Využití směsí na zmrzlinu a zdobících past

V nabídce e-shopu Valknut jsou mimo jiné směsi na zmrzlinu a také ochucovací a zdobící pasty. Už jste je ochutnali? Směsi na zmrzlinu jsou vhodné pro výrobu opravdu lahodné zmrzliny, a to nejen v domácích podmínkách. Zmrzlinové směsi jsou určené také pro cukrárny, zmrzlinové stánky nebo zmrzlinárny. Dvořákova zmrzlina je na trhu již opravdu dlouhou dobu a mezi zákazníky si získala oblibu. A co by to bylo za zmrzlinu, kdyby jsme si k ní nemohli dát nějaký chutný topping. Věděli jste však, že zmrzliny i pasty mají i další využití?

Směsi na výrobu zmrzliny

Naše kvalitní směsi neobsahují lepek ani chemická barviva. Naopak je směs připravená ze sušeného plnotučného a odtučněného mléka, hroznového cukru, fruktózy a zahušťovadel. Směs obsahuje bílkoviny, cukry, tuky a antioxidanty. Směs se dá použít na výrobu kopečkové i točené zmrzliny. Pokud chcete zmrzlinu prodávat. Doma si z této chutné směsi můžete připravit například obdobu polárkového dortu nebo nějaký chutný zmrzlinový dezert. Skvěle se hodí také jako zmrzlina do kávy nebo na přípravu dalších nápojů.

Skvělé je, že zmrzlinu můžete připravovat studenou cestou nebo pomocí tepelné úpravy. Jakou cestu zvolíte je jen na vás. V případě studené přípravy stačí jen směs rozmíchat s vodou a nechat odstát. Po nějaké době opět promíchat a pak nalít do stroje na zmrzlinu. V případě, že si chcete vyrobit pasterovaný výrobek, je třeba opět na počátku namíchat směs s vodou a nechat odstát. Následně promíchat a pasterovat. Poté je nutné zajistit ochlazení na +4 stupně Celsia do 90 minut.

Skvělé je, že si můžete vybrat z několika různých příchutí. Jahodová, vanilková, karamelová, lískooříšková, jogurtová, pistáciová, kávová, čokoládová, citronová nebo třeba meruňková. A k dispozici je také smetanový základ. Výběr je velký, ale vy ho můžete klidně ještě rozšířit. Zmrzlinu si lze vylepšit. Co třeba do čokoládové přidat kousky opravdu kvalitní čokolády? Jahodovou si vychutnat s kousky čerstvých jahod a do oříškové přidat kusy oříšků?

Případně si samozřejmě můžete objednat smetanový základ a zvolit libovolnou příchuť podle svých preferencí. Pomoci si můžete ochucovací pastou nebo se vydat jinou cestou. Vyrobte si smetanovou zmrzlinu s čerstvými borůvkami v lese. Přidejte ke směsi rozvar z malin nebo třeba mix lesního ovoce. Možností je opravdu spoustu. Uvidíte, že se dá vymyslet opravdu spousta různých variací. A vaše zmrzlina tak nikdy nemusí být stejná. Ale asi vás nepřekvapí, že v oblíbenosti stále vede klasika. Nejžádanější je totiž směs vanilková a pistáciová. Která je ta vaše nej?

Ochucovací a zdobící pasty

V nabídce nejsou jen samotné zmrzlinové směsi, ale také ochucovací a zdobící pasty. Ty můžete použít nejen při výrobě zmrzliny. Zdobící pasta je totiž čistě ovocná pasta, kterou můžete polévat zmrzlinu, ale také ji používat jako náplň nebo příměs. Vyrobit se z ní dá třeba i koktejl. V podstatě jde o 100 % marmeládu z ovoce.

Dochucovací pasta je v podstatě to samé. Jen je více koncentrovaná. Navíc je k ní přidané aroma a také přírodní barvivo. Díky tomu má dochucovací pasta silnější chuť a lze s ní ochutit základ. Vzhledem ke koncentraci se obvykle používá v menším množství.

Tipy, jak využít ochucovací pastu

Ochucovací pastou můžete dochutit nejen zmrzlinu, ale třeba také máslové krémy, šlehačkové krémy, pěny nebo další náplně. Bez problémů můžete pastu použít do krému z mascarpone nebo ji zašlehat do tvarohu. Otevírá se tak opravdu velké množství možností. Díky dochucovací pastě se z vás rázem stane profesionální cukrář. Zcela jednoduše můžete vytvořit chutný dort s několika druhy vnitřní náplně. Připravíte opravdu úžasné zákusky nebo dětem z obyčejného tvarohu vykouzlíte sladkou odpolední svačinku, kterou už budou chtít jíst pořád.

Jak využiji zdobící pastu

Ani zdobící pasta určitě nezůstává pozadu a v kuchyni má opravdu mnoho využití. Mají vaše ratolesti chuť na ovocný koktejl, ale po ruce není čerstvé ani mražené ovoce. Pokud máte zdobící pastu, máte vyhráno. Přidáte do mléka, vyšleháte a je hotovo. Nikdo nepozná, že v koktejlu není ovoce. Ono tam totiž v podstatě je. Vždyť pasta je vyrobená čistě z ovoce. Jen u vás doma se to ovoce už objeví v jiné formě.

