Vláknina
Co je to vláknina
Vláknina patří mezi základní složky potravy, které by v našem denním jídelníčku neměly chybět. Je to směs nestravitelných nebo částečně stravitelných polysacharidů, které mají prokazatelně pozitivní účinky na lidské zdraví.
Jak rozdělujeme vlákninu
Vlákninu rozdělujeme dle schopnosti štěpení a vstřebávání na dva druhy: rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina se skládá z hemicelulózy, pektinů, rostlinných slizů, guaru, agaru a inulinu. Je to hmota, která se rozpouští v tlustém střevě. Nerozpustná vláknina se skládá z hemicelulózy, celulózy, ligninu, rezistenčního škrobu a chitinu. Je to hrubá hmota, která se ve vodě nerozpustí, ale dobře ji absorbuje.
Jaké má schopnosti rozpustná vláknina
- vázat na sebe vodu,
- zvětšovat svůj objem,
- tvořit ve střevě gelovitou strukturu.
Jaké jsou benefity rozpustné vlákniny
- Pozitivně ovlivňuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
- Zvyšuje pocit nasycení.
- Je potravou pro střevní bakterie - tzv. prebiotikum (známé např. v podobě psyllia)
- Snižuje kyselost žaludku a zpomaluje vyprazdňování. Tím se cukry z jídla dostávají do střev pomalu. Hladina krevního cukru se díky tomu zvyšuje jen pozvolna.
Jaké jsou zdroje rozpustné vlákniny
Rozpustnou vlákninu obsahují například jablka, hrušky nebo banány. Dále například také luštěniny jako jsou fazole nebo hrášek. Dalšími zdroji jsou ječmen, oves, žito, psylium sójové mléko a další sójové produkty. Rozpustnou vlákninu obsahuje také kořenové zelenina nebo brambory.
Jaké má schopnosti nerozpustná vláknina
- Nereaguje s vodou a trávicím traktem prochází ve zcela nezměněné podobě.
- Zvětšuje a změkčuje stolici. Také stimuluje střevní svalstvo, tudíž je skvělou prevencí proti zácpě.
- Efektivně zbavuje těla škodlivých látek.
- Zmírňuje hemeroidy.
- Nerozpustná vláknina zajišťuje rychlejší pocit sytosti.
- Odvádí z těla žlučové kyseliny, cholesterol i karcinogeny.
Jaké jsou benefity nerozpustné vlákniny
- Navozuje pocit sytosti (výhoda při hubnutí) .
- Bojuje proti zácpě.
- Zkracuje dobu, po kterou se ve střevech nachází toxické odpadní látky.
(Snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku).
Jaké jsou zdroje nerozpustné vlákniny
Nerozpustnou vlákninu obsahují celozrnné výrobky, semínka, obilné slupky a otruby. Dále také ořechy, zelenina jako jsou zelené fazolky, květák, cuketa, celer nebo čočka. Dále okurky, hnědá rýže, mrkev nebo brambory.
Jaký je doporučený denní příjem
V každém koutě světa je doporučený denní příjem vlákniny trochu jiný. Americká potravní asociace má jiný názor než britská. Výživové doporučení pro obyvatele České republiky však zpracovala Společnost pro výživu v souladu s dokumenty komise Evropských společenství. Dle ní je ideální zvýšení příjmu vlákniny na 30 gramů za den u dospělého člověka. U dětí od druhého roku života 5 gramů + počet gramů odpovídajících věku dítěte.