Připravte tělo na přicházející podzim

Podzim je tu co nevidět a s ním také sychravé počasí, méně pobytu venku, více starostí a snížení fyzických aktivit. To má na naše tělo bohužel špatné dopady. Období podzimu je krásné, co se barev týká. Pro oslabený imunitní systém je však podzim zátěží. Můžeme pozorovat zvýšenou míru únavy, ale také malátnost. A pak se přidá také nachlazení nebo chřipky.

Pokud jste si v létě užívali alkoholických nápojů, sladkostí a grilování, pak je možné, že se letní hýření projeví. Tělo je zanesené toxiny a s podzimním obdobím prochází zkouškou. Ideální je pokusit se zbavit všech škodlivých látek z těla. Tedy tělo detoxikovat.

Proč tělo po létě detoxikovat?

Změna z letního období na podzimní je pro lidské tělo také přechodem na jiný rytmus. V létě je déle vidět, je teplo a jsme přirozeně aktivnější. S příchodem podzimu a později také zimy se dny zkracují, je dříve tma a teploty nezadržitelně klesají. To vše nám může přinést pocit, že máme méně energie. A také dobrá nálada se trochu vytrácí. U někoho může jít dokonce o období depresí. Aby k tomuto nedocházelo, je možné vyzkoušet detoxikaci organismu. Určitě nejde o žádný půst nebo šílenou dietu. Proces detoxikace je vhodný pro všechny a to hned několikrát do roka.

Naše tělo je díky konzumaci nevhodných jídel a nápojů zanešené. Na toxikaci organismu se samozřejmě podílejí také éčka z potravin a těžké kovy z kosmetiky. Svůj podíl viny nese také užívání léků nebo stres. Všechen ten odpad v těle pak dává zabrat ledvinám i trávicímu traktu. A zanesená trávicí soustava pak nedokáže stoprocentně přijímat ani prospěšné látky z potravy. Škodliviny se usazují v játrech. A játra jsou zásobárnou živin a hrají důležitou roli v procesu metabolismu. Je tedy důležité je udržovat v perfektní kondici. Vždyť právě játra hrají důležitou roli a mají vliv i na fungování dalších orgánů.

Kdy potřebuje tělo detoxikovat?

Každý z nás bezpečně pozná, kdy jeho tělo potřebuje detoxikovat. Cítíte, že vám chybí energie? Pociťujete na sobě malátnost? Mátě často špatnou náladu nebo dokonce úzkosti či deprese? Bolí vás hlava a nedokážete se pořádně na nic soustředit? Máte potíže s trávením? Jste náchylní k nachlazení nebo kašli a chřipkám. Nic z toho není radno ignorovat. Zvláště, pokud se objeví více indicií najednou. Ignorováním těchto stavů bychom si mohli navodit závažnější potíže jako alergie, srdečně-cévní onemocnění nebo například infekce.

Jak se zbavit toxinů z těla

První, co bude potřeba udělat, je omezit konzumaci alkoholu. Nemusíte se ho úplně vzdávat. Minimální množství užité příležitostně je zcela v pořádku. Ideální bude vyhýbat se také těžký jídlům a potravinám, které obsahují bílou mouku. Ze své stravy vyřaďte také sladké nápoje a veškeré sladkosti. Naopak zařaďte více ovoce a zeleniny. A samozřejmě dbejte na pitný režim. Pijte ideálně vodu, případně neslazené bylinkové nebo ovocné čaje. Nezapomínejte ani na pohyb. Nemusíte hned vrcholově sportovat. Bohatě bude stačit svižnější chůze nebo třeba plavání. Dbejte také na dostatečně dlouhý a kvalitní spánek.

Pohyb - V létě je mnohem lepší se pohybovat. Často trávíme čas u vody, kde kromě lenošení i plaveme nebo si užíváme jiné vodní sporty. Někteří jezdí na kole nebo hrají volejbal či podobné sporty. Na podzim je však obvykle se sportem konec. Změňte to. Pořiďte si funkční oblečení a zvolte si sport, u kterého zůstanete. Může jít klidně jen o rychlou chůzi, případně nordic walking. Chůzi je však třeba dělat pravidelně každý den, alespoň 30 minut. Pohyb zařaďte do svého dne přirozeně. Zapomeňte na výtahy, eskalátory a své auto zaparkujte o ulici dále než je nutné.

