Vitamíny před otěhotněním a během těhotenství

Pokud plánujete miminko, je ideální se co nejlépe připravit. A to nejen psychicky, ale také fyzicky. Příprava se týká také výživy. Každá těhotná žena potřebuje více vitamínů i minerálů. Které doplňky stravy jsou vhodné před otěhotněním a jaké látky je potřeba do těla doplňovat v průběhu těhotenství?

Vitamíny vhodné před otěhotněním

Ještě předtím, než se opravdu začnete připravovat na příchod nového člena rodiny, prodělá vaše tělo opravdu mnoho změn. Miminka se samozřejmě v těle maminky vyvíjí ještě předtím, než žena vůbec zjistí, že je těhotná. Proto je dobré se na těhotenství připravovat dopředu.

Kyselina listová

Možná ji znáte pod označením vitamin B9. Kyselina listová má zásadní vliv na zdravý vývoj miminka. Právě kyselina listová se podílí na správném dělení buněk a je velmi důležitá pro růst zárodečných tkání embrya. Kromě toho je vitamin B9 důležitý také pro krvetvorbu. Pokud tedy těhotenství plánujete, doporučuje se kyselinu listovou užívat už 3 měsíce předtím, než se o miminko začnete snažit. Pokud se vám to nepodaří, je vhodné ji začít užívat co možná nejdříve.

Kyselina listový je samozřejmě obsažena v zelené zelenině. Favoritem je kapusta, růžičková kapusta, zelený hrášek, špenát, chřest, brokolice a různé saláty. Kyselina listová je také v ovoci. Obsahují ji pomeranče, višně, třešně, jahody nebo mango. Zdrojem vitaminu B9 jsou také luštěniny, ořechy nebo klíčky. Z živočišných zdrojů kyselinu listovou obsahují játra nebo vejce. Skladováním a vařením však dochází k velkým ztrátám kyseliny listové.

Problém je, že kyselina listová se v těle mění na foláty. Ne všichni však dokáží přeměnit kyselinu listovou na aktivní folát. K tomu je zapotřebí enzym MTHRF. Bohužel až 40 % žen není schopna aktivní folát vytvořit. Budoucí maminky však nemohou vědět, zda do této skupiny patří. Z toho důvodu je vhodné před těhotenstvím využívat doplňky stravy.

Výhody kyseliny listové

  • Snižuje riziko potratů.
  • Snižuje riziko vrozených vad.
  • Přispívá k růstu zárodečných tkání.
  • Hraje roli při látkové výměně aminokyselin.
  • Má roli při procesu krvetvorby.
  • Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Doplňky stravy

Doplňování kyseliny listové je vhodné před těhotenstvím a během něj. Opravdu důležitý je zejména přísun v prvních fázích těhotenství. Doplňky stravy jsou vhodné také při chorobách trávicího traktu nebo lidem, kteří konzumují větší množství alkoholu. Pro těhotné je doporučované denní množství 600 mikrogramů kyseliny listové.

Další vhodné vitamíny a minerály před těhotenstvím

Před plánovaným těhotenství je vhodné především upravit stravu. Ta by měla být samozřejmě pestrá a vyvážená. Přesto se budoucím maminkám doporučuje používat suplementy. Je to proto, že obecně přijímáme ze stravy málo některých vitamínů a minerálů. Těhotenství s sebou navíc nese na některé živiny specifické nároky. Zapomínat byste neměli na dostatečný příjem vitamínu D, vitamínu B12 a dalších vitamínů ze skupiny B.

Co se týká minerálů, je nezbytně nutné doplňovat hlavně železo. Ale také jód, hořčík, zinek, vápník nebo selen.

Čím podpořit plodnost u žen i mužů

Nejen ženám, ale také mužům se na podporu plodnosti doporučují hlavně vitamíny B8, které jsou známé také jako inositoly. Kromě toho je vhodné užívat vitamín B6 a antioxidanty vitamin C nebo betakaroten. Za zrání spermií se podílí minerály selen a zinek.