A to samozřejmě není všechno. Vyžadují vaše děti sladké jogurty. Doma však došli a v obchodě je zavřeno. Pokud se v lednici najde čistě bílý jogurt, opět stačí jen sáhnout po pastě, zamíchat a ovocný jogurt je na světě. A navíc si můžete být jisti, že nejde o žádný nezdravý jogurt s umělými složkami. Znáte složení bílého jogurtu a dochutíte ho čistě ovocnou pastou. Jednoduché a geniální. Stejně tak jako jogurt pochopitelně můžete ochutit už zmiňovaný tvaroh.

A to určitě ještě není všechno. Pokud milujete dezerty nebo nejrůznější koláče, pak můžete zdobící pastu využít i při jejich výrobě. Ať už jde o dezerty za studena nebo o složitější přípravu, zdobící pasta vám může pomoci při jejich přípravě. A koneckonců. Pastu lze použít všude tam, kde byste jinak využili klasickou marmeládu. Takže ji můžete použít například na palačinky, vafle nebo si ji namazat na rohlík.

Recepty na zmrzlinové dezerty

Kokosová zmrzlina s banánem v oplatce

Použijte základní smetanovou směs na zmrzlinu a čerstvé, ale trochu změklé banány. Pak už budete potřebovat jen kokos a tmavou čokoládu. Pak samozřejmě musíte připravit ještě oplatky. Na ně bude potřeba 160 gramů másla, 220 gramů cukru, jedno vejce, 225 gramů pšeničné hladké mouky, 120 gramů strouhaného kokosu. Připravte si také vanilkový extrakt, jedlou sodu a kypřící prášek do pečiva.

Nejprve je třeba připravit právě oplatky. Do mísy dejte máslo, cukr a vanilku. Šlehejte alespoň šest minut až směs zhoustne. Poté přidejte vejce, mouku se sodou a kypřícím práškem. Nasypte také strouhaný kokos. Následně opět šlehejte. Připravené těsto rozetřete na vyšší plech vyložený pečícím papírem a těsto opět přikryjte pečícím papírem. Poté těsto uhlaďte, papír sejměte a propíchejte těsto vidličkou. Pečte 10 až 15 minut. Následně vykrojte dva obdélníky 20 x 30 centimetrů.

Vymažte obdélníkovou formu máslem, vložte do ní jednu oplatku na dno a odložte formu do mrazáku. Pak se dejte do přípravy krému. Tedy zmrzliny. Do směsi vymixujte banány nebo je nakrájejte na kousky. Poté rozetřete směs na oplatku a přiklopte tou druhou. Nechte důkladně několik hodin zamrazit. Ideálně přes noc.

Druhý den vyklopte z formy a nakrájejte na obdélníky. Konce pak namáčejte v rozpuštěné čokoládě a obalujte strouhaným kokosem. S čokoládou nechte ještě zatuhnou v mrazáku nebo lednici.

Perníková zmrzlina se švestkovou omáčkou a makovou drobenkou

Perník, mák a švestky. To jde dohromady, že? Taková tradiční staročeská chuť. A co ji trochu zmodernizovat? Potřebovat budete asi 5 kusů badyánu, hřebíčku a nového koření, 2 celé skořice, jednu lžičku anýzu, zmrzlinovou směs, vodu, třtinový cukr a med. Na drobenku pak 100 gramů mouky, 75 gramů cukru, 60 gramů másla, jednu lžíci máku a 50 gramů mandlí na plátky. Na švestkovou omáčku budete potřebovat půl kilogramu švestek, dvě lžíce cukru a trochu rumu.

Nejprve pražte koření na sucho a poté přidejte směs na zmrzlinu s vodou. Vzhledem k tomu, že potřebujeme do zmrzliny dostat chuť koření (perníku) je třeba ji připravit teplou cestou. A nebo to můžete vyřešit pomocí perníkového dochucovadla. Pak bude celý proces mnohem jednodušší. V každém případě je třeba zmrzlinu dát do stroje nebo do nádoby a mrazáku.

Následně z polohrubé mouky, cukru, másla a máku vypracujte drobenku a tu naspyte na plech. Posypte ji mandlemi a pečte do zlatova asi 15 minut. Následně nechte vychladit a pusťte se do švestkového přelivu.

Švestky je třeba nejprve vypeckovat, poté nakrájet na kousky. Následně s cukrem a rumem vařit do změknutí. V případě potřeby můžete podlít vodou. Jestliže chcete raději hladkou omáčku, pak ji můžete rozmixovat ponorným mixérem.

A jdeme do finále! Na dno poháru nalijte omáčku, přidejte zmrzlinu a posypte drobenkou a mandlemi. Na závěr ještě pokapte trochou omáčky. Dezert se podává ihned. Dobrou chuť.