Vánoční cukroví: Pečeme bez stresu a s radostí

Nejrůznější cukroví, ale také slané pochutiny k Vánocům prostě patří. Mezi námi jsou tací, kteří si přípravu vysloveně užívají. A pak jsou tu také ti, kteří si sice chtějí připravit cukroví i další občerstvení pro rodinu a přátele sami, ale přípravu si rádi ulehčí. Obě tyto skupiny jistě chtějí, aby suroviny pro přípravu byly kvalitní. A proto jsme tady my. Vyzkoušejte při přípravě vánočního pohoštění plnohodnotnou náhradu vajec - sušené bílky, sušené žloutky nebo celá sušená vejce. Vyzkoušejte také sušené mléko nebo karamelizovaný cukr, který dodá cukroví šmrnc. A nenechte si ujít recepty, které budou od letoška patřit k těm nejoblíbenějším!

Kokos kam se podíváš

Také milujete vůni kokosu? Je to jedna ze surovin, která k Vánocům už tak nějak neodmyslitelně patří. Mezi nejtradičnější vánoční cukroví s kokosem patří kokosky. Existují však i méně okoukané variace. Co třeba jemné kokosové cukroví, kokosová roláda, raffaello, kokosovo-ořechové tyčinky nebo třeba kokosoví tučńáci? Ti stoprocentně zaujmou hlavně děti. A jejich příprava není tak složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pojďme na recept. Už se vám sbíhají sliny?

Kokosoví tučňáci

150 g dětský piškotů

150 g mletého kokosu

80 g +50 g moučkového cukru

1 sáček vanilkového cukru

2 lžíce rumu

150 g Hery

100 g másla

2 lžíce kakaa

100 g tmavé čokoládové polevy

50 g loupaných mandlí

25 dětských piškotů

kandované ovoce

bílá čokoláda nebo kulaté cukrové zdobení.

Nejprve si rozkrájejte změklé máslo a přidejte k němu kakao, moučkový cukr a rum. To jsou ingredience potřebné na krém. Vedle smíchejte mletý kokos, 80 gramů cukru, vanilkový cukr a Heru. Rozdrťte piškoty a s připravenou směsí je smíchejte. Vzniknout by měla nelepivá hmota. Tu rozdělte na kousky o velikosti vlašského ořechu.

Z každého kousku vytvarujte kuličku a obalte ji v moučkovém cukru. Následně ji vtlačte do formičky na vosí hnízda. Vařečkou udělejte otvor a naplňte krémem. Uzavřete piškotem a vyklepněte z formičky.

Úl namočte půlkou do tmavé polevy. Než zatuhne, přilepte na něj dvě mandle, která budou tvořit křídla. Zobák vytvoříte z kandovaného ovoce. Pokud máte bílou čokoládu, můžete s ní vytvořit oči. Případně je lze vytvořit například cukrovím zdobením.

Je libo pudinkové variace?

Určitě jsou mezi námi tací, kteří si Vánoce nedokáží představit bez pudinkového cukroví. Ověřený recept našich babiček nám připomíná dětství a kouzelnou dobu čekání na Ježíška. Pudinkové cukroví se nejčastěji vytlačovalo strojkem, kdo ho však nemá, vystačí si s rádýlkem nebo klasickými vykrajovátky. Po vychladnutí se chutné a křehké cukroví slepuje marmeládou a polévá čokoládou. Že tento druh cukroví neznáte? Možná jste jim říkali banánky a ani nevíte, že v receptu je pudink jako jedna z ingrediencí. Nebo se u vás možná peklo linecké cukroví s pudinkem.

Pudink se o vánocích nepřidává jen do těsta. Využívá se hlavně do krémů. Znáte medové koláčky s pudinkovým krémem nebo milujete košíčky plněné pudinkem a ovocem? To je laskomina, že? Pojďme se však podívat na méně známý recept, který vás oslní. Překvapte letos rodinu piškotami plněnými pudinkovým krémem. Věříme, že tenhle typ cukroví se stane tím, které budete do budoucna muset připravovat rok co rok. A dost možná ještě několikrát v roce při různých příležitostech.

Piškoty plněné pudinkovým krémem

50 g krupicového cukru

80 g hladké mouky

20 g pudinkového prášku

4 ks bílku

1 ks žloutku

300 ml mléka

60 g krupicového cukru

1 pudinkový prášek

1 lžíce instantní kávy

100 g másla

100 g sušeného mléka

200 gramů moučkového cukru

4 lžíce vody

10 g másla

Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů, v případě horkovzdušné postačí o 20 stupňů méně. Ke žloutku přidejte třetinu mouky a smíchejte. V další nádobě vyšlehejte bílky s cukrem na sníh. Následně obě hmoty spojte a vmíchejte zbytek mouky s pudinkovým práškem. Plech vyložte pečícím papírem a pomocí sáčku na něj stříkejte piškoty. Pečte asi čtvrt hodiny. Po upečení je nechte vychladnout.

