Vlašské ořechy VALKNUT 1000 g

Code: VAL081
1 rating
Brand: Valknut
499 Kč –10 %
vlasske orechy susena jadra vlaskych orechů obsahuje
499 Kč –10 % 446 Kč 398,21 Kč excl. VAT
Momentálně nedostupné
  • Silná, lahodná ořechová chuť.
  • Velký obsah nenasycených mastných kyselin.
  • Vhodné do müsli i jogurtů.

Detailed information

Product detailed description

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou nedílnou součástí české kuchyně. Vlašská jádra patří mezi jedny z nejzdravějších potravin. Vlašská jádra jsou dobré pro svůj obsah nenasycených mastných kyselin, bílkovin, vitamínů a minerálů. Mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují až 65 % oleje, vitamíny C, A, B, E a velké množství minerálních látek.

Vlašské oříšky a jejich benefity:

  • Silná, lahodná ořechová chuť.
  • Velký obsah nenasycených mastných kyselin.
  • Rychlá svačinka během dne.

#ShowMore#

Jádra Vlašských ořechů a jejich využití:

  • Můžete si je vychutnat samostatně nebo je použít do sladkého pečiva, krémů, kaší či müsli.
  • Hodí se do smoothie, nebo na výrobu domácího vlašského mléka.

Složení:

  • 100 % jádra vlašských ořechů

Nutriční hodnoty (na 100 g)
Energetická hodnota 2954 kj
Energetická hodnota 705 kcal
Tuky 65 g
Z toho nasycené mast.kyseliny 6 g
Sacharidy 14 g
Z toho cukry 1,1 g
Bílkoviny 15 g
Vláknina 7 g
Sůl <0,025 g

Další zajímavosti o Vlašských oříšcích

  • Vlašský ořech je druh ořechu (v podstatě pecka plodu ořešáku), plod ořešáku královského (Juglans regia L.), který se skládá z poživatelného jádra obklopeného pevnou dřevnatou skořápkou.
  • Vlašské ořechy rostou na ořešáku přibližně od čtvrtého roku u roubovanců a od 12 let u semenáčů.
  • Plody jsou na stromě obaleny do ochranné vrstvy, ve které dozrávají.
  • Ze začátku je toto pouzdro zelené a během dozrávání tmavne a praská.
  • Když je ořech zralý, vypadne z ochranného pouzdra na zem nebo spadne i s pouzdrem. Ořechy dozrávají od srpna do září.
  • Vlašské ořechy jsou velmi starou potravinou, která je nejspíše konzumována již od neolitu, jak dokládají archeologické nálezy z oblasti Périgordu ve Francii.
  • Obecně se vlašské ořechy rozlišují podle kvality skořápky na „papíráky“, „polopapíráky“ a „kameňáky“. Tzv. kameňáky mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se louskají.
  • Jsou někdy považovány za křížence s ořešákem černým. Naproti tomu tzv. papíráky jsou poškozovány ptáky a protože mají často nedorostlou nebo děravou skořápku, napadají je při skladování moli.
  • Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů). [1]
  • Zařazují se pod pojem „suché skořápkové plody“.
  • Mají z hlediska svého složení značný výživový význam a jsou důležitou složkou pekařských a cukrovinkářských výrobků a snacků.
  • Z výživového hlediska je významný především obsah nenasycených mastných kyselin, kvalitních bílkovin, vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K) i ve vodě (vitaminy B1, B6, C) a obsah minerálních a stopových prvků (vápník, síra, hořčík, fosfor, železo, zinek mangan, bór).
  • Je zdůrazňován význam nenasycené mastné kyseliny alfa-linolenové (ALA) a antioxidační kapacita - především u vlašských ořechů.
  • Na druhé straně je vysoký obsah tuků nevýhodou, protože to znamená vysoký obsah energie (přes 2500 kJ/100 g), a proto je třeba konzumovat ořechy často, ale jen v malých dávkách.
  • S vysokým obsahem nenasycených tuků souvisí také vysoké riziko žluknutí (změny tuků způsobené oxidací). Tento proces lze zpomalit zabráněním přístupu kyslíku (vakuové balení, balení v ochranné atmosféře), omezením přístupu světla (uchovávání v temnu, příp. v obalech propouštějících méně světla) a uchováváním při nízké teplotě. [2]

Skladování:

  • Skladujte při maximální teplotě 25°C na suchém a tmavém místě.

Upozornění:

Výrobek může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů, jádra podzemnice olejné, oxidu siřičitého nebo sezamu. Chraňte před světlem. Výrobce neručí za škody vzniklé nevhodným použitím nebo skladováním. 

Zdroje
[1] Wikipedie - https://cs.wikipedia.org/wiki/Vla%C5%A1sk%C3%BD_o%C5%99ech
[2] Bezpečnost potravin - https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92072.aspx

Additional parameters

Category: Cereálie, sušené plody a ořechy
Balení: 1000 g

Be the first who will post an article to this item!

Do not fill out this field: