Mastné kyseliny
Co to jsou mastné kyseliny
Mastné kyseliny jsou základní složkou tuků. Jde o karboxylové kyseliny s 4-26 uhlíky. Většinou mají sudý počet uhlíkových atomů. Existují volné mastné kyseliny nebo jsou součástí lipidů. Mastné kyseliny lze dělit podle různých kritérií, kterými mohou být nasycení nebo délka řetězce. Základní dělení je na nasycené a nenasycené mastné kyseliny.
Co jsou nasycené mastné kyseliny
Většinou jde o nezdravé tuky. Nelze to však brát plošně. Problém totiž bývá hlavně v jejich přijímaném množství. Naše tělo totiž nenasycené mastné kyseliny potřebuje pro správnou funkci. Přesto však stačí je konzumovat v malém množství. Nenasycené mastné kyseliny mohou škodit, protože zvyšují hladinu takzvaného zlého cholesterolu. Tím pádem přispívají k obezitě a kardiovaskulárním problémům.
Co jsou nenasycené mastné kyseliny
Opakem jsou nenasycené mastné kyseliny, které tělo dokáže využít mnohem lépe. Tyto mastné kyseliny navíc nemají tendenci se ukládat jako tukové zásoby, které jsou pro tělo nežádoucí. Nenasycené mastné kyseliny jsou bohaté na vitamíny a minerály a řadí se ke zdravým tukům. Jde většinou o rostlinné oleje, které se získávají z ořechů nebo semen. Patří sem však také avokádový olej, světlicový a řepkový olej.
Výjimku tvoří rybí tuk. Ten je pro zdraví člověka zásadním zdrojem esenciálních mastných kyselin. Lidské tělo ho potřebuje mnohem více, než je jeho běžná potřeba.
Co to jsou omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny patří mezi esenciální mastné kyseliny a neměly by chybět v našem jídelníčku. Skvělým zdrojem jsou ryby, hlavně ty tučné jako je losos, tuňák, makrela, sardinky, sleď. Omega-3 mastné kyseliny jsou však také ve vejcích a vlašských oříšcích. Omega-3 je důležitá zejména pro sportovce. Tyto živiny jsou totiž spojované s fungováním pohybového aparátu. Látky jsou důležité také v těhotenství, kdy přispívají ke správnému vývoji mozku u nenarozených dětí. Příznivý vliv mají také na kojence a jejich vývoj zraku. Všem pak omega-3 mastné kyseliny pomáhají se soustředěním, učením a pamětí. Dlouhodobé užívání má vliv na imunitní systém.
Kde se vyskytují mastné kyseliny
V přírodě se většinou vyskytují mastné kyseliny, které mají sudý počet uhlíkových atomů. Průmyslově se vyrábí hydrolýzou esterových vazeb v tucích. Mastné kyseliny najdete jako složky mnoha biologicky důležitých látek.
Nasycené mastné kyseliny najdeme hlavně v potravinách živočišného původu jako je máslo, sádlo, tučné maso, uzeniny nebo tučné mléčné výrobky. Mohou se však vyskytovat také v rostlinných tucích. Je však důležité rozlišovat jaký podíl tuků výrobky obsahují a jaká je výživová hodnota. Mezi nejdůležitější nenasycené mastné kyseliny patří omega 3 a 6. První jmenovanou najdete ve lněném nebo řepkovém oleji, druhou pak ve slunečnicovém oleji.