Zázrak jménem ovesná kaše: Recepty nejen ke snídani

Ovesná kaše ke snídani je ideální startem do nového dne. Možná se vám zdá, že její příprava zabere spoustu času, není to však pravda. Ovesná kaše je rychlá, vydatná a obsahuje mnoho vitamínů a dalších živin. Jistě víte, že snídaně je nejdůležitějším jídlem den. A proto by měla být zdravá a opravdu vydatná. Zkuste několikrát týdně do svého jídelníčku zařadit ovesnou kaši.

Nemusí to být nutně jen ke snídani. Hodí se také ke svačině do práce a lze z ní připravit také plnohodnotný oběd. Dá se totiž připravit i slaná varianta ovesné kaše.  Víte, jaké má zdravotní benefity a jaké jsou její další výhody?

Je zdrojem sacharidů a vlákniny

Ovesné kaše jsou nutričně výživné. Nejen, že obsahují sacharidy a vlákninu, ale také bílkoviny a tuky. Navíc je ovesná kaše plná minerálů, vitamínů a antioxidačních látek. Pokud máme hovořit v číslech, pak vězte, že šálek ovesných vloček obsahuje 102 gramů sacharidů, 26 gramů bílkovin, 10 gramů tuku, 16 gramů vlákniny a jen 606 kalorií. 

Má potřebné antioxidanty

Již jsme zmínili, že ovesná kaše obsahuje antioxidanty. V ovsu se nacházejí avenanthramidy. Jde o jedinečnou skupinu antioxidantů, kterou jinde nenajdete. Tyto látky pomáhají snižovat hladinu krevního tlaku a mají protizánětlivé účinky. 

Obsahuje vitamíny a minerály

Ovesné vločky obsahují vitamín A, vitamín D a vitamíny B5, B6, B2 a B1. Z minerálních látek je to především draslík, měď, sodík, zinek, ale také fosfor a železo

Ovesná kaše obsahuje beta-glukan

Jde o rozpustnou vláknin, která se z části rozpouští ve vodě a ve střevě vytváří gelovitý roztok. Beta-glukan snižuje hladinu cholesterolu, hladinu cukru v krvi a zvyšuje růst zdraví prospěšných bakterií v zažívacím traktu. Navíc také navozuje pocit sytosti. Betaglukan kromě toho také dokáže pozitivně ovlivnit naši imunitu, protože pomáhají neutrofilům, které bojují proti infekcím v našem těle. 

Mohou pomoci při zácpě

Evokuje vám kaše spíše něco, co vás ucpe? V případě ovesných kaší to tak není. Díky velkému množství vlákniny totiž vločky pomáhají při zácpě. Jestliže tedy máte potíže s vylučováním, je dobré vločky zařadit každé ráno. 

Chrání zdraví pokožky

Ovesné vločky mohou pomoci při svědění nebo podráždění pokožky. Vždyť i v kosmetice se používají ovesné vločky a často jsou součástí výrobků. 

Může vám pomoci při hubnutí

Na první pohled se to nezdá, protože ovesné kaše bývají syté a opravdu vydatné. To však nic nemění na tom, že vám pomohou s hubnutím. A to právě díky tomu, že po nich dlouho nebudete mít hlad a celkově tak nakonec přijmete během dne méně kalorií. A to se rozhodně vyplatí.

Je to rychlovka

Skvělou zprávou je, že ovesná kaše je opravdu rychle hotová. Vločky si můžete den předem namočit do vody nebo do mléka. Druhý den stačí rozmočené vločky jen ohřát, případně z nich dodělat kaši. Použít můžete kravské mléko, stejně jako jakékoliv jiné, například rostlinné. Pokud chcete držet striktní dietu, pak je nejvhodnější namočit vločky do vody. Kaši můžete dochutit pomocí kakaa, skořice nebo ovoce. Hodí se také využít semínka nebo oříšky podle vaší chuti. Oblíbená jsou chia semínka a lískové nebo vlašské ořechy. Chutné jsou však také pekanové oříšky. 

Recepty na ovesné kaše (nejen) ke snídani

Banánová ovesná kaše

  • 60 g ovesných vloček
  • 140 ml mléka
  • 50 g rozmačkaného banánu
  • lžička medu, skořice

Vločky smíchejte s mlékem a za stálého míchání ohřejte v hrnci nad mírným ohněm. Až kaše zhoustne, přidejte rozmačkaný banán, med a skořici. Následně kaši odstavte. Jestliže si chcete kači navrch ještě trochu ozdobit, můžete přidat ještě kolečka čerstvého banánu, případně lze ještě kaši posypat oříšky dle chuti. 

Malinová kaše s chia semínky

  • 40 g ovesných vloček
  • 15 g mandlového proteinu
  • 90 g bílého jogurtu
  • 90 ml mléka
  • čerstvé a lyofilizované maliny
  • malinová marmeláda
  • chia semínka

Smíchejte vše kromě malin a marmelády dohromady. Na dno skleničky dejte maliny, poté ⅔ připravené směsi, marmeládu a poté zbytek kaše. Přes noc nechte v lednici. Ráno na povrch nasypte čerstvé i lyofilizované maliny a chia semínka. Jestliže si chcete kaši připravit do práce, je dobré ji dát do uzavíratelné sklenice a dozdobit si ji až na pracovišti. 

