Glykemický index

Co je to glykemický index? 

Glykemický index úzce souvisí s inzulínem. Je to veličina udávající rychlost využití glukózy z určité potraviny. Jinými slovy vyjadřuje hodnotu, o kolik se hladina cukru v krvi zvýší za zhruba dvě hodiny po konzumaci dané potraviny. Glykemický index se často označuje zkratkou obou slov - GI. Potraviny díky němu můžeme dělit do tří skupin. Jde o potraviny s vysokým, středním a nízkým glykemickým indexem

Glykemický index je zobrazovaný jako plocha pod křivkou glykémie. Často je spojovaný s množstvím podkožního tuku a samozřejmě také s váhou člověka. Pokud člověk konzumuje potraviny s vysokým glykemickýcm indexem, brzy po jídle dostane znovu hlad. Navíc má také chuť na sladkosti. A to není vše. Potraviny, které mají vysoký glykemický index zvedají hladinu inzulinu v krvi a v neposlední řadě přispívají právě k tvorbě tuku. 

Jak se dělí potraviny podle glykemického indexu

Potraviny s nízkým GI - ovoce, zelenina, maso, vejce, mléčné výrobky, ořechy, luštěniny

Potraviny se středním GI - ovesné vločky, kukuřice, brambory, těstoviny, rýže, banány, celozrnné pečivo

Potraviny s vysokým GI - bílé pečivo, med, popcorn, sušenky, oplatky, buchty, koláče, bonbony, slazené nápoje

Jak souvisí glykemický index a inzulin

Krevní cukr se okamžitě zvedne, když sníte něco sladkého. Ve vašem těle v tu chvíli dochází k hyperglykémii. To není pro organismus dobře, a proto tělo vyplaví inzulín. Hormon, který přiměje krevní cukr, aby se změnil na tuk. Díky tomu se hladina cukru v krvi opět sníží. Bohužel to není dobře. Jelikož se vám ukládá v těle tuk. 

Jakou má GI souvislost s hubnutím

Glykemický index hraje při hubnutí velmi významnou roli. Je důležité si uvědomit, že kalorická a energetická hodnota potravin nesouvisí s pocitem sytosti. Pokud si tedy dopřejete tučný sýr, bude mít vysokou energetickou hodnotu, ale nízký glykemický index. Sýr je mléčný výrobek a ty obecně neobsahují sacharidy. A vaše tělo reaguje právě na sacharidy. 

To je právě důvod, proč se po sladkých pamlscích tolik přibírá na váze. Zkonzumovaný cukr má vysoký glykemický index a po snědení sladkostí se brzy objeví hlad a chuť. V takových chvílích opět sáhneme po potravinách s obsahem cukru. A koloběh, který drasticky formuje naší postavu, je na světě. 

Glykemický index a cukrovka

Lidé trpící diabetem by měli obecně konzumovat potraviny s velmi nízkým glykemickým indexem. Určitě není vhodné, aby jedli potraviny s vysokým glykemickým indexem, alespoň by je neměli jíst samotné. Pokud si tedy diabetik chce dopřát bílé pečivo, měl by si ho namazat nebo ho alespoň konzumovat se šunkou nebo sýrem. Potraviny s vysokým glykemickým indexem jsou pro osoby trpící cukrovkou vhodné jen při akutní hypoglykémii. 

Související pojmy: