Sukralóza
Co je to sukralóza
Jde o umělé sladidlo, které je mnohonásobně sladší než sacharóza. Tato náhražka klasického cukru se v organismu člověka téměř nemetabolizuje. To znamená, že není kalorická. Navíc sukralóza neovlivňuje hladinu krevního cukru ani inzulinu. Jde tedy o sladidlo vhodné pro osoby trpící cukrovkou.
Sukralóza se vyrábí z klasického cukru, přitom to rozhodně není totéž, co cukr. Liší se chemickým složením. V sukralóze jsou nrahrazené tři vybrané skupiny látek za atomy chloru. Toto umělé sladidlo se využívá při výrobě potravin i nápojů. Zajímavé je, že až 85 % z čajové lžičky sukralózy se neabsorbuje do těla. Zbytek tělo vstřebá, ale brzy zase vyloučí společně s močí. Sukralóza se tak neváže na tuky ani na svaly v lidském těle.
Jak byla vynalezena sukralóza
Tato potravinářská látka se označuje jako E 955 a byla nalezená v roce 1976 anglickými vědci. Došlo k tomu vlastně omylem, kdy jeden z vědců řekl druhému, aby odzkoušel chlorovaný derivát sacharózy. On ochutnal a později si nechal toto sladidlo patentovat.
Jaké jsou účinky na krevní cukr a inzulin
Sukralóza nemá vliv na hladinu krevního cukru ani inzulinu. A pokud ano, tak je tento vliv velmi malý. Vše závisí na jednotlivcích a jejich zvyku konzumovat umělá sladidla. To znamená, že změny v hladině cukru v krvi a inzulinu můžete po požití sukralózy zaznamenat v případě, že ji nekonzumujete pravidelně.
Jaký je vliv na hubnutí
Často se hovoří o tom, že umělá sladidla, která neobsahují žádné kalorie jsou vhodná pro dietní režim. Studie však potvrdily, že sukralóza nemá žádný zásadní vliv na váhu člověka.
Je sukralóza bezpečná?
Umělá sladidla jsou všeobecně velmi kontroverzním tématem. Někteří odborníci tvrdí, že jsou zcela neškodná, jiní naznačují, že tyto látky mohou mít účinky na metabolismus. Jak již bylo zmíněno u některých osob může dojít ke zvýšení hladiny krevního cukru a inzulinu. Navíc sukralóza může údajně poškodit bakteriální prostředí ve střevech. Některé studie navíc zpochybňují její bezpečnost při vaření nebo pečení. Hovoří o tom, že může uvolňovat škodlivé sloučeniny. Přesto zdravotnické úřady považují sukralózu za bezpečnou.
Je každopádně jasné, že toto umělé sladidlo v lidském těle nezpůsobuje vrozené vady, imunitní problémy, zubní kaz ani jiné podobně škodlivé stavy.
Jaké jsou alternativy
Ti, kdo považují sukralózu za nevhodné umělé sladidlo dávají přednost přírodním alternativám obyčejného cukru. Nejčastěji tak používají xylitol, maltitol nebo thaumatin.
Jaký je rozdíl mezi sukralózou a sacharózou
Sacharóza je známá jako stolní cukru. Může jít o řepný, ale také třtinový nebo javorový cukr. Cukr obsahuje 16 kalorií na čajovou lžičku a neobsahuje minerály ani vitamíny. Vysoký příjem klasického cukru může být příčinou přírůstku na váze a také zubního kazu. Navíc pojídáním sladkého trpí nutriční kvalita stravy. Jde totiž o příjem prázdných kalorií. Sukralóza kalorie neobsahuje a tudíž nemá vliv na váhu ani zubní kaz.