Sušené Švestky VALKNUT 1000 g bez pecek
Kód: VAL084Termék részletes leírása
Sušené vypeckované švestky 70/80
Lahodná a intenzivní chuť i vůně těchto švestek je nezaměnitelná. Vypeckované švestky se hodí nejen na vaření, ale také jako rychlá svačinka během celého dne. Mají lahodnou šťavnatou chuť a příznivý obsah provitamínu A, vitamínů B1, B2, P. Velmi cenný je jejich obsah minerálů. Švestky sušené jsou zdravou alternativou sladkého. Jsou navíc velice bohaté na vlákninu a neobsahují téměř žádný tuk, takže je můžete mlsat bez výčitek. Hodí se do koláčů i na výrobu omáčky k masu.
Sušené švestky a jejich benefity:
- Sušené švestky skvěle zasytí a přestane vás honit mlsná.
- Jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu.
- Vitamín A, B, C, E, H a K, které přispívají k celkové rovnováze našeho organismu.
- Minerály a stopové prvky draslík, fosfor, vápník, železo, chlór, selen a sodík.
- Obsahují značné množství přírodního cukru sorbitolu, který ve střevech funguje podobně jako vláknina.
- Díky obsahu pektinů, které zpomalují vstřebávání cukrů a zvyšují spalování tuků jsou švestky vhodné při redukční dietě.
- Nerozpustná vláknina, která je v nich obsažená, bleskurychle zažene hlad.
- Dají se výborně skladovat, jsou trvanlivé.
- Mají nízký glykemický index. (Pomalé, šetrné uvolňování cukru do krve, takže nás zasytí na delší dobu.)
#ShowMore#
Sušené švestky jsou vhodné pro:
- sportovce,
(Rychle doplní energetické hodnoty.) - milovníky zdravého mlsání,
- turisty,
(Jako výživné občerstvení na cestách.) - všechny fyzicky aktivní lidi.
Sušené švestky a jejich využití:
Švestky jsou pochoutkou už samy o sobě, spolehlivě s nimi zaženete chuť na sladkosti. Pro lepší chuť a strukturu je doporučujeme půl hodiny předem namočit do teplé vody. Jsou oblíbené na pečení koláčů, vyrábění raw dezertů nebo švestkových omáček.
Na omáčku: Hodí se ke slaným pokrmům.
- Švestky uvařte ve vodě a poté nakrájejte na drobné kousky.
- Následně si připravte světlou jíšku a zalijte ji vývarem ze švestek.
- Povařte a přidejte švestky, nakrájené mandle, citrónovou šťávu, sůl, skořici a trochu ještě provaříme.
Na snídani:
- Na drobno nakrájené skvěle osladí vaši snídani, ovesnou kaši, puding, nákyp nebo müslie.
Na pečení:
- Přidejte sušené ovoce do koláčů, pokud zrovna nemáte čerstvé.
- Jen je třeba recept přizpůsobit, jelikož je sušené ovoce výrazně sladší než čerstvé.
Jako sladké cukroví:
- Můžete je obalit v marcipánu nebo čokoládě.
- Nebo je rozmixovat třeba s ořechy, semínky a tvarohem a obalit směs v kokosu.
Složení:
- Sušené švestky bez pecek. Konzervant: sorban draselný, slunečnicový olej.
Nutriční hodnoty (na 100 g) | |
Energetická hodnota | 1097 kj |
Energetická hodnota | 262 kcal |
Tuky | 0,4 g |
Z toho nasycené mast.kyseliny | 0,08 g |
Sacharidy | 64 g |
Z toho cukry | 22 g |
Bílkoviny | 2 g |
Sůl | 0,01 g |
Další zajímavosti o Švestkách
- Slivoň švestka nebo švestka domácí (Prunus domestica) je známý strom z rodu slivoň.
- Plodem je švestka (v Čechách místy nářečně slíva, na Moravě kadlátka/karlátka/kadlátko nebo trnka.)
- Je to peckovice modré až fialové barvy, mírně nasládlé chuti.
- Plody se konzumují syrové, konzervované mražením nebo kompotované.
- Vyrábějí se z nich povidla, plní se jimi ovocné knedlíky, buchty i koláče.
- Vyzrálé až přezrálé plody se nechají zkvasit a používají se k výrobě destilátů (slivovice).
- Ve střední Evropě má pěstování švestky domácí, stromovité dřeviny nižšího vzrůstu, dlouhou tradici.
- Plod má výraznou aromatickou vůni, je objemný s podélnou rýhou, dužnatý a šťavnatý.
- Plody obsahují 78 % (přezrálé) až 87 % (nezralé) vody, 7 % až 14 % cukru (invertní cukr 6 %, sacharóza 4,8 %). Švestky také obsahují organické kyseliny (např. jablečná), třísloviny, dusíkaté látky, minerální látky (sodík, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo) a vitamíny (provitamín A 0,21 mg/%, B1 0,14 mg/%, B2 0,03 mg/% a C5 – 10 mg/%).
- Pecka je elipsovitá, na vrcholu špičatá, na bázi zaoblená a bočně zploštělá. Má hnědou až červenohnědou barvu. [1]
Skladování:
- Skladujte při maximální teplotě 25°C na suchém a tmavém místě.
Upozornění:
Výrobek může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, jádra podzemnice olejné, oxidu siřičitého nebo sezamu. Chraňte před světlem. Výrobce neručí za škody vzniklé nevhodným použitím nebo skladováním.
Zdroje
[1] Wikipedie - https://cs.wikipedia.org/wiki/Slivo%C5%88_%C5%A1vestka
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!