Strava - Mějte na paměti, že snídaně je start dne. Snídaně by měla být lehká, ale vydatná. Zařaďte ke snídani ovoce, celozrnné pečivo, sýry a zdravé domácí pomazánky. Pijte čaj nebo čerstvý džus z ovoce. Přes den pokračujte v konzumaci zdravých potravin, především velkého množství zeleniny, ale také potravin bohatých na bílkoviny a zdravé sacharidy a tuky. Velkému množství sacharidů se však vyhněte. Zelenina by měla být pestrobarevná, zařaďte do jídelníčku červenou řepu, mrkve, růžičkovou kapustu a dýně. A nezapomeňte ani na kysané zelí. A ovoce? Na podzim se hodí jablka, hrušky nebo švestky. Zkrátka sezónní ovoce a zelenina.

Pitný režim - Možná se vám zdá, že dodržování pitného režimu je problémem spíše v létě. Ale není to tak. Stejně důležitý je totiž po celý rok. Navíc i na podzim může snadno dojít k dehydrataci. Více se oblečete, pak si sednete do vytopené místnosti. Pijte proto alespoň 1,5 litru tekutin denně i v na podzim nebo v zimě. Ideálně samozřejmě vodu nebo bylinkové čaje. Zavodnit vás však mohou také čerstvé džusy nebo polévky. Na vodu však nikdy nezapomínejte.

Naopak si dejte velký pozor na kávu. Je to nápoj, který dokáže krátkodobě nabudit organismus. Určitě však není vhodné to s kávou přehánět. A navíc, pokud pijete kávu, přidejte i více vody.

Spánek - Kvalitní spánek hraje také svou velkou roli. Pokud je spánek dostatečně kvalitní, pak se tělo dobře regeneruje. To se projeví například na náladě, ale také na celkovém zdraví. Spánek by měl být nejen kvalitní, ale také dostatečně dlouhý. Nepřepínejte se a dopřejte si odpočinek.

Tělu pomohou bylinky, vitamíny a proteiny

Ostropestřec mariánský

Samozřejmě, že detoxikace není to jediné, co pro své zatěžované tělo můžete udělat. Vhodné je dodržovat pitný režim a zdravou stravu dlouhodobě a navíc podportovat regeneraci jaterních buněk pomocí bylinek. Jistě jste již slyšeli o ostropestřci mariánském. Tato bylinka je silným antioxidantem a dokáže detoxikovat organismus a čistit střeva od nánosů. Ideální je užívat ucelenou kúru podle doporučení na zakoupeném balení. Vybrat si můžete olej nebo ho užívat ve formě semínek.

Vitamin D

Důležitý je také vitamín D. V létě ho tělo čerpá především ze sluníčka. Za prvé je sluníčko nejaktivnější a za druhé v létě trávíme více času venku. Na podzim je však dobré začít vitamín D opět doplňovat. Čerpat ho lze přirozenou cestou z potravin jako jsou ryby, avokádo nebo vaječné žloutky. Často to však nestačí a je potřeba nasadit ještě doplňky stravy. Zvolit si můžete tablety nebo kapky. Důležité je déčko užívat ráno, ideálně s nějakým tukem, aby ho tělo dokázalo zpracovat.

Šípek

Při posilování imunity vám může být skvělým pomocníkem také šípek. A pomůže také v boji proti nachlazení. Šípek nabízí vašemu tělu nejen vitamín C, ale také vitamíny B a K. Nechybí v něm ani vápník, hořčík, fosfor nebo draslík. Věděli jste, že v šípku je skoro 15 x více vitamínu C než ve stejném množství pomerančů? Šípek ja antioxidant a dokáže bojovat také proti infekcím nebo paradentóze. Ulevit umí také při bolestech žil nebo křečových žilách.

Bezinky

Také bezinky skvěle podporují imunitu. Dokáží potlačovat nemoci z nachlazení a navíc jsou skvělé na bolesti hlavy a na migrény. Bezinkové plody jsou přínosem také pro trávicí systém. Mají totiž projímavé účinky. Bezinky vám mohou pomoci také při detoxikaci. Bezinky obsahují vitamíny A, B a C a působí jako antioxidant. Na syrové plody však pozor, jsou mírně jedovaté. Není tedy vhodné je jíst syrové. Připravte si raději šťávu, marmeládu nebo například tinkturu. Další možností je bezinky usušit. Hodí se pak do čajů, pečiva nebo likérů.

Rakytník

Také rakytník podporuje přirozenou obranyschopnost a imunitu. Kromě toho podporuje činnost cévního systému, reguluje krevní oběh a přispívá ke zdraví pokožky. Rakytník také pomáhá čistit organismus, tudíž je skvělou součástí detoxikace. Užívejte se především ve chvíli, kdy hrozí virźy a chřipky. Obsahuje vitamíny C, E, K a P a také omega - 3, 6 a 9. Doporučujeme rakytníkový olej, který lze užívat dlouhodobě a pravidelně.

