Zmrzlina jako zdroj vitamínů: Vyrobte si zmrzlinu nabitou zdravím

Zmrzlinu milují snad všichni. Často je však spojovaná s tím, že je to pamlsek, který není zdravý. I zmrzlina však může být zdravá a našemu tělu prospívat. Stačí si ji vyrobit doma a nabušit ji vitamíny. Pojďme se podívat na to, jak si připravit zmrzlinu, která bude nabitá zdravím. Začíná léto a recepty na zdravou zmrzlinu se budou jistě hodit naprosto všem. Letního pokušení ve formě zmrzliny se bát nemusíte.

Jaké ovoce se hodí pro výrobu zmrzliny

Do základní zmrzlinové směsi se dají přidat různé druhy ovoce. Vhodné jsou nektarinky, maliny, jahody nebo třeba borůvky. Ideální je také černý rybíz nebo ostružiny. Využít lze také banány nebo například mango. Ostatně vhodné je opravdu jakékoliv ovoce, které máte rádi. Musíte však počítat s tím, že tyto druhy ovoce v sobě mají obecně více cukru. Ovoce lze do zmrzlinového základu přidat rozmixované nebo ho lze nakrájet na malé kousky.

Zmrzlina plná antioxidantů

Hledáte vitamínovou bombu? Pak zkuste zmrzlinu, která bude plná antioxidantů. Do základu zmrzliny přidejte maliny, ostružiny, červený a černý rybíz. Už jen podle surovin vám musí být zřejmé, že jde o vitamínovou bombu. Zmrzlina bude díky ovoci obsahovat velké množství vitamínu C. Tedy vitamínu, který se doporučuje nejen na chřipku a nachlazení, ale také na posílení imunity. A to není všechno. Vitamín C má také protizánětlivé účinky a blahodárně působí také na krevní oběh. Maliny jsou označované jako nejsilnější antioxidanty. Jsou úžasné v boji proti zánětlivým nebo horečnatým onemocněním. Maliny se doporučují také kuřákům nebo lidem, kteří mají potíže s alkoholem. Mají totiž také detoxikační účinky.

Zmrzlina s probiotiky

Hledáte zmrzlinu, která bude kromě vitamínů obsahovat také probiotika? I takovou si doma můžete vyrobit. Na její výrobu budete potřebovat jahody, kešu oříšky a ideálně ještě kokosový jogurt. Pro přípravu je vhodný vanilkový základ. V případě smetanového základu použijte ještě vanilkový extrakt. Nejprve je nutné do skleněné nádoby nasypat kešu oříšky a přidat kokosový jogurt. Poté pořádně promíchejte a všechny oříšky obalte jogurtem. Nádobu uzavřete a nechte ji alespoň 12 hodin odležet na kuchyňské lince. Druhý den pak začněte s přípravou jahod. Ty je třeba umýt a nechat oschnout.

Poté je dejte do mixéru společně s jogurtem a kešu oříšky. Rozmixujte do hladka a poté přidejte do základní směsi na zmrzlinu. A pokud máte rádi zmrzlinu s kousky ovoce, můžete si část jahod ponechat a jen je lehce rozmačkat. Poté je vmíchat do směsi. Pak už stačí jen nechat zmrzlinu zmrznout v mrazáku a následně si užít její skvělou chuť. Výčitky mít nemusíte. Jítě směs plnou probiotiky a vitamínů. Pamatujte, že čím dříve zmrzlinu sníte, tím více prospěšných bakterií si zachovají. Postupem času by totiž v mrazáku začaly určité druhy bakterií umírat.

Banánovo- borůvková zmrzlina

Borůvky jsou úžasným zdrojem minerálů, antioxidantů a vitamínu C. Ne nadarmo se proto řadí mezi superpotraviny. Ty jsou v rámci zdravého životního stylu velmi oblíbené. Banán obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny A a C. Kromě toho obsahuje také minerální látky jako jsou draslík, hořčík, fosfor nebo vápník. Banán má pozitivní vliv také na mozek a nervový systém. Určitě vás potěší, že banán je také snadno stravitelný.

Příprava zmrzliny s banánem a borůvkami je opět zcela jednoduchá. Ovoce je vhodné rozmixovat a přidat do smetanového základu. Pak už jen stačí počkat, až vám zmrzlina zatuhne v mrazáku a vychutnat si vitamínovou a minerálovou bombu kdykoliv budete chtít.

Zmrzlina s mangem

Mango má zcela výjimečnou a exotickou chuť. Kromě toho má však také spoustu dalších předností. Mango obsahuje betakaroten. Má ho opravdu mnoho, ačkoli s mrkví se pochopitelně rovnat nemůže. Betakaroten se pak v lidském těle mění na důležitý vitamín A. Betakaroten má vliv na zdraví naší pokožky. Pomáhá navíc zpomalovat stárnutí a podporuje zrak. Mango se doporučuje také osobám s ischemickými chorobami nebo těm, kdo má potíže s oběhovým systémem. Mango totiž zabraňuje usazování cholesterolu a je plné antioxidantů. Mango lze do smetanového základu přidat nakrájené na malé kousky nebo ho lze rozmixovat a vytvořit si zmrzlinu s úžasnou chutí a hladkou texturou.

