Proteiny neboli bílkoviny jsou základními stavebními kameny lidského těla. Naše tělo se bez bílkovin neobejde. Samotný název protein pochází z řeckého slova “protos”. To označuje první základní složku živého organismu.
Proteiny hrají roli v těchto procesech těla:
- spalování tuků,
- snižování nadváhy,
- zkrácení regenerace,
- výživa kostí, kůže i šlach,
- růst svalů a jejich podpora při výkonu.
Kde je najdete?
Proteiny najdete v živočišné i rostlinné stravě. Obsažené jsou například v luštěninách, máku, sóje nebo v mase. Další variantou jsou takzvané proteinové koncentráty. Ty se používají jako doplněk stravy k přirozeným zdrojům bílkovin.
Protein může být i v koláči
Nevěříte? Přinášíme vám recept na Čokoládový proteinový koláč.
Připravte si na koláč:
- 80 g čokoládového proteinu
- 80 g ovesné mouky
- 100 g bílého jogurtu
- 100 ml vody
- 2 vejce
- 2 PL kakaa
Připravte si na krém:
- 300 g řeckého jogurtu
- 3 PL sušeného mléka
- 30 g vanilkového proteinu
- 1 vanilkový lusk
Všechny ingredience smíchejte dohromady. Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pečte asi půl hodiny a těsto průběžně kontrolujte.
Při pečení připravte krém. Stačí všechny ingredience smíchat. Pak ho uložte do lednice a podávejte na upečeném, vychlazeném koláči.