WPI

Co je to WPI?

Whey Protein Isolate zkráceně WPI je syrovátkový proteinový izolát. WPI se vyznačují vyšší stravitelností a lepším zpracováním v těle než mají koncentráty. Proteiny se zastoupením WPI často obsahují 90 % a více bílkovin. Podle druhu výroby se WPI dělí na dvě skupiny. Prvním je mikrofiltrovaný syrovátkový izolát CFM (Cross Flow Microfiltered Whey Isolate) a Syrovátkový izolát vyrobený iontovou výměnou ( Ion-exchange Whey Isolate). 

Čím se vyznačuje mikrofiltrovaný izolát

Má vyšší podíl bílkovin než koncentrát a také minimum tuků a sacharidů. Je velmi dobře snášený a lehce stravitelný. Mohou ho bez problémů používat také lidé s intolerancí laktózy. Mikrofiltrovaný izolát obsahuje velké množství rozvětvených aminokyselin BCAA, vápník a glykomakropeptidy, které mají příznivý vliv na systém člověka. 

Čím se vyznačuje syrovátkový izolát vyrobený iontovou výměnou

Vyrábí se z čerstvé sladké syrovátky a má asi o 5 % bílkovin více než mikrofiltrovaný izolát. Je skvěle rozpustný a dokonale využitelný pro tělo. Nenajdete v něm žádný tuk ani laktózu. 

Co je syrovátkový protein

Rychle stravitelná část mléčného proteinu, která je k dispozici v různých formách doplňků stravy. Mezi dva nejoblíbenější patří právě syrovátkový izolát, tedy WPI a syrovátkový koncentrát. 

Jaký je rozdíl mezi syrovátkovým izolátem a syrovátkovým koncentrátem

Mezi těmito doplňky stravy je hned několik nutričních rozdílů. Rozdíly jsou způsobené hlavně metodami zpracování. Když se tekutá syrovátka při výrobě sýrů nebo jogurtu nashromáždí jako vedlejší produkt, podstoupí několik kroků zpracování, aby se zvýšil obsah bílkovin. Po dosažení dostatečné koncentrace protienu lze tekutinu vysušit a vznikne prášek syrovátkového koncentrátu. Ten obsahuje až 80 % hmotnostních proteinů. Zbývajících 20 % obsahuje sacharidy a tuky. 

Pokud se sníží obsah tuku a sacharidů v syrovátce, použijí se různé kroky zpracování, lze vyrobit prášek ze syrovátkového izolátu, který obsahuje 90 % a více hmotnostních bílkovin. Kroky, které se provádí při výrobě izolátu mají za následek vyšší obsah bílkovin a méně tuku a sacharidů. 

Formy aminokyselin v obou formách syrovátky jsou však prakticky totožné, protože jsou odvozené ze stejných proteinů. Syrovátkový izolát má méně sacharidů a nižší obsah laktózy. Je tedy ideálnější pro ty, co nesnášejí laktózu. 

Další rozdíl je také v nákladech. Syrovátkový izolát je dražší než koncentrát. Dává to smysl vzhledem k čistotě izolátu. Přitom užívání většího množství syrovátkového koncentrátu však může přinést stejnou dávku bílkovin za nižší cenu. 

Jaké jsou výhody WPI

WPI má stejně jako syrovátkový koncentrát výhody pro tělo. Užívání doplňků stravy se syrovátkovým proteinem vede dle výzkumů ke zlepšení svalové hmoty a síly. Navzdory menším rozdílům v nutričním obsahu neexistují silné důkazy, které by naznačovaly, že izolát a koncentrát mají na lidské tělo různé účinky. 

Izolát mohou preferovat ti, kteří omzeují příjem tuků, sacharidů nebo laktózy. Ve všech třech složkách má totiž nižší hodnoty než syrovátkový koncentrát. 

Pokud jde o bílkoviny, je nejdůležitějším faktroem celkový denní příjem. Navíc se doporučuje, aby většina denního příjmu pocházela s vysoce kvalitních zdrojů. Těmi jsou například vejce, mléčné výrobky nebo drůběž. Nezapomeňte, že WPI i je stále jen doplněk běžné stravy a nemůže ji plnohodnotně nahradit.

Související pojmy: