Karoteny

Co to jsou karoteny?

Karoteny jsou pomocná fotosyntetická barviva. Jsou lipofilní, tedy rozpustné v tucích. Karoteny se nacházejí v buněčné membráně. Karoteny působí v buňce jako sluneční brýle. Díky nim nedochází k poškození buňky slunečními paprsky. Karoteny tvoří podskupinu karotenoidů. Karotenoidy jsou obsažené v potravinářských produktech živočišného i rostlinného původu. Do potravin živočišného původu se dostávají ze stravy, kterou konzumují zvířata. Karotenoidy jsou také skupina látek, které mají dobrý vliv na fungování organismu. Působí jako antioxidant a mají schopnost vázat a ničit volné kyslíkové radikály. Následně tak před nimi chrání buňky v těle.

Jaké existují izomery karotenu?

Existují tyto izomery: alfa, beta a gama. Z výživového hlediska je nejvýznamnější beta-karoten, který je jedním z 600 karotenoidů. V lidské stravě se jich běžně vyskytuje asi padesát. Některé karoteny působí v organismu jako provitaminy vitaminu A. Jejich přeměnou vzniká v těle vitamín A nebo retinol.

Jaké jsou nejvýznamnější karotenoidy pro tělo?

Pro zdraví člověka je podstatných šest karotenoidů. Je to beta-karoten, alfa karoten, kryptoxantin, lykopen, lutein a zeaxanthin.

Jakou barvu mají karotenoidy? 

Karotenoidy jsou barviva žluté, oranžové, červené až fialové barvy. 

Kde najdeme karotenoidy? 

Karotenoidy se vyskytují hlavně v ovoci a zelenině, ale také v mikroorganismech. U savců se vyskytují také, ale druhotně. Alfa-karoten a beta-karoten je obsažený v mrkvi nebo dýni. Lykopen je v červených plodech jako je vodní meloun nebo červený grapefruit, červený rybíz nebo aronie. Zeaxanthin je v tmavě zelené zelenině, dýni, červených paprikách. Kryptoxantin najdete v pomerančích, meruňkách, broskvích nebo mangu. Lutein je přítomný ve žlutočervené a zelené zelenině. Tedy například ve špenátu. Najdete ho však také ve žlutočerveném ovoci nebo ve vajíčkách. 

Kde a jak se získávají karoteny? 

Karoteny se získávají za pomoci rozpouštědel z různých rostlin ve formě červených krystalků. Případně také ve formě krystalického prášku. Nejhojněji se karoteny vyskytují v karotce. Velké množství jich je také v palmovém oleji. Pro potravinářský průmysl se však karoteny vyrábí synteticky. Syntetický karoten má odlišnou molekulární strukturu oproti přírodnímu beta-karotenu. 

Kde se používá karoten?

Karoten se používá s cílem poskytnou potravinám pronikavější barvu. V hojném množství se tak používá v sýrech a margarínech. Používá se také k přibarvení olejů, jogurtů, zmrzlin, ovocných nápojů, majonéz, limonád, cukrovinek, pudinků nebo dezertů. Dále se karoten používá také pro barvení krmiv pro zvířata nebo v kosmetice. Najít ho můžeme ve složení mýdel nebo šamponů. Karoten se nachází také v lécích. 

Jaký vliv má karoten na zdraví člověka? 

Karoteny a karotenoidy působí antioxidačně. To znamená, že chrání buňky před poškozením nestabilnímu molekulami kyslíku. Ačkoliv jsou si karotenoidy podobné, každý z nich specificky působí na určitou tkáň. Beta-karoten se v těle mění na vitamín A. Karoteny mohou poskytovat ochranu před chorobami srdce a také zpomalují vývoj makulární degenerace. Podle odborníků navíc karotenoidy zvyšují celkovou imunitu organismu.

Podle některých odborníků mohou karotenoidy působit preventivně proti rakovině. A to tak, že omezí růst abnormálních buněk. Toto tvrzení však není zcela potvrzené, vše je ve fázi klinického zkoumání. Zajímavostí však jistě je, že různé druhy karotenů jsou zkoumané v souvislosti s jinými typy rakoviny. 

Vědci se také domnívají, že všechny karotenoidy blokují tvorbu škodlivého cholesterolu. Ten může zapříčinit kardiovaskulární komplikace. 

Lutein a zeaxantin podporují ostré vidění. Dělají to tak, že absorbují škodlivé ultrafialové paprsky. To pravděpodobně pomáhá snižovat riziko poruch zraku, které jsou spojované s věkem. Jiné karotenoidy zase pravděpodobně brání poškození oční čočky. 

Jak užívat karotenoidy? 

Pokud se rozhodnete přijímat do svého těla karotenoidy ve formě potravinových doplňků, je vhodné je konzuovat s potravou, která obsahuje malé množství tuku. Ten totiž pomůže organismu karotenoidy lépe vstřebat. Ideální je také doporučenou denní dávku rozdělit do dvou částí. Díky tomu se podaří tělu vstřebat více karotenoidů. 

Jaké má karoten nežádoucí účinky? 

Pokud se karoteny užívají v malých dávkách, jde o naprosto neškodnou látku. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Studie však dokázaly, že karoten může mít negativní vliv na rozvoj rakoviny u mužů, kteří kouří. To však za předpokladu přijímání zvýšeného množství beta-karotenu ve formě koncentrovaných potravinových doplňků. Podle některých studií přírodní beta-karoten riziko vzniku nádorových onemocnění naopak snižuje. Syntetický ho však podle některých vědců může zvyšovat. 

Je známo, že zvýšený příjem karotenů může způsobit zežloutnutí pokožky. Často se situace mylně pokládá za žloutenku. Karoteny barví pokožku zejména na dlaních a chodidlech. Jde o neškodný příznak, který zmizí se snížením dávek. 

Kdy není vhodné užívat vyšší dávky karotenoidů?

Vyšší dávky karotenoidů není vhodné podávat v těhotenství.