Kolagen
Co je to kolagen
Kolagen je druh proteinu. U zvířat jde o nejhojnější strukturální protein. Je základním prvkem pojivových a podpůrných tkání. Existuje 28 typů kolagenu. Kolagen typu I tvoří 90 % kolagenu v těle (kosti, vazivo, šlachy, kůže, chrupavky). Kolagen je složený hlavně z aminokyselin glycinu, prolinu a hydroxyprolinu. Původ slova kolagen je odvozený z řeckého slova kolla, což znamená lepidlo.
K čemu tělo potřebuje kolagen
Kolagen hraje důležitou roli v buněčných procesech včetně opravy tkáně, imunitní odpovědi, mobilní komunikace nebo buněčné migrace. Je to hlavní strukturální bílkovina, která tvoří podporu tělesných tkání. Je tedy důležitý pro celkovou funkci těla. Mimo jiné pro pohybový aparát, stav zubů a kostí i pro zdravou pleť a vlasy. S věkem produkce kolagenu klesá, z toho důvodu mají staří lidé sušší kůži a vrásky. Vzhledem k tomu, že se kolagen nachází také v kosterním systému, snižuje se s věkem také pevnost kostí.
Jak se projevuje nedostatek
V případě malého množství kolagenu v těle si můžete všimnout různých příznaků v celém těle. V prvních chvílích si můžete všimnout zhoršené kvality kůže. Objevit se mohou pigmentové skvrny, vrásky a také se sníží její pružnost. Jedním z příznaků je snížená bolestivost a hybnost kloubů. Další příznakem je kvalita nehtů a vlasů.
Kdo je ohrožený nedostatkem kolagenu
Kolagen je velmi důležitý pro děti v období růstu. Vyšší nároky na jeho příjem mají také lidé, kteří těžce pracují a sportovci. Nedostatkem jsou však ohroženi také kuřáci nebo obézní lidé. Další skupinou osob, kterým hrozí nedostatek kolagenu jsou vegetariáni a vegani. Je to z toho důvodu, že zdrojem kolagenu jsou zejména živočišné produkty.
Jaké jsou zdroje kolagenu
Potraviny bohaté na kolagen pochází většinou z živočichů. Jde například o kosti, kůži a vazy zvířat. Bohatá na kolagen je zejména kuřecí kůže a prasečí koleno. Kolagen obsahuje také rybí kůže nebo medúzy. Tělo však produkuje kolagen také samo z aminokyselin. Jeho produkci tak můžete podpořit přísunem bílkovin z potravin jako jsou ryby, fazole, vejce nebo drůbeží maso.
Jak podpořit tvorbu kolagenu
JIž bylo řečeno, že produkci podpoříte přísunem bílkovin. Nápomocné však jsou i další látky. Zejména vitamín C. Ten je totiž pro tvorbu kolagenu v těle nezbytný. Vzhledem k tomu, že si vitamín C tělo nedokáže vytvořit samo, ho musíme přijímat ze stravy. Důležité jsou také vitamíny A a E. Skvělý je také chlorofyl, který podporuje tvorbu kolagenu. Dále je vhodné jíst cibuli, česnek, olivy nebo brokolici. Všechny tyto potraviny obsahují síru a tak je základním stavebním prvkem pro tvorbu kolagenu. Pomůže také spirulina, která obsahuje mnoho prospěšných látek.
Jaké jsou výhody kolagenových doplňků
Užívání kolagenových doplňků může nabídnout tělu několik výhod. Jednou z nich je podpora zdravé pokožky. Přínosy mají kolagenové doplňky také pro kosti či tělesnou stavbu. DObrou zprávou je, že kolagenové doplňky nejsou spojované s žádnými vedlejšími účinky. Pozor však na bylinné přísady, které mohou interagovat s předepsanými léky. Některé bylinky navíc nejsou vhodné pro těhotné ženy nebo kojící maminky. Pokud nechcete užívat přímo kolagenové doplňky, můžete podpořit tvorbu kolagenu doplňky s vitamínem C a D, vápníku nebo zinku.