těle nedostatek riboflavinu může dojít k praskání koutků nebo rtů. Může vás také pálit jazyk, oči a dokonce může dojít k zánětu spojivek. Objevují se také záněty dásní. S nedostatkem riboflavinu je spojovaná také únava, problémy s trávením, světloplachost, chudokrevnost a porucha nervového systému. V případě těhotenství by nedostatek riboflavinu mohl ohrozit růst dítěte a zvýšit šanci na preeklampsii. Ta zahrnuje mimo jiné vysoký krevní tlak. Nedostatek tohoto vitamínu není častý. Objevuje se však v souvislosti s vysokou konzumací alkoholu nebo jako důsledek užívání některých léků.

Co se děje při nadbytku vitaminu B2

Je velmi nepravděpodobné, že byste měli v těle nadbytek tohoto vitamínu. Nadbytečný riboflavin je totiž z těla odváděný společně s močí. Pokud byste však jako doplněk stravy užívali velké množství riboflavinu, může dojít k poškození jater. Jde však opravdu o vzácný stav, jelikož tělo si tento vitamín neukládá.

Kde najdeme vitamin B2

Vitamin B2 obsahují některé druhy potravin zcela přirozeně a v jiných ho najdete v syntetické formě. V potřebném množství najdete riboflavin v mléčných výrobcích a pochopitelně také v samotném mléce. Mezi další zdroje tohoto vitamínu patří vaječné žloutky, červené maso, vnitřnosti, mořské ryby (losos, tuňák, treska, makrela), sójové boby, luštěniny, pšenice nebo mandle. Riboflavin obsahují také houby nebo zelená zelenina jako je brokolice nebo například růžičková kapusta.

Jaká je doporučená dávka vitaminu B2

Doporučená denní dávka pro dospělé osoby je 1,9 miligramu za den pro ženy a 2,0 - 2,3 miligramu pro muže. Pokud je žena těhotná, měla by doporučenou denní dávku zvýšit na 2,3 miligramu a ve třetím trimestru na 2,4 miligramu. Stejné množství je pak doporučované pro kojící matky. Děti by měli užívat 0,4 - 1,5 miligramu riboflavinu, dospívající pak 1,6 - 2,4 miligramu. Potřeba riboflavinu stoupá se zvyšujícím se obsahem bílkovin ve stravě.

Kdy je potřeba větší dávka

Zvýšené nároky na příjem riboflavinu mají nejen těhotné ženy, ale také ženy užívající perorální antikoncepci. Dále organismus žádá více tohoto vitamínu při rekonvalescenci po zánětlivých onemocněních. Zvýšenou potřebu mají také alkoholici.