Jahodovo-banánová zmrzlina

Jahody a banány patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. A milují je nejen děti. Velkou předností jahod je vysoký obsah vitamínu C a také vitamínů A, B a E. Jahody také obsahují důležité minerální látky jako je hořčík, zinek, draslík nebo vápník. Navíc se říká, že jahody podporují tvorbu testosteronu a podporují činnost spermií. Jahody jsou vhodné také na podporu metabolismu. Mohou být nápomocné při nachlazení nebo nemocech srdce. Banány jsou také plné vitamínů, ale především našemu tělu nabízí množství prospěšných minerálů. Oba druhy ovoce je ideální společně rozmixovat a pak už jen zapracovat do připravené základní zmrzlinové směsi. Výhodou je, že banán je přirozeně také dostatečně sladký, tudíž určitě nebude potřeba jahodovo-banánovou zmrzlinu doslazovat.

Zmrzlina z černého rybízu

Černý rybíz je ovoce, které nemusí chutnat všem. V případě zmrzliny je to však jiné. Často si ji oblíbí i ti, kteří nemají jinak černý rybíz v lásce. Černý rybíz má z drobného ovoce nejvíce vitamínu C. Kromě toho však obsahuje také řadu vitamínů B a vitamínu A. Černý rybíz je také bohatým zdrojem rutinu a flavonoidů. Bojíte se, že pokud černý rybíz přidáte do zmrzliny, ztratí některé ze svých cenných vlastností? To určitě nemusíte. Protože domácí zmrzlina si zachová opravdu vše. Mražení je totiž ze všech způsobů konzervace nejšetrnější metodou.

A jak připravit zmrzlinu? Opět si připravte základní smetanovou směs a smíchejte ji s vodou podle návodu. Potom vezměte část rybízu a přidejte trochu cukru. Zbylou část také trochu přislaďte a rozmixujte. Směs pořádně promíchejte a poté dejte do libovolné nádoby do mrazáku. Díky tomu, že část ovoce rozmixujete a část necháte v celku budete mít úžasně chutnou zmrzlinu s kousky ovoce. Uvidíte, že tuhle verzi si prostě zamilujete.

Rakytníková zmrzlina

Máte na zahradě rakytník nebo jste dostali rakytníkový sirup a vlastně moc nevíte, jak ho využít? Máme pro vás skvělý tip na lahodnou rakytníkovou zmrzlinu. A proč zrovna rakytníková zmrzlina? Rakytník je oblíbený keř s typickými kyselými bobulkami. Ty jsou nabité vitamínem C. Dnes je rakytník považovaný za opravdový zázrak. Jedna jediná bobulka obsahuje doporučenou denní dávku vitamínů C. Rakytník navíc podporuje zdravý imunitního systému a prospívá také trávení. Vhodný je i pro zdraví pokožky a krevní oběh.

Právě rakytníkový sirup je ideální pro výrobu zmrzliny. Sirup lze mimochodem používat také v době nachlazení a chřipek jako prevence. Pro výrobu zmrzliny stačí jen použít smetanový základ, který smícháte s vodou. Následně jen ochutíte rakytníkovým sirupem. Ten si samozřejmě z bobulek můžete vyrobit i sami doma. Pokud se vám bude zmrzlina s rakytníkem zdát moc kyselá, pak se nebojte ji přisladit. Použít můžete klasický cukr nebo nějakou jeho alternativu.

Zmrzlina s mrkví, jablkem a zázvorem

Milujete netradiční druhy zmrzliny? Pak by vám mohl líbit tento tip. Vyrobte si se smetanovým základem zmrzlinu s mrkví, jablkem a zázvorem. Zdravotní přínosy mrkve jsou opravdu široké. Působí na snížení hladiny cholesterolu i jako prevence proti infarktu. Podporuje zdraví pokožky, posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení a pomáhá zlepšovat zrak. Dále mrkev snižuje příznaky předčasného stárnutí.

Také konzumace má příznivé účinky na zdraví. Jablka jsou osvěžujícím zdrojem cenných látek a zvyšují obranyschopnost i vitalitu. Jablka jsou bohatá na živiny. Mají řadu vitamínů jako C, E K a betakaroten. Obsahují také minerální látky. Mimo jiné jablka chrání mozek před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. A jsou skvělým pomocníkem při trávení.

Zázvor snad ani není třeba představovat. Je to skutečný poklad z přírody. Plný živin a antioxidantů. Zázvor má široké spektrum výhod pro naše zdraví. Je bohatý na vitamíny E, C, A a K a některé vitamíny z B komplexu. Obsahuje také minerály jako vápník, zinek, mangan, železo, měď, sodík nebo fosfor. Zázvor má také antibakteriální a antivirové vlastnosti. Je také protizánětlivý a expektorační. Zázvor také podporuje trávení a hubnutí.

Do zmrzliny je vhodné připravit šťávu z mrkve, ke které přidáte rozmixovaná jablka a trochu nastrouhaného zázvoru. Vše je potřeba dobře rozmíchat a poté přidat do smetanové směsi.