Glossary, Page 3

A B C D E F G H I J K L M N O P S T U V W X Z Ž

Jód

Co je to jód Jód je minerál, který patří do skupiny halogenů. Jde o biogenní prvek, který tvoří fialové destičkovité krystalky. Jód je jediný minerál, který se stává součástí hormonů štítné žlázy. Jód lidský organismus potřebuje po celý život. Jde o…

Kalcium neboli Vápník

Co je kalcium neboli Vápník Vápník je minerál, který je nezbytný nejen v období růstu, ale po celý život. Latinsky se vápník nazývá Calcium. Tento minerál je v lidském těle zastoupený v největší míře. Jde o základní stavební kámen kostí a zubů.…

Karoteny

Co to jsou karoteny? Karoteny jsou pomocná fotosyntetická barviva. Jsou lipofilní, tedy rozpustné v tucích. Karoteny se nacházejí v buněčné membráně. Karoteny působí v buňce jako sluneční brýle. Díky nim nedochází k poškození buňky slunečními…

Kasein

Co je to kasein? Kasein je hlavní protein obsažený v mléce. Podíl této bílkoviny v mléce hospodářských zvířat je kolem 80 % veškerých bílkovin. U lidí je to mezi 20 % a 60 % bílkovin. Kravské a ovčí mléko má vyšší obsah kaseinu než jiné druhy mléka.…

Katabolický proces a anabolický proces

Co je to katabolický proces Katabolismus je proces, při kterém se rozkládají složitější látky na látky jednoduché, kterým se říká katabolity. Při tomto procesu se uvolňuje energie. Katabolismus je to, co se děje, když trávíte jídlo. Složité molekuly…

Keto

Co je to keto Slovo keto se používá ve spojení s dietou jako keto dieta. Jde o dietu, při které játra využívají uložený tuk k produkci takzvaných ketonů. Ty naše tělo potřebuje, aby mělo energii. Tomuto stavu se správně říká ketóza. Keto dieta je v…

Kofein

Co je to kofein Kofein je chemická sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v různých částech rostlin. Nejčastěji ji najdeme v kávových a kakaových bobech, čajových lístcích a bobulích guarany. Kofein se přidává do některých potravin (do sladkostí,…

Kolagen

Co je to kolagen Kolagen je druh proteinu. U zvířat jde o nejhojnější strukturální protein. Je základním prvkem pojivových a podpůrných tkání. Existuje 28 typů kolagenu. Kolagen typu I tvoří 90 % kolagenu v těle (kosti, vazivo, šlachy, kůže,…

Kolostrum

Co je to kolostrum Setkat se můžete také s označením colostrum nebo mlezivo. Jde o první mateřské mléko, které mláďata zvířat i děti získávají od matky ihned po porodu. V kolostru se nacházejí minerály, aminokyseliny, vitamíny, imunoglobuliny,…

Kortizol

Co je to kortizol Kortizol je stresový hormon, který produkuje kůra nadledvin. Produkce tohoto hormonu je regulovaná adrenokortikotropním hormonem. Jeho hlavní funkcí je regulace metabolismu živin, tedy bílkovin, tuků a sacharidů. Kortizol je málo…

Kreatin

Co je to kreatin Kreatin je jednoduchá chemická sloučenina, která se v těle vyskytuje přirozeně. Jde o rychlý a efektivní zdroj energie pro svalovou tkáň. Kreatin si naše tělo tvoří samo z běžných aminokyselin. Je nezbytný při transportu energie v…

Kreatinin

Co je to kreatinin Kreatinin je odpadní produkt metabolismu svalových buněk. Právě ve svalových buňkách se nachází kreatinfosfát, což je látka, který slouží jako pohotovostní zdroj energie. Když buňka energii spotřebuje, zbyde kreatinin. Ten se…

Křemík

Co je to křemík Křemík je jeden z méně známých minerálů, který je však pro správné fungování lidského organismu nenahraditelný. Ačkoli není křemík nikterak známý, že to 3. nejvíce zastoupený stopový prvek v organismu hned po zinku a železe. Jaký má…

