Enzymy
Co to jsou enzymy
Enzym je organická molekula, která je specifická. Tato molekula urychluje reakce v organismech a umožňuje tak průběh reakcí při poměrně nízkých teplotách, neutrálním pH a atmosférickém tlaku. Většina enzymů jsou proteiny, výjimku tvoří ribozomy. Enzym můžeme dělit na jednoduché a složené. Největší skupinou enzymů, které se prodávají jako výživové doplňky jsou zažívací enzymy. Ty lze rozdělit do čtyř skupin podle typu molekul, které rozkládají. Jde o nukleázy, které rozkládají nukleové kyseliny, dále o sacharázy, které rozkládají polysacharidy a disacharidy na monosacharidy. Pak jsou to lipázy, které rozkládají tuky na mastné kyseliny a glycerol a v neposlední řadě jde o proteázy, které rozkládají bílkoviny na aminokyseliny.
Jakou mají enzymy funkci v těle
Enzymy jsou velmi důležité pro podporu trávení a správné zažívání. Bez nich by to nefungovalo tak, jak má. Slouží totiž k řádné činnosti střev a žaludku. To však není zdaleka všechno. Také pomáhají rozpouštět krevní sraženiny a hojit rány.
Jak se projeví nedostatek enzymů v těle
Vzhledem k tomu, že tělo má vlastní enzymy, které napomáhají odvádět jedy z těla, regulují imunintí systém, odbourávají cholesterol a zabraňují trombóze může vést jejich nedostatek k poruše životně důležitých funkcí. Při nedostatku enzymů v těle můžete cítit bolesti v oblasti břicha, můžete být také více náchylní k nemocem nebo pociťovat letargii. Dlouhodobý nedostatek pak může zvýšit riziko poruchy tvorby hormonů ve žlázách, můžete být náchylnější k civilizačním chorobám. Dále může dojít k poruše odstraňování odpadních látek z ledvin a jater nebo ateroskleróze.
Jak zajistit správný přísun enzymů do těla
Vhodné je konzumovat potraviny v jejich přirozené formě a vyhýbat se zpracovaným potravinám. Pro zachování enzymů je důležitá také tepelná úprava pokrmů, jestliže teplota při vaření překročí 42 stupňů, enzymy se zničí. V potravinách se enyzymy buď vyskytují přirozeně nebo se do nich uměle dodávají. Skvělými zdroji jsou semena, ořechy, čerstvé ovoce, zelenina nebo klíčky. Kromě toho si lze pořídit doplňky stravy s enzymy. Naleznete je například jako součást superpotravin jako je chlorella nebo mladý ječmen.
Jaké potraviny jsou bohaté na enzymy
- banány
- papája
- ananas
- kefír
- fermentovaná zelenina
- včelí pyl
- avokádo
- zázvor
- kiwi
Jak užívat enzym
Pokud hovoříme o užívání enzymů jakožto potravinových doplňků, neexistuje obecně platné doporučení na dávkování. Důležité je číst příbalové informace a případně se poradit s nutričním terapeutem nebo lékařem. V každém případě je enyzymy jakou součást doplňků stravy vhodné jíst před jídlem nebo nalačno. Je to kvůli lepšímu využití a vstřebatelnosti. Vhodné je kombinovat doplňky s enzymy s probiotickými potravinami.
Jaký mají enzymy význam ve výživě sportovce
Enzymy jsou důležité pro každého člověka, pochopitelně se tak bez nich neobejdou ani sportovci. Je však nutné jíst suplementy? Rozhodně to není nutné, pokud máte opravdu pestrý a vyvážený jídelníček, který enzymy obsahuje. Pokud však máte velký kalorický příjem a vaše strava je chudá na potraviny obsahující enzymy, pak jsou suplementy vhodnou alternativou.
Jsou enzymy nebezpečné
V malé míře pochopitelně nemají žádné nevýhody a jsou naprosto bezpečné. V případě, že je přijímáte ze stravy se nemusíte omezovat. Neexistuje žádná doporučená denní dávka. Potřeba každého člověka je v tomto případě opravdu velmi individuální. V případě, že však přijmete moc trávicích enzymů ve formě doplňků stravy, může se to projevit bolestmi břicha, zácpou, průjmem nebo nevolností. Navíc mohou enzymy jakožto doplňky stravy interagovat s prášky na alergii nebo bolest hlavy.