Sodík
Co je to sodík
Sodík je primárně nejběžnější prvek z alkalických kovů, kterému latinsky říkáme natrium. Z pohledu lidského zdraví jde o minerální látku, která má význam pro fungování lidského těla. Sodík známe také pod pojmem kuchyňská sůl. Právě její konzumací se do těla dostává často i nadbytek tohoto minerálu.
Jak působí sodík v lidském těle
Sodík je velmi důležitý pro správnou funkci svalů a nervů, podobně jako další minerály. Navíc umožňuje kyslíku i živinám procházet přes buněčně stěny oběma směry. Je důležitý také pro správnou funkci ledvin. V neposlední řadě zvyšuje rozpustnost vápníku. Tím se snižuje riziko tvorby ledvinových kamenů. Je však velmi důležité, aby nebylo překračování doporučené denní množství. Jeho nadbytek je pro lidský organismus totiž opravdu nebezpečný.
Jak se projevuje nedostatek sodíku
Pokud budete mít v těle nedostatečné množství tohoto minerálu, budete slabí a vyčerpaní. Můžete cítit slabost, křeče ve svalech. V extrémních případech může nedostatek způsobit také smrt. Je však důležité říci, že nedostatek je opravdu zvláštním jevem. Vzniknout může například v důsledku opakovaného zvracení nebo dlouhodobého průjmu. Z toho důvodu je důležité v takových případech pít například minerální vody. Vznik nedostatku se může vázat také na silné pocení.
Jak se projevuje nadbytek sodíku
Bohužel je mnohem častější nadbytek sodíku v těle než jeho nedostatek. Je to zejména tím, že je obsažený v soli a lidé konzumují příliš velké množství slaných potravin a sami ještě hodně solí. Lékaři hovoří o tom, že většina lidí přijímá až dvojnásobek doporučené denní dávky. Přebytek tělo vylučuje potem a ledvinami. Pokud je přebytek velký, doprovází ho pocit žízně, vysoký krevní tlak, bolesti hlavy, srdeční potíže a otoky. Nadbytek sodíku může být pro organismus opravdu nebezpečný. Může způsobit rakovinu žaludku, vysoký krevní tlak, podílet se na infekci plic ži otoku mozku. Jestliže jeho příjem nesnížíte, může dojít také ke kómatu.
V jakých potravinách najdeme sodík
Jak již bylo řečeno, sodík je hlavně v obyčejné kuchyňské soli. Sodík však najdete také v mnoha dalších potravinách. Jde zejména o uzené a solené výrobky. Tedy uzeniny, sýry, maso, pečivo. Paradoxně však sodík najdete také například v mléku či kečupu. Sodík je také součástí konzervovaných polévek nebo prášku do pečiva. Je jasné, že velké množství soli, potažmo sodíku lidé konzumují v podobě hranolků, brambůrek nebo slaných oříšků.
Jaké množství sodíku je optimální
Vedci hovoří o tom, že každý člověk potřebuje ke správnému fungování jiné množství tohoto minerálu. Obecně se však hovoří o tom, že je vhodné denně přijmout mezi 2,6 gramy a 4,9 gramy soli za den. To však platí hlavně pro zdravé dospělé jedince. Starší lidé by měli dávky kuchyňské soli ve své stravě snižovat, stejně jako afroameričané. Právě tyto osoby jsou totiž na sodík obecně více citliví. Menší množství by pochopitelně mělo platit také pro děti. Hovoří se o tom, že dětem do jednoho roku stačí 130 - 180 miligramů sodíku za den. U dětí a dospívajících je to pak 300 - 550 miligramů za den. Je tedy vhodné na to myslet při přípravě pokrmů pro děti i v případě, kdy jim dovolíte konzumovat například chipsy nebo jídlo z fastfoodu. Na množství sodíku by si měly dát pozor také těhotné ženy. Ideální je jeho příjem v tomto období snížit.