Stopové prvky

Co je to stopový prvek

Stopové prvky potřebuje organismus ke správnému vývoji. Jde o chemické prvky vyskytující se v lidském těle v opravdu malém množství. V malém množství jsou přijímané z potravy, tělo si je nedokáže samo vytvořit. Pro správnou funkci těla jsou opravdu nezbytné a velmi důležité. Nedostatek, ale také přebytek může vést k závažným potížím. Mezi stopové prvky patří mangan, selen, chrom, měď, zinek, jód, síra, fluór, křemík, hliník a železo. Jejich hlavní úlohou je katalytické působení v enzymech. Význam mají také v ochraně před oxidačním stresem. 

Jaký je význam stopových prvků

Organismus stopové prvky potřebuje pro mnoho funkcí od růstu pro zdraví kostí, ale také během přenosu nervových vzruchů. Jsou také významné pro správný půběh metabolismu. 

Jaké jsou zdroje stopových prvků

Vzhledem k tomu, že je stopových prvků hned několik, zdroje se mohou lišit. Zdrojem železa je například maso, ryby, vnitřnosti nebo luštěniny a obiloviny. Luštěniny a maso patří také ke zdrojům zinku, stejně jako mléko či vejce. Selen se objevuje v obilovinách, mase a vejcích. Zdrojem jódu jsou mořské ryby, jodizovaná sůl nebo minerální vody. Měď se nachází v rybím masem, játrech, obilovinách nebo luštěninách. Chrom je v mase, játrech, vejcích a obilovinách. Fluor najdete v minerálních vodách i v pitné vodě. Obecně lze tedy říci, že skvělými zdroji stopových prvků jsou vnitřnosti, maso nebo obiloviny. 

Jak vypadá nedostatek stopových prvků

Na počátku je vhodné říci, že v našich podmínkách se nedostatek stopových prvků vyskytuje jen v omezené míře. Je to dáno pestrostí stravy. Pokud nebude mít tělo dostatek stopových prvků, může to vést k roztroušené skleróze nebo například infarktu. To jsou pochopitelně krajní rizika. Pokud však pociťujete jakékoliv potíže, je vhodné navštívit lékaře a nechat si udělat krevní testy. Tak nejjednodušeji zjistíte, který ze stopových, případně i minerálních prvků ve vašem těle chybí a následně ho můžete doplnit. A to nejen stravou, ale například také pomocí doplňků stravy. 

Rizikovým faktorem je pochopitelně jednostranně zaměřená strava nebo vynechávání určitých potravin z jídelníčku. Prevencí je pochopitelně vyvážená strava splňující podmínky racionální výživy. Nejobvyklejším nedostatkem je nedostatek železa. Objevuje se často například v těhotenství. Stačí však jíst více vajec, ořechů nebo listové zeleniny. 

Jak se projeví nadbytek stopových prvků

Pokud bychom stopové prvky konzumovali v příliš velkém množství, může to vést k otravě. Navíc některé léky zvyšují vstřebávání některých prvků. Proto je důležité, aby po jejich požití osobou, které nebyly určeny, byl vyhledaný lékař, který danou osobu zkontroluje. Vzhledem k tomu, že nadbytek stopových prvků není pro tělo vhodný je dobré příliš nesolit.