Antioxidant

Co je to antioxidant

Jsou to látky, které zpomalují poškození buněk způsobené volnými radikály (toxiny ze životního prostředí). Z toho důvodu jsou někdy také označované jako lapači volných radikálů. Tyto látky přispívají také k ochraně buněk před oxidativním stresem. Zatímco některé druhy antioxidantů si lidské tělo dokáže vyrobit samo (endogenní antioxidanty), existují i druhy, které získává pouze ze stravy. Antioxidanty můžeme rozdělit do dvou hlavních skupin, a to na přírodní antioxidanty a syntetické antioxidanty. 

Typy antioxidantů

Hovoří se o tom, že existují minimálně stovky, možná až tisíce látek, které působí jako antioxidanty. Každá látka má přitom vlastní roli a interaguje s ostatními antioxidanty, aby mohlo tělo efektivně pracovat. Z důvodu, že je každý antioxidant opravdu jiný a plní jiný úkol, je důležité konzumovat pestrou stravu. Existují však dva základní typy antioxidantů. Jeden druh je rozpustný v tucích a druhý ve vodě. 

Co patří mezi přírodní antioxidanty

  • lněná semínka
  • hořká čokolád
  • černý čaj
  • káva
  • fazole
  • třešně, borůvky, jahody, maliny
  • rajčata, červené zelí, brokolice, artyčoky
  • bylinky - rozmarýn, máta, tymián, oregano, kopr
  • minerály - zinek a selen
  • vitamíny - A, B, C a E

Nejvýznamnější antioxidanty

  • Vitamín C - Kyselina askorbová je pro tělo důležitá. Tělo si ji neumí samo vytvořit a z toho důvodu je nutné konzumovat vitamin C v potravě nebo jako doplňky stravy. Nejen, že chrání před oxidativním stresem, ale také je důležitý pro imunitu, zmírnění únavy nebo tvorbu kolagenu
  • Resveratrol - Přírodní látka patřící do skupiny fytoalexinů působí jako prevence u kardiovaskulárních nemocí, ale také obezity, diabetu nebo rakoviny. Hovoří se také o účincích v léčbě protizánětlivých onemocnění nebo Alzheimerovy choroby. Největší koncentrace látky je v tmavých hroznech, nachází se však také v borůvkách, brusinkách, černém rybízu nebo různých druzích ořechů. 
  • Karotenoidy - Jsou to fotosyntetická barviva zodpovídající za barevnost zeleniny i ovoce. Pro lidské tělo jsou důležité zejména beta karoten, alfa karoten, lykopen, lutein, kryptxantin a zeaxanthin. 

Jak antioxidanty působí na tělo

Antioxidanty chrání před oxidačním stresem. Škody, které způsobuje jsou často spojované s aterosklerózou, rakovinou a ztrátou zraku. Předpokládá se, že právě příjem antioxidantů tato rizika snižuje. Antioxidanty údajně zpomalují proces stárnutí a také působí jako prevence proti nemocem srdce nebo infarktu. 

Role antioxidantů v potravinářství

Antioxidanty nejsou důležité jen v lidském těle. Jsou také důležitou součástí potravinářství. Tyto látky totiž zajišťují, aby si potraviny zachovaly barvu a chuť. Právě díky antioxidantům jsou potraviny poživatelné po delší dobu. Antioxidanty zaručí, že ovoce a zelena ztratí svou barvu později a také zabraňují oxidaci tuků nebo žluknutí.