Inzulinová rezistence
Co je inzulinová rezistence
Inzulin je životně důležitý hormon. Tento hormon snižuje hladinu cukru v krvi. Produkují ho buňky slinivky břišní. Inzulin vyvolává množství různých reakcí. Nejčastěji se hovoří o působení na metabolismus cukru. Většina osob zná inzulín v souvislosti s cukrovkou. Hovoří se o něm totiž primárně jako o léku na toto onemocnění.
Snížená schopnost reakce
Inzulinová rezistence charakterizuje sníženou schopnost reakce tkání na inzulin. Primární příčinou je polymorfismus genu pro IRS-1, sekundární příčinou může být stres nebo infekcí způsobený zánět. Tyto faktory vedou ke zvýšení hladiny kortizolu. Kortizol zvyšuje glykémii, na to reaguje slinivka břišní zvýšenou tvorbou inzulinu. Časté zvyšování kortizolu způsobuje inzulinovou rezistenci.
- může ovlivnit poměr mezi tělesnými lipidy
- zvyšuje koncentraci triacyglycerolů
- snižuje koncentraci HDL
- zvyšuje riziko krevní koagulace
- způsobuje zánětlivé změny
- zvyšuje retenci sodíku
Inzulinová rezistence není nemoc ani specifická diagnóza. Spojuje se však s dalšími stavy jako jsou onemocnění srdce, vysoký krevní tlak nebo cukrovka 2. typu. Dále se spojuje také s obezitou a nealkoholickým tukovým postižením jater. Někteří lékaři tvrdí, že dokonce existuje vazba mezi inzulinovou rezistencí a některými nádory. Vědecky dokázané to však zatím není.
Příčina inzulinové rezistence
Příčina inzulinové rezistence zatím bohužel není zcela známá. Z části se na ní podílejí genetické faktory. Většina osob s inzulinovou rezistencí je asymptomatická. Často si vůbec nepřipouštějí, že by se jich tento proces týkal. Většinou se tělo vyrovnává s potřebou zvýšené produkce inzulinu, jejíž účinek je mírný. Pokud tvorba inzulinu nestačí, dochází k hyperglykémii. Časem se hyperglikémie může zhoršovat a objeví se cukrovka druhého typu. Ta pak postihuje jednotlivé orgány.
Spekuluje se o tom, že mezi příčiny inzulinové rezistence patří nadměrná konzumace cukru a potravin s vysokým glykemickým indexem. Dále stres, nedostatek pohybu, nedostatek spánku a nepravidelná nekvalitní strava.
Jak ji poznáme
K tomu, aby člověk zjistil, že má inzulinovou rezistenci, existují tyto způsoby.
Antopometrické měření - rizikové faktory jsou BMI menší než 25; obvod pasu u mužů menší než 94 cm a u žen méně než 80 cm; poměr pas a výška menší než 0,53. Tělesný tuk by u mužů neměl přesáhnout 25 jednotek a u žen 29. Jestliže máte alespoň jeden rizikový faktor, tak inzulinovou rezistencí trpíte. Čím více se hodnoty vzdalují od ideálních, tím rychleji je třeba stav řešit.
Analýza krve -
- glukóza na lačno ≥ 5,3 mmol/ L
- HbA1c (glykosylovaný hemoglobin)
- ≥ 36 mmol/mol
- inzulín ≥ 6,1 mU/L
Co může následovat?
O inzulinové rezistenci nemusíte mít ani tušení. Časem se však změní v metabolický syndrom. To je bohužel vážný problém. Po něm se může objevit:
- diabetes 2. typu
- vysoký tlak
- vysoký cholesterol
- rakovina
- mrtvice
- infarkt
Pokud chcete inzulinové rezistenci předcházet, pak omezte cukr a zpracované potraviny plné cukru. Stačí jíst třikrát denně, nejdůležitější je snídaně. Vhodné je také pravidelně cvičit a vyhýbat se stresu. Důležitý je také spánek. Ideální je spát denně sedm až osm hodin.