Omega 3
Co je to omega 3
Omega 3 jsou nenasycené mastné kyseliny, kterým také říkáme esenciální mastné kyseliny. Je to proto, že jsou sice důležité pro naše zdraví, ale tělo si je na rozdíl od jiných tuků nedokáže samo vyrobit. Setkat se můžete také se zkratkou PUFA z anglického originálu polyunsaturated fatty acids. Pojmenování omega souvisí s dvojnou vazbou v molekule mastné kyseliny.
Mezi nejznámější omega 3 kyseliny patří EPA a DHA, které se nacházejí zejména v rybách. Existuje však ještě ALA, omega 3, která se hojně nachází v rostlinných potravinách..Nenasycené mastné kyseliny hrají důležitou roli v procesech lidského těla. Důležité jsou pro děti, dospělé i starší osoby. Svou roli hrají také v těhotenství a při kojení. Lidské tělo je bohužel nedokáže syntetizovat, přesto jsou pro metabolismus opravdu důležité.
Jaké jsou přínosy omega 3 pro tělo
Zdravé tuky jsou důležité pro tělo i pro mozek. Jde o živiny, které jsou celosvětově nejprozkoumanější. A jaké tedy z konzumace plynou výhody pro organismus?
- Vývoj plodu, kojence - Pokud bude žena užívat omega 3 během těhotenství a v době kojení, může se zlepšit inteligence i zdraví očí miminka.
- ADHD - Doplňky omega-3 mohou zlepšit příznaky této poruchy pozornosti spojené s hyperaktivitou.
- Záněty, bolesti - Omega 3 mohou snižovat zánět a také příznaky autoimunitních nemocí.
- Astma - V případě dětí a mladých lidí mohou esenciální mastné kyseliny pomoci s předcházením astmatu.
- Játra - Esenciální mastné kyseliny mohou pomoci při zbavování se přebytečného tuku z jater.
- Rakovina - Omega 3 mastné kyseliny jsou spojované se sníženým rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva, ale také prsou nebo prostaty.
- Demence - Studie hovoří také o tom, že omega-3 mastné kyseliny snižují riziko Alzheimerovy choroby i demence.
Zdroje omega 3
Hlavním zdrojem esenciálních mastných kyselin jsou tučné mořské ryby, hlavně tedy jejich olej. Vhodná je například konzumace lososa nebo sardinek. Velmi vyzdvihovaný je také olej z tresčích jater. Dalším zdrojem jsou například mořské řasy, které však obsahují o dost menší množství omega 3. Každopádně jde o potraviny, na které bohužel jídelníček vnitrozemských států není moc bohatý. Omega 3 se však nachází také ve vajíčkách. V našich podmínkách jde vlastně o nejbohatší zdroj nenasycených mastných kyselin. Velmi důležité je však sníst hlavně žloutek. Právě on obsahuje většinu nutričních hodnot. Omega 3 najdete také v dalších potravinách:
- vlašské ořechy
- chia semínka
- kaviár
- makrela
- ústřice
Jak doplnit omega-3
Pokud máte v těle nedostatek esenciálních mastných kyselin, je nejlepší zařadit do jídelníčku tučné mořské ryby a konzumovat je alespoň dvakrát v týdnu. Vyměnit je pochopitelně můžete také za další plody moře bohaté na omega 3. Jestliže však nedokážete tyto normy splnit, je vhodné vyhledat doplňky stravy.
Ty nejlepší výrobky obsahují rybí olej, krill olej a oleje z řas. Vždy je důležité si přečíst složení přípravků, jelikož jich je na trhu opravdu mnoho a ne každý přípravek je vhodný.
Obvykle seženete preparáty ve formě kapslí nebo měkkých gelů. Před koupí nezapomeňte zkontrolovat obsah omega-3 a také jejich formu.
Pro lepší absorpci je vhodná forma FFA. Tedy obsah volných mastných kyselin. Vhodné je také zjistit, zda má přípravek standard GOED nebo pečeť třetí strany. Vždy také kontrolujte expiraci, jelikož tobolky jsou náchylné ke žluknutí.