Kurkuma

Co je to kurkuma Kurkuma je rostlina, která pochází z Asie. Řadíme ji mezi zázvorovité rostliny. Podobně jako u zázvoru se používá její kořen. Kurkuma prospívá funkci pokožky, ale také kloubů. Oblíbená je zejména v Indii, Číně, Thajsku nebo Peru. V…

Kyselina benzenová

Co to je kyselina benzoová? Kyselina benzoová je nejjednodušší aromatická jednosytná karboxylová kyselina. Setkat se můžete s názvem kyselina benzenkarboxylová, kyselina dracylová, karboxybenzen nebo s označením E210.  Za běžných podmínek je…

Kyselina sorbová

Co je to kyselina sorbová? Kyselina sorbová je nenasycená karboxylová kyselina. Je to bílý prášek, který je volně dostupný v přírodě. Najít ho můžeme například v bobulích jeřábů. Právě odtud je odvozený její název, jelikož jeřáb ptačí se latinsky…

L-arginin

Co je to l-arginin L-arginin je semi-esenciální aminokyselina. Tělo ji potřebuje pro syntézu proteinů a dokáže ji produkovat biochemickými reakcemi. K tomu však potřebuje získat nějaké množství argininu z potravy. L-arginin se podílí na produkci…

L-karnitin

Co je l-karnitin Karnitin je derivát aminokyseliny, který se vyskytuje přirozeně. Organismus si však tuto aminokyselinu v určitém množství dokáže vyrobit samo. Proto, aby to tělo zvládlo však potřebuje mít dostatečné množství aminokyselin Lysinu a…

Laktáza

Co je to laktáza Laktáza je enzym, kterému se také říká laktáza-phlorizin-hydroláza. Laktáza se v lidském těle tvoří v enterocytech tenkého střeva.  Jeho úkolem je katalyzovat štěpení laktózy, které se také říká mléčný cukr. Laktáza katalyzuje…

Laktóza

Co je to laktóza Laktóze se laicky říká také mléčný cukr. Jde o disacharid složený z glukózy a galaktózy. Je to látka, která se vyskytuje v mléce všech savců. Laktóza je zdroj energie. Pro lidské tělo má několik významů. Zlepšuje absorpci vápníku a…

Lecitin

Co je to lecitin Lecitin je hlavní složka buněčných membrán. Jeho název vznikl ze starořeckého slova lekithos. V překladu to znamená žloutek. Je to název pro fosfatidylcholin a vlastně souhrnný název pro fosfolipidy složené z cholinu, glycerolu,…

Leptin

Co je to leptin?  Leptin je hormon, který patří mezi takzvané adipokuny. Je to bílkovina, která je tvořena ze 167 aminokyselin.  Produkuje ho podkožní tuková tkáň. Jeho tvorba se zvyšuje s množstvím tuku v buňkách. Hlavním cílem leptinu je…

Leptinová rezistence

Co je to leptinová rezistence Leptinová rezistence je nízká citlivost mozku vůči působení leptinu. Často jde o problém, který mají lidé s nadváhou. V takovém případě mozek informace o velkém množství leptinu ignoruje a člověk má pak neustálý pocit…

Leucin

Co je to leucin Leucin je proteinogenní aminokyselina, patří k esenciálním aminokyselinám, které si tělo nedokáže vytvořit samo. Leucin patří k nejdůležitějším aminokyselinám, je tedy velmi důležité ho přijímat ze stravy nebo suplementů. Leucin je…

Low Carb

Co je to Low Carb Low carb nebo také Low Carb High Fat je nízkosacharidová dieta. Tedy označení pro stravování, kdy je snížený příjem sacharidů. Ve stravě jsou naopak navýšené tuky. Podle studií obsahuje Low Carb dieta 10 - 30 % kalorií ze…

Up