Nejoblíbenější příchutě zmrzliny

Zmrzlina je velmi oblíbený pokrmem především v letních měsících roku. Mnozí si ji však rádi vychutnávají po celý rok. Není divu. Vždyť zmrzlina se nemusí jíst jen v parných letních dnech z kornoutu. Lze z ní připravit také chutné dezerty nebo ji přidat do kávy a vytvořit jedinečný nápoj. Hodí se k nejrůznějším příležitostem jako jsou oslavy narozeniny a dalších jubileí. Víte, jaké jsou nejoblíbenější druhy zmrzliny? A liší se chutě lidí v České republice, zbytku Evropy a ve světě?

Nejoblíbenější zmrzliny v ČR

Příchutí zmrzlin existuje opravdu mnoho. Některé jsou tradičnější, jiné méně. Prakticky si můžete vybrat jakoukoliv příchuť a pokud ji nebude mít v nabídce zmrzlinárna nebo cukrárna, můžete si ji připravit sami doma. Oblíbené příchutě však mají prakticky všude k dostání. Jaké příchutě tedy hrají prim v České republice? Jednoznačně nejoblíbenější je vanilková zmrzlina. Je jemná, chutná a miluje ji největší procento lidí. Dá se skvěle kombinovat s jakýmkoliv ovocem, s čokoládou nebo třeba oříšky. Stejně tak se hodí k dezertům jako je například jablečný závin nebo ke kávě. Skvěle chutná také s alkoholem.

Druhou nejoblíbenější příchutí pro Čechy je čokoládová. Sladké pokušení oblíbené především u dětí je také skvěle kombinovatelné s dezerty nebo kávou. Čokoládovou zmrzlinu miluje čtvrtina Čechů bez ohledu na pohlaví. Třetí příčku obsadila pistáciová zmrzlina . Její úžasnou oříškovou chuť milují především muži. Což je opravdu zvláštní, především proto, že ženy obvykle oříšky milují. Co se však týká zmrzliny, dávají české ženy přednost jahodové. Ostatně ovocné zmrzliny jsou opravdu oblíbené. V posledních letech je zájem o borůvkovou, malinovou, banánovou nebo třeba zmrzlinu s příchutí mango.

Je samozřejmě jasné, že není zmrzlina jako zmrzlina a vaše oblíbená příchuť vám nemusí chutnat všude. Je však zajímavé, že většina Čechů se v případě zmrzliny bojí experimentovat a tak raději zůstávají u klasiky. Přitom existuje opravdu nepřeberné množství možností a příchutí.

Itálie jako mekka zmrzliny

Se zmrzlinou si spousta z nás spojuje právě Itálii. Přesto není Itálie ani jiný jižanský stát na předních příčkách ve spotřebě zmrzliny. Možná to zní opravdu zvláštně, ale největší spotřebu zmrzliny mají ve Švédsku a Finsku. Pokud bychom se pak podívali na celosvětovou spotřebu, vedou Američané a závěsu za nimi jsou Australané. Nicméně pravdou zůstává, že v Itálii zmrzlina chutná prostě jinak. Italské gelato je celosvětově populární pro svoji krémovitou a bohatou texturu. Vyrábí se na bázi mléka, cukru a vajec. Zmrzlina obsahuje vyšší podíl smetany. Nižší obsah tuku dává italskému gelatu hladší a také měkčí strukturu.

Samozřejmě, že je v Itálii opravdu široká škála příchutí a vybrat si z nabídky někdy není lehké. Kromě klasických příchutí můžete ochutnat třeba zmrzlinu s příchutí stracciatella nebo tiramisu. V nabídce je také šafrán nebo levandule. Pravdou však zůstává, že nejoblíbenější je Crema se svou plnou smetanovou chutí. Na druhém místě je v Itálii opravdu čokoládová zmrzlina. Třetí nejoblíbenější je, stejně jako v Čechách pistáciová zmrzlina, kterou si však nezamiluje úplně každý. Hned na čtvrté pozici je Stracciatella s kousky pravé čokolády a na pátém Mandorla. Tedy mandlová zmrzlina. Následuje citronová, jahodová a Spumoni. Různobarevná zmrzlina s ořechy a ovocem.

Co milují v Americe

Oblíbené příchutě v Čechách a v Itálii jsou tedy v podstatě stejné. Chutě Evropanů jsou tedy velmi podobné. Jinak je to však v Americe. Ačkoli i tady je nejoblíbenější příchutí vanilková a za ní se v žebříčku drží čokoládová. Nicméně mezi první a druhou příčkou je v procentuálním vyjádření opravdu propastný rozdíl 20 %. Zajímavá je však jistě třetí příčka. Žádná pistáciová. Ani jahodová. A dokonce ani jiný typ ovoce. Američané milují máslovo-pekanovou zmrzlinu . Pro nás je to zcela netradiční příchuť. Až po ní se na seznamu umístila jahodová nebo stracciatella. Američané milují také Cookie and Cream, vanilkovou zmrzlinu s čokoládovým karamelem nebo zmrzlinu s příchutí pralinky a pekanové ořechy.

Stále máte chuť jen na svoji preferovanou příchuť? Nebo se vám zalíbila některá jiná a rádi byste ji ochutnali. Pokud ji nenajdete v žádném zmrzlinovém stánku, určitě nemusíte zoufat. Netradiční příchuť si můžete vyrobit také sami doma.

Affiliate program