Trávicí enzymy

Co to jsou trávicí enzymy

Jsou to biologicky aktivní látky, produkované žlázami trávicí soustavy, důležité pro lidské trávení. Tyto molekuly bílkovin  pracují jako organické katalyzátory, které urychlují chemické reakce při štěpení potravy na složky, které tělo dokáže vstřebat.  V současné době rozlišujeme tisíce druhů enzymů. Většina z nich však může být zařazena do některé kategorie jako jsou proteázy, lipázy, nukleázy, sacharázy, amylázy, maltázy atd. 

Dělí se dle živin, které pomáhají trávit:

Amyláza

  • V těle štěpí sacharidy a škrob na cukry. 
  • Lidské tělo vytváří amylázu ve slinivce, tenkém střevě a slinných žlázách. Trávení sacharidů, přesněji škrobu, začíná již v ústní dutině díky typu amylázy zvané ptyalin, která se tvoří ve slinných žlázách. 
  • Jídlo se při konzumaci mísí se slinami, a díky tomu začíná svou práci.

Proteáza

  • Je skupina enzymů, které v těle urychlují chemické reakce spojené s trávením bílkovin a produkují se ve slinivce, žaludku a tenkém střevě. Kromě trávení bílkovin a jejich štěpení na aminokyseliny je proteáza důležitá i při dalších procesech. 

Lipáza

  • Pomáhá štěpit tuky (triglyceridy) na glycerol a mastné kyseliny.
  • V těle se tvoří ve slinivce a tenkém střevě.

Nukleáza

  • Enzym, který hydrolyzuje vazbu nukleových kyselin. Dělí se ještě na endonukleázy a exonukleázy. 

Sacharáza

  • Tento enzym vzniká v erytrocytech tenkého střeva. 
  • Štěpí disacharid sacharózu na fruktózu a glukózu.

Maltáza

  • Enzym, který štěpí disacharid maltózu na dvě molekuly glukózy. Glukóza může být poté vstřebána a využita jako energie. 
  • Vzniká v erytrocytech tenkého střeva. 

Kde vznikají enzymy

V těle vznikají na několika různých místech. K rozkladu prvních molekul dochází již v ústech. Trávicí enzymy pak produkuje také slinivka břišní, žaludek i tenké střevo. Není to tak, že by všechny enzymy byly ve všech orgánech. V každé části těla působí jiné enzymy. 

Jaké jsou zdroje trávicích enzymů

Trávicí enzymy najdeme v mnoha potravinách. Právě enzymy totiž usnadňují trávení jednotlivých potravin. Enzymy jsou například v ananasu. Ananas obsahuje enzym bromelain, který pomáhá s trávením bílkovin. Z toho důvodu se dává například na pizzu. Existují však i další potraviny s enzymy. 

Med - Kromě dalších tělu prospěšných látek obsahuje také enzymy, které pomáhají lidskému tělu s trávením. Je však důležité, aby konzumovaný med při výrobě neprošel tepelnou úpravou. Tepelná úprava totiž aktivitu enzymů naruší. 

Ovoce - Většina druhů ovoce obsahuje trávicí enzymy. Mnoho jich najdete v banánech, kiwi, ananasu, papáje nebo v oblíbeném avokádu. 

Kysané výrobky - Kysané zelí a další podobné výrobky jsou také plné enzymů, které tělu pomáhají s trávením. 

Kefír - Látky, které podporují trávení jsou pochopitelně také v kefíru. Jde zejména o laktázu. 

Zázvor - Tento aromatický kořen, který je oblíbený hlavně na přípravu čaje nebo do pokrmů, může urychlit trávení. Obsahuje totiž zingibain. 

Jaké jsou funkce trávicích enzymů

Enzymy jsou nápomocné při transportu molekul, při trávení potravy a vstřebávání živin. Jejich hlavní funkcí je štěpení živin, které pak mohou být vstřebány do krevního oběhu. Každý enzym má svůj úkol, který plní. 

Může se stát, že organismus neprodukuje dostatečné množství enzymů. Vliv na to má stres, špatné stravování, alkohol, cigarety, ale také věk. 

Co se stane, když nefungují

Pokud má tělo nedostatek trávicích enzymů, může dojít ke špatnému trávení i zhoršenému vstřebávání živin. Dokonce se v těle mohou přemnožit nežádoucí bakterie, které produkují toxiny. Ty pochopitelně škodí lidskému zdraví. Pokud navíc ve střevech zůstanou větší kusy nenatrávené potravy, mohou způsobit záněty a ty mohou vyvrcholit syndromem propustného střeva. To je onemocnění jinak nazývané hyperpermeabilita. Nastává, když zánětlivé látky a toxiny prosakují střevními stěnami do krve.