Netradiční příchutě zmrzliny

Podle nejrůznějších výzkumů je nejoblíbenější příchutí zmrzliny vanilková. Dávají jí údajně přednost 35 % české populace. Druhou nejoblíbenější příchutí je pak čokoládová, kterou jako svou jedničku uvádí čtvrtina Čechů. Pomyslnou třetí příčku v oblíbenosti obsadila pistáciová zmrzlina. Milují ji spíše muži než ženy. Ženy mají raději než pistáciovou například jahodovou. V nabídce však mnohdy bývají také jiné příchutě. Některé jsou dokonce hodně netradiční.

Exotické příchutě zmrzliny

Své místo si mezi příchutěmi našly také různé druhy exotického ovoce. Dragon fruit, opuncie, kumkvat nebo lychee. Už jste je ochutnali? Obvykle mají opravdu originální chuť a jsou osvěžující. Trendem jsou nejen příchutě, ale hlavně přidávání větších kousků jakéhokoliv ovoce. A samozřejmě nejen ovoce.

Děti rády vyzkouší zmrzlinu, kde jsou kousky marshmallow nebo nejrůznějších sušenek. Přidává se pochopitelně také čokoláda nebo ořechy. A to rozhodně není všechno. V cukrárnách se zabydleli i naprosto zvláštní zmrzlinové příchutě jako je třeba wasabi s tropickým ovocem. Zvláštní, že?

Svíčková nebo s roastbeefem

Některé příchutě jsou ještě pochopitelné, protože se ke sladké pochoutce vlastně hodí. Někdy však nad příchutěmi zůstává rozum stát. Mezi trendy patří zapojení opravdu kulinářských pokrmů nebo tradičních českých jídel. Na pultech se tak objevují také příchutě jako svíčková nebo třeba chuť roastbeefu. Některé prodejny v Čechách nabízí i zmrzlinu s příchutí moravského uzeného nebo hořčicovou. Ve Velké Británii pak lidé rádi ochutnávají zmrzliny s příchutí brambor, kapusty nebo dokonce rybího filé.

Pivo jako zmrzlina

Zmrzlé pivo pravděpodobně nikomu nechutná. Ale co když se pivo přidá do zmrzliny? Taková zmrzlina je spíše hořká, než sladká. Může však vonět také po karamelu. Jen pozor, většinou je taková zmrzlina určena jen dospělím, protože v ní může být skutečný alkohol. Vyrábí se buď přímo z piva nebo také ze surovin na výrobu piva. Tedy z vody, chmele, sladu a kvasnic.

Pivo není jediný alkohol, který se do zmrzlin přidává. Někdy výrobci používají také koňak nebo dokonce absinth. Užít si můžete například také slivovicovou zmrzlinu. To už je pořádná alkoholová pochoutka pro fajnšmekry. Ochutnali byste takovou zmrzlinu? Ano? A nikde jste ji ještě nepotkali? Pak si ji klidně můžete připravit v pohodlí svého domova a ohromit tak svou návštěvu nebo rodinné příslušníky například u příležitosti nějaké oslavy nebo večírku.

Nejpodivnější zmrzlinové příchutě

Domácí zmrzlina s alkoholem

Pokud si chcete netradiční zmrzlinu s alkoholem vyrobit sami doma, máte několik možností. Ideální je pořídit si základní směs na výrobu zmrzliny. Se smetanovým základem se pak dají dělat opravdu kouzla. Sypkou směs stačí připravit podle návodu. Kromě prášku už budete potřebovat jen vodu a základ je na světě. K němu si pak přidáte ingredience dle svých vlastních chutí a dle libosti. Milujete ořechy a likéry? Pak si připravte oříšky, nasekejte je na drobno a přidejte do zmrzliny. Alkohol můžete do směsi přidat také. Případně je možné ho přilít až při samotném servírování.

Možná vás osloví zmrzlina s rebarborovou omáčkou a šumivým vínem. Tady bude příprava trochu náročnější. Je třeba kousky rebarbory posypat cukrem a nechat zkaramelizovat na grilu nebo pánvi. V kastrůlku mezi tím zahřát šumivé víno se zázvorem a skořicí. Následně přidat opečenou rebarboru a nechat asi půl hodiny odležet. Poté už stačí jen takto připravenou omáčkou polít klasickou smetanovou zmrzlinu. Přidat můžete ještě lístky bazalky na ozdobu.

Milujete gin? Ten se bude perfektně hodit do citronové zmrzliny. Jeden díl ginu stačí přidat ke čtyřem dílům vody, kterou do zmrzlinové směsi budete přidávat. Do klasické smetanové zmrzliny se hodí také italské víno Marsala a velké měkké rozinky. Věříme, že si najdete svou oblíbenou alkoholovou příchuť zmrzliny.

Při výrobě domácí zmrzliny s alkoholem však myslete na to, že se bude mrazit o něco déle než klasická zmrzlina. Alkohol zmražení zpomalí. Výsledná zmrzlina bude s alkoholem také o něco měkčí než zmrzlina bez alkoholu.

Když čokoláda hraje prim

Hledáte spíše inspiraci, jak zmrzlinu ozvláštnit dětem a dopřát jim opravdovou pochoutku? Máte opravdu spoustu možností a využít můžete všeho, co mají vaše milované děti rády. Opět je vhodné začít se smetanovým základem. Ten můžete ozvláštnit například barevnými lentilkami, kouskami oblíbené čokolády nebo třeba pomocí marshmallow, které už jsme jako příchuť zmiňovali.

Jsou u vás doma oblíbené konkrétní sušenky? Není nic jednoduššího než je nadrtit na menší kousky a přidat do připravené zmrzlinové směsi. Pro děti to bude opravdu lahoda. A chutě můžete navíc i kombinovat. K čokoládovým kouskům se skvěle hodí například kousky banánu, ale stejně dobře mohou chutnat také jahody.

Některé děti mají ve smetanové zmrzlině dokonce rády gumové medvídky. Ačkoliv v tomto případě je lepší zvolit spíše vodový základ zmrzliny. Dětské chutě jsou však opravdu různé a pokud jim chcete dopřát, klidně medvídky přidejte do smetanové zmrzliny.

Netradiční příchutě po domácku

Doma si samozřejmě můžete připravit i různé netradiční zmrzliny. Do smetanového základu lze přidat takřka cokoliv, nejen alkohol, ovoce, čokoládu nebo oplatky. Opravdu chutnou zmrzlinu připravíte pomocí obyčejné skořice, případně vyzkoušejte čokoládu v kombinaci s chili nebo například jedlé kaštany.

Skvěle může chutnat také smetanová zmrzlina s medem a chilli. Stačí jen přidat do zmrzlinového základu právě tyto dvě suroviny. Na pět lžic medu postačí ¼ lžičky chilli v prášku.

Pro někoho to možná bude znít opravdu divně, ale doma si můžete připravit klidně i zmrzlinu s popcornem. Věříme však, že i vy po prvním ochutnání pochopíte. A zamilujete si ji. Je to trochu sladké, trochu slané a hlavně chladivé a křupavé zároveň. Upozorňujeme, že je to taky tak trochu návykové. Ostatně, je to prostě popcorn. A jak na to? Zmrzlinu si připravte předem ze smetanového základu. Popcorn připravte klasicky. Mezitím si připravte máslo, med a cukr. Dejte na mírný plamen zahřát a nechte směs zhoustnout a zezlátnout. Poté vmíchejte sodu. Následně karamel vlijte do misky s popcornem a promíchejte. Rozložte na plech s pečícím papírem a osolte. A potom už nezbývá než servírovat zmrzlinu a posypat ji připravenou směsí. Přelít můžete ještě smetanovou omáčkou s máslem a trochou brandy. Pro děti však určitě stačí jen samotný popcorn.

Tip na podávání zmrzliny od profíků

Zmrzlinu vyjměte z mrazáku nebo zmrzlinovače několik minut předtím, než ji budete podávat. Je totiž žádoucí, aby trochu roztála. Lépe se pak bude nabírat a také tvarovat. A navíc má trochu roztátá zmrzlina také intenzivnější a krémovější chuť.

Pokud se chystáte domácí zmrzliny dělat opravdu často, pak je dobré investovat. Nemusíte hned pořizovat stroj na zmrzlinu, ale nerezová naběračka se hodí. A investice není nikterak velká. Vyjde vás na stovky korun. Díky tomu budete moci zmrzlinu lépe nabírat nejen do misek a skleniček, ale případně také do oplatkových kornoutů. A pokud se chcete na oslavě fakt blýsknout, pak můžete jako stojánek na zmrzlinu v kornoutku použít například obyčejné sklenice. Dejte je třeba do zajímavé bedýnky. Vypadá to opravdu krásně a efektivně.

Možností je opravdu mnoho

Možností, jak připravit zmrzlinu pomocí základní smetanové směsi je opravdu mnoho. Vymysleli jste nějakou další zajímavou příchuť a doma jste si ji oblíbili? Podělte se o svůj ojedinělý a oblíbený recept i s ostatními. Napište nám, jaká zmrzlina vede právě u vás. Napište nám na e-mail info@valknut.cz a my rádi vaše zajímavé recepty na domácí zmrzliny zveřejníme. Připsat můžete také, kterou z hotových ovocných směsí od nás máte nejraději.