Mezitím si můžete připravit náplň a mléčnou hmotu. Z mléka, kávy, cukru a pudinku si uvařte hustý krém. Za stálého míchání ho nechte zchladnout. Poté rozšlehejte robotem a přidejte ještě trochu másla. Vyšlehejte na hladký krém. Mléčnou hmotu vyrobíte tak, že smícháte sušené mléko, cukr, vodu a tuk. Výsledná hmota je poměrně tuhá a neměla by lepit. Jestliže lepí, přidejte moučkový cukr.

přesně polovinu piškot vydlabejte a naplňte připraveným pudinkový krémem. Slepte s nevydlabanou piškotou. Poté uložte do chladničky. Následně si rozválejte připravenou mléčnou hmotu. Plát by měl mít asi 2 milimetry. Rozkrájejte ho na čtverečky a do každého zabalte piškot. Hotové piškoty pak naskládejte ideálně do papírových košíčků. Skladujte v chladu.

Kakao v hlavní roli

Kdo by ho nemiloval. Kakaový prášek příjemně hnědé barvy, který si hlavně děti rádi míchají s mlékem. Studeným nebo teplým. Holandské kakao je však také nedílnou součástí mnoha receptů. Přidává se například do klasického perníku nebo do dortového těsta, pokud chceme vytvořit tmavý korpus. Je však také součástí mnoha druhů cukroví. Připravit si můžete třeba kakaové linecké, kakaové pracny nebo klasické čokoládové lanýže obalované v kakau. Klasika, že? Tak letos vyzkoušejte něco nového. Receptů s kakaem je mnoho. My jsme pro vás vybrali zcela obyčejné sušenky s kakaem, které si můžete upéct kdykoliv během roku. Je to recept, který hravě zvládnou i malí pekaři a pekařky. Pokud tedy vaše děti chtějí být součástí příprav, je tento recept pro ně jako stvořený. Schválně jsme zvolili hrnkovou metodu, aby děti nemusely suroviny vážit.

Vánoční sušenky s kakaem

4 hrnky hladké mouky

1 a1/2 hrnku holandského kakaa

2 hrnky másla

2 hrnky cukru krystal

2 vejce

3 čajové lžičky vanilkového extraktu

1 čajová lžička soli



Nejprve je třeba rozmixovat máslo s cukrem a důkladně spojit v jednu hmotu. Poté přidat vejce a promíchat. Následně přidat ještě vanilkový extrakt. Veškeré suché přísady smíchejte v druhé misce. Poté můžete spojit obě připravené hmoty dohromady.

Vypracujte těsto a to rozválejte mezi dvěma kusy pečícího papíru. S tím budou zřejmě menší děti potřebovat pomoc. Připravené těsto dejte alespoň na hodinu odpočívat do lednice. Následně vykrájejte zvolené tvary a pokládejte na plech. Opět byste měli dát zchladnout do ledničky. Díky tomu budou při pečení sušenky lépe držet tvar.

Troubu předehřejte na 170 stupňů a pečte asi 8 až 12 minut. Délka pečení záleží pochopitelně na každé troubě, ale také na velikosti sušenek. Vychladlé sušenky lze ještě libovolně dozdobit. Děti si je mohou polít čokoládou, případně posypat cukrovým zdobením. Věříme, že právě závěrečné zdobení je bude bavit nejvíce.

Želatinové bonbony (nejen) pro děti

Kdo by nemiloval gumové medvídky. Nebo tisíce jiných tvarů gumových bonbonů. Jsou oblíbené nejen u dětí, ale milují je také dospělí. Pokud si je připravíte doma, můžete je nabídnout i na svátečním stole. Nadšené budou jistě nejen děti. Na přípravu vám budou stačit pouhé tři ingredience. Žádná éčka, žádné hromady cukru. A vy můžete být v klidu, protože celá rodina bude mlsat zdravé bonbony, které jsou prospěšné pro klouby, šlachy, ale také pro vlasy, nehty nebo cévy.

Pokud chcete, aby měli bonbony nějaký pěkný tvar, pak můžete pořídit silikonové formičky. Případně lze využít formičky na led. Ale i bez nich si poradíte. Stačí nalít připravenou směs na plech a po ztuhnutí nakrájet, případně použít vykrajovátka.

Želatinové bonbony

želatina v prášku

100% ovocná šťáva

kokosový olej na vymazání

Poměr ovocné šťávy a želatiny je 200 mililitrů na 10 gramů. Do hrnce nalijte třetinu šťávy a přiveďte k varu. Odstavte z plotny a zašlehejte želatinu. Poté přidejte zbývající dvě třetiny šťávy. Směs míchejte a nakonec nalijte do formiček nebo na plech. Nechte 2-3 hodiny ztuhnout. Pochopitelně lze přidat med, javorový sirup nebo cukr na doslazení. Barvu pak ovlivníte barvou ovocné šťávy.