Tipy na osvěžující letní drinky bez přidaného cukru

Léto je za dveřmi a s ním i vysoké teploty. Také se těšíte, až si po dlouhé zimě prohřejete kosti na hřejivém sluníčku? Při pobytu na sluníčku je samozřejmě nutné myslet také na doplňování tekutin.

Samozřejmě, můžete si dát obyčejnou neperlivou vodu a nic tím nezkazíte. Proč si to však neudělat trochu pestřejší a nepochutnat si na skvělém a osvěžujícím drinku, který skvěle chutná?

Že se bojíte kalorií Ano, vypité kalorie jsou skutečně zabijákem hubnutí. Nicméně existuje i mnoho nízkokalorických nápojů. Pochutnáte si na nich a přitom nedostanete do těla žádný nepotřebný cukr.

Samozřejmě svůj letní drink můžete ozdobit tak, že se z jeho popíjení stane opravdový zážitek. Vy i vaši případní hosté se budete cítit jako v přímořském středisku. Tak pojďme na jednotlivé tipy!

Skvělá osvěžující bezová limonáda

Bezovou limonádu si můžete vychutnat zhruba na počátku června. Černý bez je náletová dřevina, kterou najdete v remízcích a v okolí polí nebo lesů. Jde o starou léčivou rostlinu, jejíž květenství má široké použití. Mimo jiné si práve z květů černého bezu můžete udělat chutnou a osvěžující čerstvou limonádu. Jak na to?

Ingredience

  • květy černého bezu
  • lístky máty
  • citron
  • voda
  • kostky ledu

Je to naprosto jednoduché. Stačí jen květy zalít vodou a nechat louhovat. Postačí klidně jen chvilka, ale pokud necháte květy ve vodě přes noc, bude aroma silnější. Před pitím květy z vody vyndejte a přeceďte ji. Nyní přichází na řadu máta. Přidejte ji a společně s ní i kolečko citronu. Můžete přidat ještě led, brčko a podávat.

Samozřejmě si bezovou limonádu můžete připravit také v jiné podobě. Není problém nahradit mátu jinou bylinkou. Skvěle chutná bez také s meduňkou. A vyměnit lze samozřejmě i citrón. Místo něj můžete do vody přidat například pomeranče nebo mandarinky. A úžasně chutnají třeba jahody. Je to opravdu zcela na vás.

Svěží drink z meduňky a citronu

V letních dnech není nic lepšího než si vychutnat osvěžující bylinkovou limonádu. Ačkoliv, název limonáda může být trochu zavádějící. Rozhodně nejde o nápoj s velkým množstvím cukru. K našemu skvělému nápoji ho určitě nebudete potřebovat. Stačí mít jen pár lístků meduňky a trochu citronu.

Ingredience

  • meduňka
  • citron
  • voda
  • led

Příprava tohoto nápoje je opravdu jednoduchá. Předem však třeba říci, že pro ideální chuť je třeba si ji připravit den před plánovaným podáváním. Stačí jen několik lístků meduňky zalít studenou vodou a přidat na kolečka nakrájený citron. Takto připravený nápoj pak nechte několik hodin v lednici. Ideální je, pokud se bylinky louhují přes noc. Následně směs zceďte přes sítko a meduňku pomocí tloučku co nejvíce propasírujte. Následně můžete drink nalít do sklenice a ozdobit ještě čerstvými lístky máty nebo kolečkem citrusu. Takto připravená limonáda vám vydrží v lednici i dva dny. Věříme však, že ho vypijete mnohem dříve.

Rychlá okurková limonáda

Máte rádi salátové okurky? Jsou skvělé, osvěžující. A navíc mají spoustu využití. Můžeme je sníst samotné, udělat si z nich masku na obličej nebo je třeba využít na přípravu skvělého letního nápoje. Okurková limonáda není pro každého, ale my věříme, že si ji oblíbíte stejně jako my.

Ingredience

  • >salátková okurka se slupkou
  • >citron
  • >voda
  • >led

Postup je opravdu zcela jednoduchý. Stačí jen nakrájet okurku a citron na plátky a zalít vodou. Následně dát zhruba na hodinku do ledničky a můžete podávat. Servírujte s ledem.

Zdravý a chutný ledový čaj

Milujete ice tea? Kupované ledové čaje jsou však většinou plné cukru. A navíc stojí spoustu peněz. Proč si raději nepřipravit vlastní ledový čaj? Není to vůbec složité, vyjde vás to mnohem levněji a navíc si opravdu pochutnáte. A jako bonus? Žádný zbytečný cukr!

Ingredience

  • >2 sáčky čaje (může být klasický, ale dělají se i speciální na ledové čaj)
  • >několik lístků bylinek (máta, meduňka…)
  • >citron
  • >voda

Pokud máte klasický čaj, pak ho zalijte horkou vodou a klasicky nechte několik minut louhovat. Díky tomu získáte opravdu silný čajový koncentrát. Pokud máte připravené speciální sáčky na ledový čaj, pak je stačí zalít studenou vodou. Nyní je čas dát čaj vychladit do lednice. Poté stačí přidat ještě několik kostek ledu, plátek citronu a lístky oblíbených bylinek. Chutná je máta, my dáváme většinou přednost meduňce.