Proteinové koktejly

Nejsou to nápoje jen pro sportovce. Ano, pomáhají budovat svaly a regenerovat tělo, ale také jsou formou odlehčeného jídelníčku a podporují zdravé fungování našeho těla. Kromě koktejlů lze jíst proteinové tyčinky nebo pečivo.

Co ještě můžete udělat pro tělo v sychravých dnech?

  • Podzim bývá plný nejen barevného listí, ale také plískanic. Z toho důvodu je dobré své tělo také zahřívat. A není to rozhodně jen o tom, že na sebe oblečeme vlněný svetr nebo si dopřejeme horkou koupel. Zařaďte do svého jídelníčku také potraviny, které zahřejí. Připravte si čaj ze zázvoru nebo ho přidejte do pokrmu. Stejně tak vás může zahřát česnek nebo skořice.
  • Do pokrmů přidávejte koření, které se spojuje s podzimem. Kromě zmíněné skořice jde třeba o hřebíček nebo perníkové koření. Zařadit můžete také kurkumu nebo chilli.
  • Najděte si čas na to věnovat se také své pokožce. Regeneraci potřebuje nejen vnitřek vašeho těla. Pokožka přece přes léto také dostala zabrat. Odstraňte pomocí peelingu odumřelé částečky. Kůže se díky této péči opět obnoví.
  • O svou pleť pečujte opravdu hojně. Obnovte pravidelný režim péče o pleť. Nezapomeňte si každý den čistit obličej. Ideálně ráno a večer. Pokud se líčíte, pokuste se vždy před spaním odlíčit, je to pro pokožku opravdu důležité. A používejte také krém na obličej a tělové mléko.
  • Nezapomeňte věnovat svou péči také vlasům, které jsou po letních dnech také unavené. Nechte si zastřihnout suché a roztřepené konečky. Doma pak své vlasy opečovávejte pomocí šamponu, kondicionéru a čas od času jim dopřejte také masku.
  • Ačkoli už nelze trávit večery venku, udělejte si je hezké. Zapalte si svíčky, rozsviťte aroma lampy, uvařte si oblíbený čaj a přečtěte zajímavou knihu. Díky tomu zabráníte depresím, aby se u vás zabydleli. Pochopitelně pokud neholdujete čaji a knize, zvolte raději jiný nápoj a například oblíbený film. Důležité je relaxovat dle svého gusta.

Uvařte si zlaté mléko

Už jste o něm někdy slyšeli? Zázračný nápoj, který je vhodný jako prevence proti nachlazení, ale skvěle zatočí také s počínající chřipkou. Zlaté mléko je opravdu poklad. Má protizánětlivé, antivirotické a relaxační účinky. Navíc podporuje vykašlávání.

Ingredience:

  • 1 hrnek mléka (může být i rostlinné)
  • 1 lžička mleté sušené kurkumy
  • ½ lžičky skořice
  • špetka kajenského pepře (nahradit lze černým pepřem)
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička másla

Nejprve zahřejte v hrnci mléko společně s kořením a máslem. Krátce povařte a poté mléko přeceďte. Koření by v něm mělo být dostatečně vylouhované. Poté mléko přelijte do hrníčku a poté, co trochu zchladne teprve přidejte med. Pokud byste ho přidali ho horkého mléka, ztratil by na svých účincích.

Čím jsou tyto ingredience pro tělo přínosné?

Kurkuma - Obsahuje kurkumin, který je antioxidant. Kurkuma má antibakteriální účinky a podporuje imunitní systém. Navíc kurkuma dokáže zmírnit kašel. Je označovaná za superpotravinu. Pomáhá totiž bojovat proti depresím a dalším nemocem. Studie naznačují opravdu mnoho předností kurkumy.

Kajenský pepř - Podporuje trávení, působí proti nachlazení, chřipkám, ale také plísním. Navíc chilli uvolňuje ucpaný nos. Vhodný je také pro alergiky. Pomáhá produkovat sliny, což je důležité pro zdravé zažívání a udržení optimálního zdraví dutiny ústní. Zmínit je třeba také detoxikační účinky a normalizaci krevního tlaku.

Med - Dokáže bojovat proti infekcím. Patří k nejvíce trvanlivý potravinám, které umí zabít téměř všechny typy bakterií. Med je prospěšný při kašli a nachlazení. Navíc může pomoci vytvořit imunitu vůči rostlinám, které spouští alergii. Obsahuje řadu minerálních látek jako železo, měď, fosfor, vápník, hořčík, stopové prvky i vitamíny.

Skořice - Jeden z nejsilnějších antioxidantů. Slouží k ochucení, ale je opravdu velmi zdraví. Používá se také v aromaterapii. Skořice obsahuje železo, vápník, hořčík, vitamín A, B6 a C. Skořice je antibakteriální a podporuje prokrvení končetin i léčbu žaludečních vředů.

Affiliate program