Vitamíny a minerály vhodné během těhotenství

Ve chvíli, kdy zjistíte, že jste těhotná, je na čase o sebe maximálně pečovat. Těhotenství sice není nemoc, ale ne nadarmo se mu říká jiný stav. Je vhodné nezapomínat na zdraví životní styl. Vhodné je pravidelně a kvalitně jíst, doplňovat dostatečné množství tekutin. Pokud chcete cvičit, je ideální volit vhodné cvičení pro těhotné, například jógu. Kromě toho je samozřejmě velmi podstatný spánek. A stále je také vhodné doplňovat do těla vitamíny a minerály.

Proč jsou vitamíny a minerály ve formě suplementů v těhotenství důležité?

  • Kvůli těhotenským nevolnostem nemusí být příjem nutrientů dostatečný.
  • Nároky na příjem minerálů a vitamínů jsou v těhotenství vyšší.
  • Ve stravě může některá živina chybět, z toho důvodu je vhodné využít suplementy.
  • Pokud jste vegan, vegetarián nebo máte intolerance potravin, mohou vám některé živiny chybět.

Vhodné vitamíny pro těhotné

Kyselina listová - Stejně jako před samotným těhotenstvím, i během něj je vhodné doplňovat kyselinu listovou. Důležitá je především v 1. trimestru. Užívání je prevencí vrozených vad a je také důležité pro vývoj nervové soustavy miminka. Pro těhotnou ženu je doporučené denní množství kyseliny listové 800 mikrogramů. Vhodné jsou doplňky stravy s kyselinou listovou v aktivní formě.

Vitamíny skupiny B - Kromě kyseliny listové, která patří k vitamínům B, je ideální užívat také další vitamíny z této skupiny, případně B-komplex.

Důležitý je vitamín B1. Podílí se na energetickém metabolismu a používá se při těhotenské nevolnosti. Jeho zdrojem jsou luštěniny, vnitřnosti nebo kvasnice. Doporučená denní dávka pro těhotné je 1,1 mikrogramu denně.

Riboflavin, neboli vitamín B2, přispívá ke zdraví kůže a také k tvorbě červených krvinek. Doporučená dávka v období těhotenství je 1,4 mikrogramu denně.

Vitamin B6 je známý také jako pyridoxin. Podílí se na krvetvorbě a metabolismu živin. Pomáhá na těhotenské nevolnosti. Tento vitamín je v bramborách, rýži, oříškách, ovesných vločkách, mase nebo mléčných výrobcích. Denní dávka pro těhotné je 2,2 miligramu.

Kyanokobalamin, tedy vitamin B12, který obsahují živočišné produkty jako maso, vejce, mléko nebo játra, je důležitý pro správné dělení buněk. Podílí se také na krvetvorbě. V těhotenství se doporučuje přijímat 4,5 mikrogramů denně. Suplementy tohoto vitamínu by měly užívat zejména veganky.

Vitamin D - Ten by měl v dnešní době doplňovat takřka každý. A to zejména v zimním období, kdy je nedostatek slunečního svitu. Nicméně pro nastávající maminky a miminka je opravdu velice důležitý. Miminku ho budete podávat i následně po porodu, minimálně do dvou let věku. Je to vitamín, který je důležitý pro správný vývoj kostí. Nedostatek vitamínu D se spojuje také s těhotenskou cukrovkou, nízkou porodní váhou dítěte a oslabenou imunitou. Obecně se ženám v těhotenství doporučuje příjem 200 UI vitaminu D. V některých případech však lékař může doporučit i více. Pokud chcete příjem vitamínu podpořit jídlem, pak jsou vhodná vejce a tučné ryby.