Ovesná kaše s horkým ovocem

  • 40 g ovesných vloček
  • 50 ml vody
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička másla
  • 100 g směsi mraženého ovoce

Nejprve si v malém kastrůlku ohřejte ovoce s vodou. Důležité je, aby se prohřálo, ale nemělo by se rozvařit. Poté ovoce odstavte z plotny a zakryjte pokličkou, aby ovoce udrželo teplotu. Vločky zalijte mlékem a povařte. Přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Následně dejte kaši do misky a podávejte s připraveným horkým ovocem. Navrch dejte máslo a případně můžete ještě posypat oříšky. Kaši můžete zjemnit lžící bílého jogurtu nebo do ní lze přidat tvaroh. 

Ovesná kaše s jablky a skořicí

  • 40 g ovesných vloček
  • 200 ml mléka
  • 1 jablko
  • skořice

Ovesné vločky zalijte mlékem a povařte do zhoustnutí. Pokud si chcete práci urychlit, pak je dobré vločky do mléka naložit již večer. Poté si nakrájejte jablko na malé kousky a svařte s trochou vody aby změklo. Následně zasypejte skořicí. Do misky vsypte nejprve kaši a poté ozdobte jablky se skořicí. 

Kakaová ovesná kaše

  • 40 g ovesných vloček
  • 200 ml mléka/ vody
  • 1 lžíce hořkého kakaa
  • 1 lžička medu
  • lískové oříšky

Vločky smíchejte s vodou nebo mlékem a přidejte také tmavé kakao. Tuto směs nechte projít varem a povařte do zhoustnutí. Ke konci přidejte med na přislazení, případně můžete zjemnit jogurtem. Kaši servírujte s lískovými oříšky. Pokud máte rádi jiné, použijte jiný druh ořechů, velmi chutné jsou například pekanové ořechy. Skvěle chutná a vypadá, pokud ovesnou kaši s kakaem dozdobíte ještě lístky máty. 

Pekanová ovesná kaše

  • 40 g ovesných vloček
  • 200 ml mléka (klidně rostliného)
  • 100 ml řeckého jogurtu
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce pekanových ořechů
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • mletá skořice

Do misky nasypte vločky, chia semínka a další suché dochocující přísady. Následně přidejte mléko, jogurt a další tekuté ingredience. Vše dobře promíchejte. Přidejte nasekané ořechy, javorový sirup a mletou skořici. Je na vás, pokud směs vmícháte do základu nebo zda ji dáte jen na vrch. Pokud skleničku uzavřete, vydrží vám v lednici až tři dny. 

Slané ovesné kaše vhodné k obědu

Ovesná kaše s rajčaty

  • 80g ovesných vloček
  • 170 g krájených rajčat
  • 40 g nastrouhaného parmazánu
  • 1 menší cibule
  • lžička sladké papriky a římského kmínu
  • voda, sůl, olivový olej
  • 2 vajíčka
  • ½ avokáda
  • pažitka
  • chilli

Cibuli nakrájejte na kostičky a opečte na oleji. Přidejte rajčata a pečte do změknutí. Násedně přídejte ještě papriku, římský kmín, parmazán a ovesné vločky. Osolte, zalijte vodou a promíchejte. Vařte na mírném plameni, aby se kaše nespálila. Na druhé pánvi si připravte volská oka. Avokádo nakrájejte na plátky, pažitku nasekejte najemno. Kaši podávejte s volským okem, avokádem a pažitkou. Přidat lze chilli podle chuti. 

Kaše s houbami a vejcem

  • 500 ml masového vývaru
  • 50 g ovesných vloček
  • hrst špenátových listů
  • pár žampionů
  • vejce
  • 2 jarní cibulky

Vývar přiveďte k varu a přidejte ovesné vločky. Povařte asi 5 minut. Následně přidejte špenát, promíchejte a uprostřed kaše udělejte jamku. Do ní nalijte vajíčko. Hrnec zakryjte pokličkou a vařte alespoň 5 minut. Odstavte, až bude vajíčko hotové podle vašich představ. Houby nakrájejte na tenké plátky a orestujte na oleji. Na závěr kaši ozdobte právě restovanými žampiony a cibulkou. Pokud máte rádi ostřejší pokrmy, můžete přidat také chilli. 

Nejen ovesná kaše

Ovesné vločky jsou pro naše zdraví opravdu přínosné a je možné, že se vám kaše na všechny možné způsoby časem omrzí. Ačkoliv možností a kombinací je opravdu mnoho. Vy však můžete vyzkoušet také další recepty z ovesných vloček. Co vyzkoušet například jednoduchý a velmi rychlý mugcake z ovesných vloček? Je to další skvělá alternativa zdravé snídaně, kterou lze udělat na několik způsobů. Díle je možné udělat zdravé banánové lívanečky z ovesných vloček. Dokonce i zdravý dortík si můžete přichystat. Co takhle raw čokoládový dort z kešu? Základem je korpus právě z ovesných vloček a ořechů. A příprava? Pouhých 20 minut. A to se vyplatí, že? Je třeba říci, že z ovesných vloček lze připravit také vydatný a chutný oběd. Nabízí se například sekaná z červené čočky, mrkve a ovesných vloček. Oběd bude opravdu výtečný, chutný a navíc ještě zdravý. Co víc si přát.