Melounová bowle nejen pro děti

Děti milují meloun. Aby také ne. Je sladký, osvěžující a prostě k letním dnům už tak nějak neodmyslitelně patří. Pokud se i vy řadíte k milovníkům této zeleniny, pak vám určitě také zachutná melounová letní boule. Vzhledem k tomu, že jde pro nápoj, který mohou pít i děti, jde pochopitelně o bowli bez alkoholu. Ostatně ten by nápoji dodal zbytečné kalorie.

Ingredience:

  • ½ melounu
  • máta
  • voda
  • led

Nejprve je třeba meloun vypeckovat. Následně ho nakrájet na malé kousky a rozmixovat s vodou. Pak stačí přelít připravenou směs do džbánku naplněným ledem. Přidejte lístky máty a máte hotovo.

Připravujete nápoj pro děti a chcete jim udělat něco trochu vyjímečného? Můžete připravit také melounovou ledovou tříšť. Stačí jen připravený meloun rozmixovat s ledem.

Jahodový mléčný koktejl

V létě vrcholí sezona jahod a lidé často neví, jak je mají zpracovat. Nejen u dětí jsou oblíbené koktejly. Zkuste si ho však tentokrát připravit bez živočišného mléka. Bude chutnat trochu jinak, ale určitě nebudete zklamaní.

Ingredience

  • >50 gramů mandlí
  • 50 gramů lístkových ořechů
  • 500 mililitrů vody
  • 200 gramů jahod



Ořechy i mandle zalijeme pětinásobkem vody. Poté necháme přes noc louhovat v pokojové teplotě. Následně vodu slijeme a namočené ořechy vhodíme do mixéru. Přidáme polovinu vody a minutu mixujeme. Následně dodáme zbytek vody a opět mixujeme. Teď mléko přecedíme přes jemné sítko a přelijeme do láhve. Připravené mléko prozatím uložíme do ledničky.

Po přípravě mléka je to už zcela jednoduché. Pokud se vám tedy nechce absolvovat proces výroby domácího ořechového mléka, můžete si v obchodě koupit například mandlové mléko. Domácí je však samozřejmě nejlepší možnou volbou.

Jahody je třeba očistit a zbavit stopek, pak je dát s mlékem do mixéru a rozmixovat. Vhodné je vybírat zralé jahody, které jsou přirozeně sladké. Myslete na to, že mléčný koktejl je třeba skladovat v chladu a ideálně ho do několika hodin vypít. Jahody totiž podléhají rychlé zkáze a nic na tom nemění, že jsou rozmixované v mléce.

Citronáda pro lepší den

Milujete citrusy a kyselou chuť? Pak je pro vás jako dělaná citronáda! Potěší vás, že její příprava není vůbec složitá a výsledná chuť opravdu stojí za to. A potřebovat budete opět jen pár základních ingrediencí.

Ingredience

  • citrony
  • limetka
  • máta
  • voda
  • led

Nejprve nakrájejte citrusy. Ideální je dva citrony na jednu limetku. Toto množství citrusů vám stačí na 1 litr vody. Pokud tedy budete citronádu připravovat ve větším množství, znásobte počet citrusů. Citrusy vhoďte do džbánu a přidejte k nim mátu. Poté rozmačkejte. Nyní už zbývá jen přidat vodu a led a pořádně zamíchat. Svěží letní nápoj stačí nechat odpočívat v lednici asi hodinu a poté podávat. Skvěle bude vypadat, pokud nápoj ve sklenicích ozdobíte ještě lístky máty nebo nějakými květy.

Náročnější ale chutné Platano

Máte rádi výzvy a čas strávený v kuchyni? Pak zkuste i Platano. Nápoj z banánu a mléka. Nebojte se, i tento nápoj je pro štíhlou linii naprosto v pořádku. Vytvářet ho budeme z netučného mléka a nepočítejte také s žádným přidaným cukrem. Ostatně, banány jsou dost sladké samy o sobě.

Ingredience

  • banán
  • citron
  • voda
  • nízkotučné mléko
  • kousek celé vanilky
  • led

Pokud budete připravovat jednu sklenici nápoje, stačí oloupat jeden banán na kolečka a přidat k němu dužinu z jednoho citronu. Tu je vhodné nakrájet najemno. Společně pak dejte do mixéru a rozmixujte. Přidejte vanilku, mléko a vodu a opět mixujte. Nejprve pomalu, pak rychlost zvyšujte. Rozmixovaný drink nalijte do sklenice a přidejte led. Ozdobit můžete lístky bylinek nebo dalším ovocem. Pokud nedržíte linii nebo drink připravujete dětem, můžete k ingrediencím přidat ještě lžíci medu. Vzhledem k tomu, že banán je sladký však není nutná.