Mandle VALKNUT 1000 g jádra natural
Kód: VAL079Detailní popis produktu
Mandle jádra natural 30-32
Mandle se staly pro svou bohatou výživovou hodnotu jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Naturální mandle jsou neloupaná a nesolená jádra v jakosti 30-32. Obsahují hodně vlákniny, proteinu (bílkovin) a řadu antioxidantů, které naše tělo potřebuje. Antioxidanty jsou především ve slupce mandle, proto je zdravější konzumovat mandle neloupané. Naturální mandle jsou bohaté na hořčík, vitamín B2 a vitamin E.
Mandle a jejich benefity:
- Obsahují velké množství vlákniny.
- Mají vysoký obsah tuků (40-50 %), a tím i energie.
- 15-30 % bílkovin. (Zdroj proteinu.)
- 5-7 % cukrů.
- Obsahují hodně vitamínů skupiny B, hlavně B2 (riboflavinu), vitaminu E (tokoferolu) a kyseliny listové.
- Jsou významné pro svůj obsah minerálních látek
Ve 100 g: 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku. [1] - Ve slupce antioxidanty.
#ShowMore#
Mandle a jejich využití:
- Samotné místo slaných oříšků.
- Nadrobno nasekané do jogurtu, zmrzliny, kaše i salátu.
- S oblibou se kombinují s jiným čerstvým nebo sušeným ovocem.
- Oceníte je při pečení cukroví a moučníků.
- Přidávají se do smoothie.
- Můžete z nich vyrobit mandlovou mouku.Mandlová mouka se vyrobí rozemletím mandlí. Slouží jako náhrada klasické mouky v low-carb dietě na výrobu palačinek, dortů, ale třeba i pečiva a pizzy.
- Z neloupaných mandlí si hravě vykouzlíte mandle loupané. Stačí krátce spařit ve vodě a slupky se lehkým třením zbavíte.
Složení:
- 100 % jádra mandlí
Nutriční hodnoty (na 100 g) | |
Energetická hodnota | 2642 kj |
Energetická hodnota | 631 kcal |
Tuky | 52 g |
Z toho nasycené mast.kyseliny | 4 g |
Sacharidy | 19,2 g |
Z toho cukry | 4,8 g |
Bílkoviny | 18,3 g |
Vláknina | 10 g |
Sůl | 0,025 g |
Další zajímavosti o Mandlích
- Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné (Prunus dulcis), která se pěstuje v subtropech a chráněných, teplých oblastech mírného pásu. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi.
- Nejčastěji se konzumují jako pochutiny k vínu, ale i jako součást složitějších jídel (dezerty, saláty, vánoční pečivo atp.).
- Jedí se buď s hnědou slupkou, loupané nebo rozemleté.
- Jsou základní surovinou pro výrobu marcipánu.
- Macerací mandlí v lihu s dalšími přísadami vznikají likéry, jako např. Amaretto.
- Mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují množství bílkovin, sacharidů, minerálů a vitamínů.
- [2]
Skladování:
- Skladujte při maximální teplotě 25°C na suchém a tmavém místě.
Upozornění:
Výrobek může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, jádra podzemnice olejné, oxidu siřičitého nebo sezamu. Chraňte před světlem. Výrobce neručí za škody vzniklé nevhodným použitím nebo skladováním.
Zdroje
[1] Bezpečnost potravin - https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92058.aspx
[2] Wikipedie - https://cs.wikipedia.org/wiki/Mandle_(plod)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.