Lněná semínka jsou známá pro svůj obsah vlákniny. Nejvhodnější je konzumovat je za studena. Jedině tak si zachovají skvělé nutriční hodnoty. Celá i mletá semínka se mohou přidávat do kaší, pečiva, pomazánek i salátů.Doporučená denní dávka by neměla překročit dvě polévkové lžíce. Vždy je třeba ho dobře rozkousat, jinak ho tělo vyloučí a živiny se do organismu nedostanou.
Semínka mají lehce oříškovou chuť a jsou spolehlivým zdrojem proteinu.
Co obsahuje:
- lněný olej
- slizy
- kyselinu linolovou
- kyselinu alfalinolenovou
- kyselinu olejovou
- vitaminy E, F
- jód
- hořčík
- fosfor
- vápník
- zinek
- vlákninu
- niacin
Výhody lněného semínka
- Nabité živinami
Existuje len hnědý a len zlatý a oba mají stejné výživové hodnoty. Jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, železa, vápníku, hořčíku, bílkovin, vlákniny, kyseliny listové a vitamínů B1 a B6. - Vláknina
Lněné semínko je vlákninová bomba. Jedna lžíce obsahuje více než 10% doporučené denní dávky. Lněné semínko navíc obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Rozpustná pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu a nerozpustná je prevencí proti zácpě. - ALA kyselina a proteiny
Ve lněném semínku je také kyselina alfa linolenová, která je dobrá právě kvůli cholesterolu. Proteiny obsažené ve lněném semínku jsou bohaté na aminokyseliny asparagovou, glutamovou a arginin. - Pocit sytosti a správné trávení
Lněné semínko zpomaluje trávení. Žaludek do mozku vysílá signál pro pocit plnosti a vy necítíte potřebu dále jíst.
Namočené jsou snadno stravitelné
Stejně jako například chia semínka na sebe lněná semínka dokáží vázat velké množství vody. Tím zvětšují svůj objem. Zasytí tak organismus na delší dobu a navíc hydratují tělo zevnitř. Z namočených semínek vnikne snadněji stravitelná hmota, ze které můžete udělat například placičky k salátu.
Pokud sháníte dostatečně velké balení lněného semínka, vyzkoušejte lněné semínko Valknut.