Vitamin C - Tento vitamín je velmi důležitý pro imunitní systém. Navíc se také zapojuje do procesu krvetvorby a budování kostní hmoty. Dále je vitamin C vhodný pro tvorbu kolagenu a pomáhá proti striím. Kolagen je důležitý také pro miminko. Céčko navíc podporuje vstřebávání železa a bojuje proti únavě. Jíst můžete brambory, papriky, zelí nebo citrusy. Maximální doporučená denní dávka vitamínu C v těhotenství je 100 miligramů.

Minerály vhodné pro těhotné

Železo - V těhotenství je potřeba velké množství železa. Jeho potřeba se zvyšuje skoro o polovinu. Je to totiž minerál důležitý pro krvetvorbu. Krev následně zásobuje vyvíjející se plod kyslíkem. Zdrojem železa je červené maso, luštěniny, obiloviny a sušené ovoce. Jeho suplementaci obvykle řídí gynekolog.

Vápník - Důležitý stavební kámen pro kosti. Budoucí maminky by měly dbát na dostatečný příjem tohoto minerálu. Doporučená denní dávka v těhotenství je 1 000 miligramů. Vápník lze doplňovat nejen suplementy, ale také pomocí ořechů, ryb nebo mléčných výrobků.

Jód - Pro správnou funkci štítné žlázy je důležitý jód. Štítná žláza miminka se vyvíí od 12. týdne těhotenství. Nedostatek jódu v těhotenství se může projevit poškozením mozku. Zdrojem jódu jsou mořské plody nebo mléčné výrobky. Těhotná žena by ideálně měla jíst dvakrát týdně mořské ryby. Do stravy by měla zařazovat také mléčné produkty. Zdrojem jódu jsou také vejce nebo kuchyňská sůl. Denní dávka pro těhotné je ustanovena na 250 mikrogramů.

Hořčík - Magnesium se podílí na mnoha procesech v těle. V těhotenství je hořčík důležitý jako prevence preeklampsie nebo křečí. Užívání magnézia obvykle doporučuje lékař podle fáze těhotenství a také aktuálních potřeb ženy. V těhotenství je doporučená denní dávka 350-400 miligramů. Hořčík je obsažený v luštěninách, ořechách, datlích, banánech nebo cereáliích.

Zinek - Zinek má vliv na spoustu metabolických procesů a také na imunitu. Zinek najdete v mase, luštěninách, semínkách, ořeších a celozrnných výrobcích. Těhotné ženy by měly přijímat 10 miligramů zinku denně.

Selen - Stopový prvek, který má v těle úlohu jako antioxidant a přispívá ke správné funkci štítné žlázy. Zdrojem selenu jsou para ořechy, maso, mořské plody a také česnek.

Cholin - Potřeba cholinu se v těhotenství zvyšuje. Tato živina je důležitá pro vývoj nervového systému. Částečně vzniká v játrech, jinak ho najdete v mase, vejci a mléku. Pro těhotné je doporučené denní množství 450 miligramů.

Omega 3 nenasycené mastné kyseliny

Nenasycené mastné kyseliny nepatří ani mezi vitamíny ani mezi minerály. Důležité jsou pro vývoj mozku u dětí, a to už v prenatální fázi. Doporučená denní dávka omega 3 kyselin je alespoň 450 miligramů. Zdrojem jsou především tučné mořské ryby.

Jak vybrat vhodné vitamíny a minerály

Výčet důležitých vitamínů a minerálů pro těhotné ženy je opravdu dlouhý. Nemusíte se však bát, že budete mít doma tuny výrobků. Existují doplňky stravy vhodné přímo pro těhotné. Obvykle reflektují požadavky pro těhotné v jednotlivých fázích těhotenství. Pokud si s výběrem konkrétního produktu pro těhotné nejste jisti, poraďte se o vhodnosti se svým lékařem. Je jasné, že nejdražší neznamená nutně nejlepší. Vždy je důležité sledovat obsah aktivního metabolitu kyseliny listové, vitamínu D, jódu a DHA.

I přesto, že budete užívat suplementy, je vhodné jíst také ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy a celozrnné obiloviny.