Syrovátka

Co je to syrovátka

Syrovátka je mléčné sérum. Vzniká z mléka tak, že ve chvíli, kdy se mléko srazí vznikne tuhá a tekutá složka. Zatímco tuhá složka je ve své podstatě tvaroh, tekutá složka se nazývá syrovátka. Dříve lidé využívali jen tvaroh a syrovátka byla považována za odpad. Přitom jde o mléčnou složku plnou vitamínů a minerálů.

Syrovátka obsahuje mnoho vitamínů skupiny B, dále vitamíny C, E a H. Mezi minerální látky, které mléčné sérum obsahuje patří vápník, draslík, sodík, biotin, hořčík, fosfor a zinek. Vzhledem k tomu, že je syrovátka vytvořena z mléka, obsahuje samozřejmě také laktózu a proteiny. Syrovátka je díky svému složení pro tělo prospěšná. Nejen, že tělo čistí od toxinů a podporuje činnost ledvin. Syrovátka má vliv také na činnost metabolismu, pomáhá snižovat cholesterol a příznivě působí také na akné nebo lupénku. 

Jaké jsou výhody syrovátky

Mléčné sérum může být velmi prospěšné při hubnutí. Podle studie lidé, kteří konzumují syrovátku snadněji ztrácí přebytečná kila. Je také skvělá na detoxikaci organismu. Také působí na růst svalů a je vhodná na posilnění kostí. Hovoří se také o tom, že syrovátka pomáhá v boji proti rakovině. Také tímto účinkem se zabývají různé výzkumy. Pro definitivní potvrzení je však třeba další podrobnější výzkum. 

Studie však již dokázali, že díky syrovátce může dojít ke snížení hladiny cholesterolu a navíc může syrovátkový protein zlepšit imunitu u dětí s astmatem. Podle odborníků syrovátka také může významně snižovat krevní tlak a má vliv také na rozvoj srdečních nemocí nebo mrtvice. Díky konzumaci mléčného séra by tato rizika měla být nižší. 

Jaká jsou nebezpečí a nežádoucí účinky

Vzhledem k tomu, že syrovátka pochází z mléka, jde o alergen. Někteří lidé mohou mít problém s tolerancí laktózy, jiní mohou být alergičtí na syrovátku. V malých dávkách obvykle syrovátkový protein nezpůsobuje žádné nežádoucí účinky. Pokud však budete konzumovat mléčné sérum ve velkém množství, mohou přijít komplikace. Pokud budete konzumovat vysoké dávky tohoto proteinu dlouhodobě, můžete mít potíže s akné. Další potíže, které mohou nastat:

  • bolest hlavy a únava
  • nechutenství
  • nevolnost
  • bolesti žaludku a křeče v břiše

Jaké jsou typy syrovátkového proteinu

Jsou tři hlavní typy syrovátkového proteinu. Jde o syrovátkový protein koncentrát, syrovátkový protein izolát a syrovátkový protein hydrolyzát. První dvě formy vyžadují hodně trávení, zatímco hydrolyzát je považovaný za předtrávenou formu proteinu. Z toho důvodu se právě tento typ syrovátkového proteinu používá v kojenecké výživě nebo lékařských proteinových doplňcích.Dalším důvodem je, že má také snížený alergenový potenciál. 

Jaké má syrovátka využití v kuchyni

Syrovátku samozřejmě lze samostatně vypít. Přidat ji však můžete místo mléka například do kávy. Je také skvělou složkou ovocných nebo zeleninových smoothie. Stejně tak ji lze přimíchat například do palačinek nebo těsta na koláče. Využití najde také ve smetanových polévkách a omáčkách.  

Zdroje: 

https://www.jimeto.cz/syrovatka/