Dextróza

Co je to dextróza

Dextróza je jednoduchý cukr (opak komplexních sacharidů), který se vyrábí z kukuřice nebo pšenice. Chemicky je tento cukr identický s glukózou, která je hlavním zdrojem energie pro naše tělo. Často je využívaný jako sladidlo do pekařských výrobků a vyskytuje se také v kukuřičném sirupu nebo zpracovaných potravinách. Kromě toho má dextróza také lékařské účely. Látka se rozpouští v roztocích, které se podávají intravenózně. Používá se ke zvýšení hladiny cukru v  krvi nebo v kombinaci s jinými léky. 

Jaké jsou přípravky s obsahem dextrózy

Dextróza je tedy využívaná v nemocnicích jako roztok. V lékárnách jsou však volně prodejné perorální gely nebo tablety. Jako sladidlo ji lze sehnat také ve formě prášku. Veškeré tyto látky tělo poskytují kalorie a dokáží velmi rychle dodat energii. 

V jakých potravinách najdeme dextrózu

Přirozeně ji najdeme v kukuřici, ale i dalších rostlinách. Najdete ji také ve zpracovaných potravinách. Velmi často je tento sacharid využívaný do pečených dezertů, snídaňových cereálií či mražených dezertů. 

Kdo by ji měl konzumovat

Dextróza je vhodná pro každého, kdo potřebuje energii ve formě jednoduchých sacharidů. Běžně jí používají vytrvalostní atleti ve formě sportovních drinků. Často se využívá také pro carb loading, tedy strategii, kterou používají vytrvalostní sportovci k maximalizaci ukládání glykogenu ve svalech a játrech. Vzhledem ke schopnosti zvýšit hladinu inzulinu a absorpci jiných molekul (např. aminokyselin) ji může užívat každý, kdo chce zvýšit efektivitu suplementů užívaných po tréninku. 

Kdy je vhodná?

  • pokud máte málo energie
  • pokud se věnujete vytrvalostnímu sportu
  • po tréninku

Pro koho není dextróza vhodná

Lidé, kteří mají určité zdravotní potíže by neměli dextrózu užívat. Potenciálně by totiž tato látka mohla zvýšit hladinu cukru v krvi nebo by mohla vést ke změně tekutin v těle. Ty by pak vedly k otoků, případně hromadění tekutin v plicích. 

Řekněte dextróze ne pokud:

  • jestliže máte hypokalémii nebo nízkou hladinu draslíku
  • jestliže máte hyperglykémii nebo vysokou hladinu cukru v krvi
  • jestliže máte plicní otok
  • jestliže máte otok paží, chodidel nebo nohou
  • jestliže máte alergii na kukuřici

Jak se využívá v kulturistice

Dextróza je kalorická a lidský organismus si ji snadno rozloží na energii. Právě proto je dextróza používaná jako doplněk stravy pro kulturisty, kteří chtějí zvýšit váhu a vybudovat větší svalstvo. Přínosem pro kulturisty a další sportovce může být zvýšení kalorií. Je třeba si však také uvědomit, že toto sladidlo postrádá další základní živiny. Neobsahuje tuky ani bílkoviny. 

Zatímco jednoduché cukry usnadňují štěpení, složité cukry mohou být více přínosné, jelikož jsou mnohem úspěšnější při spalování tuků.

Jaké jsou benefity

  • obnovuje zdroje glykogenu
  • je snadno stravitelná
  • snadno se transportuje po těle
  • tělo ji dokáže rychle využít
  • zvyšuje hladinu inzulinu

Jaké jsou vedlejší účinky

Pokud dextrózu konzumují lidé s cukrovkou, měli by ji konzumovat obezřetně a dle pokynů lékaře. Jejich tělo totiž nemusí být schopné ji zpracovat jako tělo zdravého jedince. Pokud by dextróza příliš zvýšila hladinu cukru v krvi, dojde k hyperglykémii. Vzhledem k tomu, že jde o sacharid může dojít k problémům s trávicí soustavou. Z dlouhodobého hlediska může vést konzumace dextrózy ke zhoršené kontrole hladiny krevního cukru. Pochopitelně nejde jen o dextrózu a je vhodné mít přehled o veškerých sacharidech ve stravě. 

Příznaky vedlejších účinků:

  • nevolnost
  • zvracení
  • časté močení
  • únava
  • dušnost
  • dehydratace
  • velká žízeň
  • suchá kůže
  • ovocný zápach z úst
  • zmatek

Související pojmy: