Piloxing - ideální spojení pilates a boxu (nejen) pro ženy

Piloxing je moderní cvičení, které se provozuje v intervalech. Spojuje v sobě box , pilates a tanec. Díky boxu jde o vysoce efektivní aerobní trénink, pilates zase pomáhá zpevňovat a posilovat tělo a tanec je při tom příjemným zpestřením. Piloxing je tedy skvělou kombinací mnoho prvků a obvykle je zakončený posilováním.

Jak vznikl piloxing

První tréninky tohoto sportu se u nás konaly v roce 2011. Úspěch tomuto poměrně novému sportu vydržel do dnešních dnů a vznikají stále nové cvičební metody. Spojení dvou druhů sportů se stalo opravdu oblíbeným, a to zejména u žen, které přitahuje tanec a zároveň si chtějí vyzkoušet také mužnější sport. Piloxing vznikl v Kalifornii. Za jeho vznikem stojí všestranná sportovkyně původem ze Švédska, Viveca Jensen. Tato pozoruhodná žena během svého života vyzkoušela opravdu hodně sportů. Na vrcholné úrovni se věnovala kulturistice a trénovala také box. Paradoxně k tomu se věnovala také trenérství baletu a stala se také instruktorem pilates. Zkušeností na profesionální úrovni měla tedy opravdu mnoho. Není divu, že ji napadlo spojit veškeré tyto sporty do jednoho jediného. Cílem bylo posílit u žen nejen tělesnou, ale také psychickou kondici. A také změnit postavení žen ve fitness.

Představujeme piloxing

Dříve bylo spoustu žen nadšených do aerobiku. V devadesátkách snad nebyl u žen oblíbenější sport. Dnes se však většina žen zamilovala právě do piloxingu. Snoubení pilates a boxu je prostě kouzelné. Vyzývavé. A především opravdu zajímavé.

Pilates má zvyšovat pevnost a také pružnost svalů. Cílem však není nárůst jejich objemu. Při cvičení pilates však většinou nejsou znáte větší váhové úbytky. Při boxu vyžaduje tento sport absolutně zpevněné tělo. Zatímco ruce pracují na úderech, nohy jsou neustále v pohybu. Boxing je tedy opravdu intenzivní. Při boxu se znatelně zvýší tep. A dochází ke spalování tuku. Viveca Jensen vymyslela piloxing opravdu důmyslně. Zatímco pilates tělo protáhne, box pomáhá spalovat tuky. Odměnou je tedy krásná zpevněná a štíhlá postava.

Piloxing je opravdu dynamický. Střídají se v něm pomalé a kontrolované pohyby s energetickými a opravdu silnými údery. Změny probíhají opravdu pomalu. Na vše je čas, proto je cvičení vhodné pro každého i pro naprostého začátečníka. Jako dopňky se používají půlkilové zátěže na ruce. Jsou speciálně navržené pro piloxing a mají podobu rukavic, které se připevňují suchým zipem.

Piloxing je tedy silový a aerobní trénink současně. Snoubí energické a ladné cviky a zároveň posilování na podložce. Vzhledem k tomu, že se cvičí na energickou hudbu, je piloxing skvělým dopingem energie. Na jednu stranu vás vyšťaví a na druhou stranu odejdete z hodiny opravdu nabití energií.

Výhody piloxingu

  • Piloxing je atraktivní, protože má prvky boxu, které zajistí zvýšenou tepovou frekvenci a posilují kardiovaskulární systém společně se svaly horních končetin.
  • Cviky pilates procvičují hlubší svaly a zpevňují tělo. Zlepšují také pohyblivost.
  • Díky intenzivnímu intervalovému tréninku můžete za pouhou hodinu spálit 1000 kalorií.
  • Nepotřebujete v podstatě nic speciálního. Maximálně speciální piloxingové rukavice. Jinak si vystačíte s obyčejnou podložkou na cvičení a klasickým sportovním oblečením.

Jak probíhá hodina piloxingu

Na počátek je dobré říci, že piloxing by se neměl cvičit v botech. Ideální jsou bosá chodidla, případně speciální protiskluzové ponožky nebo podkolenky na piloxing. Začíná se vždy ve stoje. Zhruba 30 - 40 minut se pak střídají části boxu a pilates, a to v různé náročnosti.

Během jednotlivých sekvencí je důležité pít. Ideálně čistou vodu. Doplňování tekutin je při piloxingu opravdu velmi důležité. Na závěr hodiny je na řadě posilování. Často se přistupuje k posilování s pomůckami. Může jít o klasické činky nebo například o fitness kruhy. Posiluje se obvykle nejprve ve stoje a potom se přesouvá k posilování na podložce. Někdy se po posilování využívají také masážní válce, které jsou perfektní pro regeneraci svalů. Foamrollery mohou být nepříjemné, ve skutečnosti však uvolňují a protahují svaly po tréninku.

Na závěr samozřejmě přichází na řadu klasické protahování. Občas se tak v závěru hodiny můžete setkat také s prvky tradiční jógy.

Proto, aby byl piloxing opravdu účinný, je vhodné cvičit alespoň dvakrát v týdnu. Výsledky pravidelného docházení na hodiny bývají viditelné asi po třech měsících.

Jak se obléknout na cvičení piloxingu

O obouvání, respektive spíše neobouvání jsme již hovořili. A co si vzít na sebe? Důležité je, aby vám oblečení bylo opravdu pohodlné a nikde vás netlačilo. To by vás při cvičení mohlo rušit. Hodí se legíny, ať už dlouhé nebo pod kolena. A také sportovní tričko nebo tílko, které odvádí od těla pot. Nezapomeňte ani na kvalitní sportovní podprsenku. Jde o dynamické cvičení, kde se hodně skáče, takže právě na podprsenku byste se měli zaměřit.

Proč používat zátěžové rukavice

Již jsme zmínili, že při cvičení je možné používat speciální zátěže, které jsou vlastně rukavice. Každá z rukavic má v sobě půl kilové závaží. Závaží je vhodné pro správné vedení úderů. A nejde jen o zátěž. Rukavice také pomáhají správně držet prsty a palce. A samozřejmě jde také o tvarování paží.

Jaké jsou hlavní přínosy piloxingu

Piloxing nejen posiluje svaly, ale také zlepšuje flexibilitu. Dále pomáhá formovat postavu a zvyšovat energetickou úroveň. Zaměřený je hlavně na zpevnění nohou, hýždí a břicha. Díky piloxingu můžete také zlepšit držení těla. To vede k harmoničtější vzhledu. Nicméně piloxingem procvičíte opravdu celé tělo. Zvýšíte svou vytrvalost a zpevníte také střed těla. Cvičení napomáhá také zlepšení krevního oběhu.

  • Snižuje procenta tělesného tuku.
  • Zvyšuje objem svalové hmoty.
  • Tvaruje stehna, břicho i paže.
  • Zlepšuje držení těla.
  • Zvyšuje sílu.
  • Trénuje také rovnováhu.
  • Snižuje stres a zlepšuje náladu.
  • Dokáže zvednout sebevědomí.

Pro koho je piloxing vhodný

Piloxing je vhodný pro naprosté začátečníky, ale také pro pokročilé fitness nadšence. Nabízí totiž mnoho možností intenzity. Piloxing lze tedy hravě podřídit individuálním potřebám. Cvičit se dá v podstatě v jakémkoli věku. Nehrozí při něm žádné nežádoucí účinky.

Piloxing a těhotenství

Vzhledem k tomu, že se v těhotenství nedoporučují prudké pohyby ani otřesy není bohužel piloxing v těhotenství nejvhodnější. Pro těhotné ženy se nedoporučují cvičení, při kterých dochází k nadměrnému zatěžování nebo jsou příliš fyzicky náročná. Nevhodné jsou hluboké dřepy, a předklony. Také se nehodí cviky, které namáhají břicho a pánevní dno. Ani tlakové cviky, které vyžadují zatínání břicha. Ve druhém a třetím trimestru nejsou vhodné ani cviky v lehu na zádech a rotační cviky. Vše vyjmenované však piloxing obsahuje.

V době těhotenství je tedy lepší se piloxingu vyhnout a vyzkoušet spíše vhodnější cvičení pro těhotné. Mezi to patří například cvičení na míčích, těhotenské plavání, pilates nebo gravidjóga. Vhodné jsou i některé posilovací svaly. Tudíž se svého oblíbeného sportu nemusíte hned tak vzát. Jen bude potřeba některé jeho části vynechat. Po těhotenství se samozřejmě postupně můžete k piloxingu vrátit a opět začít formovat svou postavu.

Piloxing a bolesti zad

Pokud chcete bolestem zad předcházet, pak je piloxing opravdu skvělou volbou. Díky posilování a celkovému tréninkovému plánu se vyhnete nejen bolestem zad, ale také zkráceným svalům, které často bývají příčinou bolesti. Navíc piloxing pomáhá zlepšovat držení těla.

V případě, že máte bolesti zad způsobené sedavým zaměstnáním a malým množstvím pohybu, je na místě zařadit aspoň jednou týdně protahovací a posilovací trénink. Může jít právě o piloxing. Je totiž důležité posilat nejen záda, ale také hýždě a břicho. Nutné je samozřejmě svaly také protáhnout. S bolavými zády lze provádět také aerobní cvičení, které klade důraz na držení těla. Ideálním spojením je právě piloxing. Posilování. Aerobní cvičení. Protahování. Všechno v jedné hodině. Důležité je vytrvat a nepřestávat. Není však vhodné navštěvovat hodiny s akutní bolestí zad. Ostatně s akutní bolestí není vhodné žádné cvičení. V takovém případě je na zvážení, zda navštívit lékaře nebo fyzioterapeuta, případně svůj stav zkonzultovat s odborným masérem.