Glutamin

Co to je glutamin

Glutamin je neesenciální aminokyselina, kterou si lidské tělo dokáže samo vytvořit. Jde o nejčastěji se vyskytující aminokyselinu v tkáni a plazmě, představuje až 60 % všech aminokyselin, které slouží jako základní stavební kameny pro bílkoviny. Je to zdroj dusíku a vytváří se z kyseliny glutamové. Užívá se také jako doplněk stravy. 

Na co je glutamin

Tato aminokyselina je nezbytná pro správnou funkci střev i podporu imunitního systému. Největší množství glutaminu tělo spotřebovává, když jsme ve stresu. Dále při nemocech nebo během náročného cvičení. Je dokázané, že pokud má člověk vysokou zátěž, tělo spotřebovává glutamin pětkrát rychleji než v klidovém režimu. 

Jaké jsou výhody glutaminu

Glutamin podporuje imunitní systém a jedná se o jednu z nejdůležitějších živin v tlustém střevě. Dále zabraňuje rozpadu bílkovin a e to nejdůležitější složka svalového proteinu. Glutamin je tedy nezbytný pro střevní funkce a podporu imunity. Lidé, kteří mají narušenou imunitu nebo bojují s chřadnutím svalů, nemusí sami vyrobit potřebné množství glutaminu. Pak je vhodné užívat právě doplňky stravy. 

 

Glutamin je vhodný také při redukční dietě. Tedy ve chvíli, kdy má člověk snížený příjem sacharidů a naopak zvýšený příjem bílkovin. Tehdy by měli přijít ke slovu doplňky stravy.

Další výhody:

  • snižuje chuť na sladké
  • snižuje chuť na alkohol
  • zlepšuje paměť
  • lépe se po něm spí
  • napomáhá k odstranění únavy

 

Jak se projevuje nedostatek

Pokud má člověk nedostatek L-glutaminu ve svalech, pravděpodobně pocítí sníženou imunitu i regeneraci svého těla. Pokud bude mít tělo nedostatek glutaminu, dojde k úbytku svalové hmoty. 

Jaké jsou vedlejší účinky

Studie nepotvrdili žádné potíže po užívání glutaminu. Přesto se nedoporučuje užívat více než je doporučená dávka. Ta je po tréninku udávaná mezi 5 až 15 gramy a před spaním mezi 2 a 10 gramy. Větší než doporučené množství je navíc zcela zbytečné konzumovat, jelikož nevyužitý přebytek tělo stejně vyloučí. V horším případě vám způsobí žaludeční nevolnosti. 

Jaký je rozdíl mezi glutaminem a glutamátem

Glutamin je esenciální aminokyselina, která dokáže měnit různé funkce v těle. Glutamát je neesenciální aminokyselina, která je nejhojnějším neurotramsiterem v nervovém systému.Je to aniont kyseliny glutamové. Při její syntéze glutamin působí jako prekurzor.  

Kde se nachází glutamin

Glutamin se vyskytuje v několika potravinách. Největší množství najdete v živočišných produktech, které obsahují velké množství bílkovin. Přesto existují i rostliny s vysokým obsahem glutaminu. Bohužel tyto potraviny obsahují dostatek glutaminu, ale nedostatek bílkovin a tak je nejjednodušší způsob, jak získat velké množství této látky do těla, jíst maso a další živočišné produkty. 

Kde je glutamin:

  • hovězí maso
  • vejce
  • tofu
  • bílá rýže
  • kukuřice

Související pojmy: