Stévie

Co je to stévie

Stévie, celým názvem stévie sladká, je tropická rostlina s bílými květy. Používá se zejména pro své léčivé účinky a taky pro vysokou sladivost (je asi 300x sladší než cukr). Využívaná je z toho důvodu jako náhražka cukru. Jde o takřka nekalorické sladidlo, které je vhodné pro diabetiky a navíc nepřispívá k tvorbě zubního kazu. Stevia rabaudia má původ v Jižní Americe.

Jaké jsou výhody stévie

Stévie je sladidlo, které nezvyšuje krevní cukr a díky tomu, že neobsahuje sacharózu ani glukózu ji bez problému mohou používat také diabetici. Hodí se jako náhražka za syntetická sladidla. Stévie je také skvělou podporou při léčbě závislosti na tabáku i léčbě závislosti na alkoholu. Nejvíc působí blahodárně na akné a kvalitu pleti. Podporuje také zlepšení hojení ran. Vhodná je také proti zápachu z úst, omezuje únavu a podporuje trávení. Vliv má také na paradentózu dásní.

Jaké látky obsahuje stévie

V první řadě byl z listů stévie izolovaný steviosid, tedy bílý krystalický prášek, který je dobře rozpustný ve vodě a chutná sladce. Později však bylo izolováno ještě několik glykosidů, a to rebaudiosid A, který je nejsladší, dále rebaudioside B, Č, D a E a dulkosid. Potom také diterpenoidní aglykon steviol. Dále jsou ve stévii také flavonoidy, kyselina kávová, kyselina chlorogenová, kyselina askorbová a další.

Jaké formy stévie existují

Ke slazení nápojů nebo pokrmů se mohou používat klidně přímo čerstvé lístky této byliny, případně mražené nebo sušené. Na trhu jsou k dispozici ve formě drcených listů, prášku nebo extraktu. Nejlepší je pochopitelně vysoce koncentrovaný extrakt. Sehnat se dají také granulky nebo tablety.

Je stévie jedovatá a nebezpečná

Akutní toxická dávka, která se zjišťovala u krys je asi 8 gramů na kilogram živé hmotnosti. Člověka tedy nemůže v žádném případě poškodit. Podle Úřadu pro potraviny a léčiva USA nepředstavují čisté extrakty žádné nebezpečí pro lidský organismus. V případě, že se v přípravku však objeví příměsi, může to být jinak. Pokud přípravek obsahuje umělá sladidla, může být jeho užívání spojené se zdravotními riziky. Kupujte si tedy jen ta sladidla, které obsahují 95 % steviol glykosidu. Přidané cukrové alkoholy mohou vyvolat zvracení, křeče a nadýmání.

Kdo by si měl dát při užívání stévie pozor

Pozorné by měly být těhotné ženy. Ty by si měli vždy přečíst složení přípravku a užívat opravdu jen přírodní produkty bez přidaných chemických sladidel. Obecně by si pak na stévii měli dát pozor lidé s nízkým krevním tlakem. Jelikož užívání stévie má za následek rozšiřování krevním cév a tím snižování krevního tlaku. Jestliže tedy trpíte na nízký tlak, je vhodné konzumaci stévie raději probrat se svým lékařem. Stejně tak se raději poraďte s ošetřujícím lékařem v případě, že máte problémy s ledvinami nebo berete pravidelně nějaké léky. Také užívání stévie malými dětmi raději konzultujte s lékařem. Oficiálně totiž není stévie schválena pro děti.

Jaké jsou alternativy stévie

Stévii lze nahradit například xylitolem, což je druh vlákniny. Dále se ke slazení dá používat sirup Agáve, kokosový cukr nebo dextróza. Pochopitelně nesmíme zapomenout také na med. Existují samozřejmě také umělá sladidla. Mezi ně patří například aspartam, sacharin, acesulfam draselný a sukralóza.