Volný radikál
Co je to volný radikál
Volné radikály jsou skupiny atomů nebo jednotlivé atomy s nepárovým počtem elektronů. To znamená, že jde o atomy, které mají jeden elektron navíc. Tím pádem jsou reaktivní a také nestabilní. Volné radikály se tvoří jako vedlejší produkt látkové výměny.
K čemu tělo potřebuje volné radikály
Na volných radikálech závisí nejen metabolismus, ale také schopnost organismu přeměnit vzduch a potravu na chemickou reakci. Jsou také součástí imunitního systémů a pomáhají likvidovat mikroby a patogeny.
Jak vznikají volné radikály
Volné radikály v lidském těle vznikají při metabolických pochodech pomocí enzymů, případně při biochemických procesech. Těch se bílkoviny neúčastní. Množství, které tělo produkuje během metabolismu je automaticky kontrolované a pro tělo není nebezpečné, ba naopak tělo tyto kontrolované volné radikály ke své funkci potřebuje. Nebezpečné jsou však vnější zdroje volných radikálů.
Čím jsou volné radikály nebezpečné pro tělo
Pokud je volných radikálů v těle velké množství, je to špatné. Pak totiž poškozují veškeré buňky, ale také proteiny. To vede k nejrůznějším onemocněním. Mutace buněk může vést k srdečním chorobám, ale také k předčasnému stárnutí a některým druhům rakoviny. Velké množství volných radikálů přispívá také ke zhoršení zánětlivých stavů a infekcí. S volnými radikály je spojena také Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba, aterosklerózy, infarkt myokardu, choroby cév nebo šedý zákal.
Co zvyšuje tvorbu volných radikálů
Tvorba volných radikálů záleží především na vnějších vlivech. Nežádoucí je proto například dlouhý pobyt na slunci, když je záření agresivní. UV záření totiž podporuje tvorbu volných radikálů. Stejně tak ji podporuje cigaretový kouř, a to i při pasivním kouření. Špatnou službu odvádí také znečištěné životní prostředí a pochopitelně také alkohol nebo drogy. Vhodná však není ani nadměrná konzumace smažených pokrmů, uzenin nebo konzervovaných jídel.Vyšší tvorbu volných radikálů mohou způsobit také léky, silně chlorovaná pitná voda, dlouhodobý stres nebo těžká fyzická a psychická zátěž.
Jak se proti volným radikálům bránit
Z pohledu obrany imunity je vhodné konzumovat vitamin C. K ochraně buněčných stěn je zase vhodný vitamín E. Betakaroten pomůže tělu s neutralizací volných radikálů. Selen je vhodný jako pomocník ostatním bojovníkům, jelikož posiluje jejich účinky. Ostatně koenzym Q10 pak společně s vitamínem E, betakarotenem a selenem posilují své účinky a bojují proti poškození buněk volnými radikály. Do jisté míry pak tělo chrání před oxidačním poškozením buněk například červené víno. Obecně jsou pak nepřáteli volných radikálů veškeré antioxidanty, které neutralizují volné radikály, když jim předají svůj volný elektron a zastavují proces destrukce organismu. Mezi ochranné látky řadíme také minerály jako měď, Mangan, selen, železo a zinek. Vhodné je také konzumovat potraviny rostlinného původu jako je zelenina a ovoce, ale také ořechy nebo výrobky ze sóji.