Mikroživina

Co je to mikroživina

Mirkoživiny jsou látky, které lidské tělo nezbytně potřebuje pro správnou funkci. Stačí mu však v opravdu malém množství. Proto mikro. Důležitou roli hrají v mnoha biochemických reakcích jako je například posílení imunity nebo trávení. 

Co patří mezi mikroživiny

Mezi mikroživiny patří vitamíny, minerály, stopové prvky a fytochemikálie. Patří mezi ně také proteinogenní aminokyseliny nebo omega-3 mastné kyseliny

Jak doplnit mikroživiny

U odborníků se názory na doplňování mikroživin liší. Někteří tvrdí, že ze stravy dostatek mikroživin lidské tělo nepřijímá, jelikož většina lidí konzumuje nevyváženou stravu s mnoha prázdnými kaloriemi. Problémem jsou také zpracované potraviny. Důležité je tedy jíst vyváženou stravu. Vhodné je konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny, ideálně v syrovém stavu. Vařením se totiž mikroživiny ze stravy vytrácí. Ideální je také pěstovat si zeleninu a ovoce doma na zahradě, pokud to jde. 

Jak je to s nedostatkem mikroživin

Nedostatek mikroživin postihuje velké množství osob na celém světě. Obecně jde však spíše o osoby z průmyslových a rozvojových zemí. Nedostatek mikroživin je příčinou některých nemocí a mají dopad na zdraví. Nedostatek základních vitamínů a minerálů mohou být způsobené dlouhodobým nedostatkem výživných potravin. Riziko nedostatku mikroživin hrozí také například při zvracení nebo průjmu. Z toho důvodu je vždy vhodné po těchto potížích mikroživiny do těla doplnit. 

Jak je to s nadměrným množstvím

Pokud tělo přijímá nadměrné množství některých mikroživin, může dojít k toxické produkci. To negativně ovlivňuje zejména činnost jater a ledvin. Při nadbytku se také mohou tvořit katabolity, z jejichž částí dochází k tvorbě tělesného tuku.