Kasein
Co je to kasein?
Kasein je hlavní protein obsažený v mléce. Podíl této bílkoviny v mléce hospodářských zvířat je kolem 80 % veškerých bílkovin. U lidí je to mezi 20 % a 60 % bílkovin. Kravské a ovčí mléko má vyšší obsah kaseinu než jiné druhy mléka. Kasein je kvalitním zdrojem aminokyselin.
Na co se používá kasein?
Tato bílkovina má opravdu širokou škálu bílkovin. Jde o hlavní složku sýra a používá se jako potravinářská přísada. Kasein se také využívá v nočních proteinech, jelikož se vstřebává velmi dlouhou dobu. Jeho konzumace před spánkem je tedy vhodná, díky ní je tělo při spánku zásobené kvalitními aminokyselinami. Díky schopnosti měnit svou konzistenci na gel se využívá také jako pojítko. Vzhledem k chuti a vlastnostem se používá také ke zjemnění jídel a zvýšení jejich nutriční hodnoty. Kasein se tak používá také do masných nebo cukrářských výrobků a také do dehydrovaných polévek.
Jaké jsou formy kaseinu?
Existují dvě formy kaseinu. Micelární kasein je nejpopulárnější a pomalu rozpustná forma kaseinu. Vyrábí se procesem mikrofiltrace. Jde o nejkvalitnější kasein získaný nejšetrnější metodou. Druhou formou je hydrolyzovaný kasein. Jde o formu předtráveného kaseinu, která se vstřebává rychleji.
Výhody kaseinu
Kasein podporuje udržení svalové hmoty. Pokud se snažíte redukovat tuk, měli byste dbát na zvýšený příjem bílkovin jako je kasein. Kasein také může zvyšovat pocit sytosti a zlepšit kompozici vašeho těla. Tato bílkovina navíc podporuje zdraví tlustého střeva. Bílkoviny totiž podle zjištění vědců podporují funkci tlustého střeva lépe než maso nebo sója.
Alergie na kasein
Kasein je obsažený v živočišném mléce. Lidé mohou mít na kasein alergii. Je však třeba rozlišovat mezi alergií na bílkovinu kravského mléka a laktózovou intolerancí. V případě alergie vadí bílkoviny mléka a je třeba jejich konzumaci vyloučit. Při intoleranci mléka vadí mléčný cukr a zpravidla stačí jen omezit konzumaci potravin s jeho větším obsahem. Alergie na kasein se známá jako ABKM a je jednou z nejčastějších potravinových alergií u dětí do 3 let. Jde o imuonlogicky podmíněnou reakci na bílkovinu kravského mléka. Projevit se může až do týdne od požití kravského mléka nebo produktů, které bílkovinu obsahují. Většinou se tato alergie objevuje do 3. měsíců věku dítěte a do 3 let odezní. Alergie na kasein se projevuje trávicími potížemi, kožními příznaky a respiračními příznaky. Výjimečně se může objevit chudokrevnost nebo neprospívání.
Kasein při sportu
Kasein se používá do takzvaných night proteinů. Tedy nočních proteinů. Ty jsou vhodné ke konzumaci před spaním nebo pro netréninkové dny. Výhoda kaseinů je v noci nebo v době, kdy není potřeba rychlá dodávka bílkovin nesporná.
Kasein versus syrovátka
Kasein a syrovátka jsou dva základní typy bílkovin, které obsahuje mléko. Živočišná mléka obsahují asi 80 % kaseinu a 20 % syrovátky. Z hlediska výživy se tyto bílkoviny liší hlavně rychlostí svého vstřebávání. Kasein je protein, který se vstřebává pomalu. Dlouho se tráví. Syrovátková bílkovina je jedním nejrychleji vstřebatelných bílkovin. Z hlediska aminokyselin jsou však oba proteiny podobné. Můžeme je považovat za plnohodnotné.
Kaseinové micely
V mléce se kasein vyskytuje ve formě micel. Tvoří koloidní částice v emulzi. Micelu kaseinu si lze představit jakožto shluk molekul kulovitého tvaru. Jeho struktura je pevně daná.