Lykopen

Co je to lykopen?

Lykopen je rostlinné barvivo červené barvy. Lykopen má antioxidační účinky a řadíme ho do skupiny karotenoidů, které neobsahují kyslík. Lykopen patří mezi biologicky důležité tetraterpeny. Lykopen je jedním z provitaminů vitamínů A. Je to látka, která má schopnost absorbovat světlo. Je to nenasycený karotenoid s otevřeným řetězcem. Lykopen je řazený mezi fytonutrienty. To jsou látky přirozeně si vyskytující v rostlinách. Fytonutrienty chrání rostliny před vnějšími hrozbami jakou jsou viry, houby, toxiny, škůdci a UV záření. 

Jaká je historie lykopenu? 

Lykopen byl poprvé izolovaný v roce 1910. Celá struktura molekuly pak byla objevena v roce 1931.

Jaké jsou zdroje lykopenu? 

K vyznámýn zdrojům tohoto rostlinného barviva patří vodní meloun, rajčata, šípek, červený grapefruit, papája, sladké vařené červené papriky, chřest, červené a fialové zelí, mrkev, mango, granátové jablko nebo například guava. Jako největší zdroj lykopenu jsou uvedena právě rajčata. Zajímavostí je, že větší obsah mají tepelně upravená rajčata. Je to z toho důvodu, že lykopen se lépe uvolňuje a organismus ho může snáze absorbovat. Navíc také platí, že čím zralejší je rajče, tím více lykopenu obsahuje. 

Potraviny bohaté na lykopen

Nejvíce lykopenu obsahují sušená rajčata, hodně ho najdete také v rajčatovém pyré. Čerstvá rajčata a rajčatový kompot v plechovce mají asi desetkrát menší množství lykopenu. 

Jak lykopen získat? 

Lykopen je látka, která se v lidském těle netvoří. Z toho důvodu je jediný způsob, jak ho získat konzumace ovoce a zeleniny, případně doplňků stravy. 

Jak lykopen působí na lidský organismus? 

Lykopen je antioxidant, má tedy ochranný vliv na lidské buňky, orgány a tkáně. Je to látka, která přispívá ke snižování rizika výskytu kardiovaskulárních nemocí. Dále přispívá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi a podpoře imunitního systému. Lykopen také chrání kůži před negativním vlivem UV záření. Pravděpodobně je to také látka, která snižuje vznik nádorových onemocnění. Pomáhá také zlepšovat funkci prostaty. U kuřáků prý však pozitivní vliv konzumace lykopenu mizí. 

Lykopen může také zlepšit funkci dýchací soustavy a zpomalit stárnutí kůže. Podle některých výzkumů může také snížit riziko osteoporózy a zlomenin. Dokonce prý lykopen může zlepšit fyzickou výkonnost. Lykopen se dokáže vypořádat s kvasinkovými infekcemi, chrání mozek, zlepšuje potenci a pozitivní vliv má také na kvalitu vlasů. Lykopen chrání tělo před vstřebáváním pesticidů z jiných potravin a brání tělo před účinky glutamátu sodného.

Doplňky stravy s lykopenem?

Lykopen lze užívat také ve formě doplňků stravy. Je třeba však být opatrný, ideálně se na užívání dohodnout s lékařem. Je to z toho důvodu, že lykopen může ovlivňovat účinky některých léků. Zejména léků na ředění krve a snižování krevního tlaku. Výzkum však prokázal, že lykopen v přírodní podobě je mnohem lepší než doplňky stravy. Je totiž účinnější než umělý lykopen. Pokud se rozhodnete pro doplňky stravy, je vhodné dbát na čistotu a kvalitu produktu. 

Jaká je doporučená denní dávka lykopenu? 

Doporučená denní dávka lykopenu se pohybuje mezi 10 až 300 miligramy, záleží za jakým účelem je lykopen konzumovaný. Doplňky stravy se prodávají obvykle ve formě kapslí, které obsahují obvykle 10 nebo 167 miligramů lykopenu. Obvyklá léčební denní dávka je 2 - 3 x denně 2-3 decilitry rajské šťávy nebo 1 - 2 x denně 167 miligramů lykopenu. 

Pro koho není lykopen vhodný? 

Doplňky stravy s lykopenem nejsou vhodné během těhotenství. Jedna studie naznačuje, že užívání doplňků stravy se 2 miligramy lykopenu denně zvyšuje riziko předčasného porodu a nízké porodní hmotnosti dítěte. 

Jaké jsou nežádoucí účinky lykopenu? 

Příjem lykopenu z přírodních zdrojů je považovaný za zcela bezpečný a nejsou známé nežádoucí účinky. NIcméně ve vzácných případech může při velmi vysoké konzumaci lykopenu dojít ke zbarvení kůže do oranžova. Tomuto jevu se říká lykopenodermie. Pokud to však s konzumací přírodního lykopenu nebudete přehánět, nemusíte se ho obávat. 

Použití lykopenu v průmyslu

Lykopen se používá do široké škály produktů jako barvivo. Hodně se používá v potravinářství. Přidává se například do omáček, polévek, ale také džusů a dalších potravin. Cílem je posílit barvu potraviny a také přidat potravinám zdravotní výhody. Kromě potravinářství se lykopen používá také v kosmetickém průmyslu. A to zejména v produktech na péči o vlasy a pleť. Hovoří se totiž o jeho protizánětlivých a ochranných účincích. Na zdravotním trhu je pak lykopen nabízený jako doplněk stravy, obvykle v kapslích nebo tabletách.

Rozdíl mezi lykopenem a beta-karotenem

Lykopen i beta-karoten spadají do skupiny karotenoidů. Jsou si podobní, ale stejní nejsou. Obě látky jsou antioxidanty, působí protizánětlivě a protirakovinně. Obě látky chrání mozek před poklesem kognitivních funkcí. Beta-karoten je prekurzorem vitaminu A, lykopen není prekurzorem žádného vitamínu. Zatímco při nadměrné konzumaci doplňků stravy beta-karotenu může dojít k toxicitě (vitamín A je toxický), u lykopenu nejsou vedlejší účinky prokázané. Beta-karoten interaguje s řadou léků, lykopen jen s léky na ředění krve.