Glukosamin sulfát
Co je to glukosamin
Glukosamin je sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v lidském těle (podílí se na stavbě kloubní chrupavky). Chemicky je klasifikovaný jako aminocukr. Je to základní stavební kámen pro nejrůznější molekuly v těle. Glukosamin se také nachází ve zvířecích tkáních a kostech, ale také ve skořápkách měkkýšů. Právě z přírodních zdrojů se pak vyrábějí doplňkové formy této látky.
Jak působí v těle
Glukosamin se používá jako doplněk stravy při léčbě zánětlivých stavů. Jednou z jeho hlavních úloh v těle je podpora zdravého vývoje kloubní chrupavky. Udržuje jejich pružnost. Společně se synoviální tekutinou kloubní chrupavka minimalizuje tření a umožňuje kostem bezbolestný a volný pohyb.
- používá se také při léčbě intersticiální cystitidy (chronický zánět svalů močového měchýře)
- údajně dokáže snížit zánět při onemocnění střev
- glukosamin je podle některých vědců také účinnou látkou při léčbě roztroušené sklerózy
- glukosamin sulfát může podporovat také zdraví očí
- někteří vědci tvrdí, že je účinnou terapií poruch temporomandibulárního kloubu (bolesti čelisti a zablokování čelistního kloubu)
Jak se projeví nedostatek
Tělo stárne a tím se snižuje schopnost vytvářet dostatečné množství glukosaminu sulfátu. Důsledkem je postupné omezení hybnosti a opotřebení chrupavky kloubu - tedy nemoc nazvanou jako osteoartrózu.
Jaké je doporučené dávkování
Většinou se doporučuje konzumace 1500 až 3000 miligramů glukosaminu denně. Užívat ji lze najednou nebo ve více menších dávkách v průběhu dne. Doplňky stravy jsou vyrobené z přírodních zdrojů nebo uměle v laboratoři. Běžně se podává glukosamin sulfát společně s chondroitinem sulfátem.
Tři formy:
- glukosamin sulfát (glukosamin se sírenem má lepší vstřebatelnost)
- glukosamin hydrochlorid (referenční forma díky jednoduchosti)
- N-acetylglukosamin (derivát glukózy)
Údajně mezi jejich protizánětlivými účinky nejsou příliš velké rozdíly. Většina výzkumů však zkoumala glukosamin sulfát. Doplněk stravy je vhodný pro starší osoby, osoby s větší fyzickou zátěží a správnou životosprávou. Pochopitelně je vhodný i pro osoby s kloubním onemocněním.
Jaká jsou rizika při užívání
Doplňky stravy glukosamin jsou pro většinu lidí pravděpodobně zcela bezpečné. Pochopitelně však pro některé jedince existují rizika nežádoucích účinků. Mezi ty patří nevolnost a zvracení, průjem, pálení žáhy nebo bolesti břicha či zácpa. Nevhodný je pro těhotné a kojící ženy, jelikož není dostatek důkazů o bezpečnosti užívání.
Glukosamin může mít také malý hypoglykemický účinek u diabetiků. Riziko je však malé. V případě, že máte cukrovku se však raději před používáním poraďte s lékařem. Glukosamin může navíc zvýšit riziko glaukomu. Není vhodné současně s ním užívat tetracyklin nebo penicilin.