Veškeré vitamíny mají blahodárný vliv na naše zdraví. Pro náš imunitní systém má příznivé účinky zejména dvojice vitamínů C a D. Oba tyto vitamíny je důležité doplňovat, zejména před nastávající zimou. Chraňte své zdraví zdravým životním stylem doplněným o tyto vitamíny.
Vitamín C je pro tělo nepostradatelný
- Jde o jeden z nejznámějších a nejpotřebnějších vitamínů vůbec.
- Kromě tohoto označení se můžete setkat s názvem kyselina L-askorbová nebo L-300.
- Vitamín C je důležitou součástí lidského organismu.
- V těle působí nejen jako nezbytný antioxidant, ale také napomáhá vstřebávání těžkých kovů a vytváření kolagenu. Ten je potřebný pro krevní cévy, dásně, kosti a zuby.
- Mimo to však vitamín C potřebujeme v nervové soustavě i pro správnou činnost mozku.
- Céčko je však velmi důležité také pro správnou funkci imunity. Naše tělo však bohužel není schopné si tento vitamín samo vytvořit. Právě tím se tvoří jeho potencionální nedostatek a my jsme náchylní k infekčním chorobám. Pokud ho má tělo dostatek, lépe se s infekcemi popere.
- Vitamín C také podporuje hojení ran a snižuje hladinu cholesterolu.
Benefity vitamínu C však nekončí u lepší obranyschopnosti organismu.
- Céčko je totiž potřeba i pro pleť. Vitamín C může významně zlepšit vzhled naší pleti.
- A to proto, že má antioxidační vlastnosti. Právě ty jsou zásadní pro nápravu poškození kůže.
- Navíc, jak již bylo řečeno, vitamín C zvyšuje produkci kolagenu.
- Ten pak dodává pokožce plný a mladistvý vzhled.
Zdroje vitamínu C
- Mezi nejbohatší zdroje vitamínu C patří šípek, rakytník a citrusy.
- Vitamín se vyskytuje také v bramborách, rajčatech, papáje, brokolici, paprikách, rybízu, květáku, jahodách, kiwi, brusinkách, špenátu nebo v plodech kopřivy. Myslete však na to, že při tepelném zpracování potravin v nich dochází k úbytku vitamínu, a to dokonce asi o 10 % za každých pět minut vaření. Sušením se pak ztratí až 50 % tohoto vitamínu. Velké ztráty způsobuje konzervace nebo blanšírování. Ideální je tedy zdroj vitamínů konzumovat čerstvý nebo ho zmrazit.
- Dalším zdrojem vitamínu C jsou také křen nebo játra. A to hovězí, telecí, vepřová i kuřecí.
- Dále céčko najdete také v koření. Jde například o skořici, majoránku, kmín, muškátový květ nebo tymiám.
Jak poznám, že ho mám málo?
- Nedostatek vitamínu C se projevuje zvýšenou únavou a nedostatečnou odolností vůči infekčním onemocněním.
- Mohou se vám také více kazit zuby.
- Dále můžete pozorovat narušení stavby kostí, žaludeční potíže nebo zpomalený růst.
- Extrémní nedostatek se projevuje jako kurděje. Tato nemoc se však dnes již nevyskytuje.
Doporučená denní dávka je pro dospělého člověka 60 miligramů. Ideální je toto množství rozdělit do několika dávek během celého dne. Pokud tedy k doplnění zvolíte tablety nebo jiné potravinové doplňky, jsou vhodnější ty s postupným uvolňováním. Vhodné je pochopitelně také konzumovat čerstvé ovoce či zeleninu.
Vitamín D je neocenitelný
Stejně jako vitamín C, i vitamín D je pro lidské tělo velice důležitý. Mimo jiné pomáhá našemu tělu předcházet nádorovým onemocněním, ale také autoimunitním onemocněním, cukrovce nebo astmatu.
Vitamín D je vitamín rozpustný v tucích, jeho případný nadbytek tedy nevyloučíme močí, jako je tomu v případě vitamínů rozpustných ve vodě. Nejdůležitější ze skupiny těchto vitamínů je vitamín D3 a vitamín D2.
- Déčko si tělo umí ukládat do zásoby a může z něho čerpat v době, kdy ho nezískáváte dostatek.
- Základní funkcí je podpora vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva do krve.
- Tyto dva minerály jsou důležité pro správný metabolismus kostí.
- Vitamín D má roli také v prevenci srdečně.cévních onemocněních a jak již bylo řečeno, dokáže potlačit růst rakovinných buněk, zejména ve střevě.
- Tento vitamín je nápomocný také při svalových slabostech, roztroušené skleróze, zánětech kloubů a psoriáze.
- Je také důležitou součástí obranyschopnosti organismu.
Zdroje vitamínu D
Mezi důležitý přírodní zdroj vitamínu D patří sluneční záření. Pokud bychom ho však měli přijímat jen ze slunce, museli bychom na něm trávit většinu dne. Navíc ne každý den slunce svítí a jeho intenzita v zimě také není nikterak velká. V létě jeho vzniku brání opalovací krémy, které však ochraňují pokožku z jiných důvodů. Z toho důvodu je velmi důležité tento vitamin do těla doplňovat také z jiných zdrojů.
- Velké množství vitaminu D obsahují ryby, zejména pak mořské ryby jako je tuňák, losos, sardinky nebo tresčí játra.
- Dobrým zdrojem vitamínu D je také drůběží maso, tuky, vejce nebo mléko.
- Déčko obsahují také houby nebo sýry. Bohužel vlivem chovu krav a slepic v uzavřených prostorách je v těchto živočišných produktech stále méně vitamínu D.
Jak poznám, že ho mám málo?
- U dětí se nedostatek déčka projevuje jako křivice. Dochází k těžké poruše tvorby kostí, ty měknou a deformují se.
- U dospělých se nedostatek déčka může projevit sníženou výkonností, kazivostí zubů, krvácením dásní, bolestmi kloubů, svalovou slabostí a také únavou. Deficit může vést až ke vzniku osteoporózy, dále se nedostatkem vitamínu D může zhoršovat psychický stav a projevovat se deprese.
- U těhotných žen může dojít k rozvoji těhotenské cukrovky nebo k předčasnému porodu. Zejména v době těhotenství je tedy vhodné ho do těla doplňovat umělou cestou. Lze to dělat za pomocí doplňků stravy ve formě kapslí, případně kapek. Ostatně nejrůznější kapky se využívají pro děti již od narození.
Doporučená denní dávka doplňků s vitamínem D je pro dospělého 600 IU denně. U starších osob to však může být až 1000 IU. Každopádně by denní dávka vitamínu neměla překročit 4000 IU. Mějte na paměti, že tímto vitamínem se lze předávkovat a je proto velice důležité si jeho množství hlídat.