Moruše je sladké a lahodné ovoce. Navíc je plné vitamínů a minerálů

Moruše patří mezi ovoce. Není však příliš známá. V současné době se však dostává do povědomí většího počtu lidí, jelikož má velmi dobré nutriční hodnoty. Plody moruše bílé obsahují vitamín C. Kromě tohoto vitamínu obsahují také vitamin K a několik minerálů. Jmenovat lze železo, vápník, draslík, hořčík nebo fosfor. Kromě toho obsahují také vlákninu a velké množství bílkovin, což není u ovoce zvykem.

Strom

  • Moruše bílá je strom
  • Pochází z Číny
  • Původně je potravou bource morušového

Plody

  • podobají se ostružinám
  • jsou bílá nebo fialová
  • mají sladkou chuť
  • prodávají se většinou sušené
  • mají vysoký obsah vitaminu C
  • obsahují minerály
  • obsahují bílkoviny
  • neobsahují tuk

Využití moruše v kuchyni

Pokud seženete čerstvé moruše, můžete je jíst jako jiné ovoce samotné. Dále se dají využívat k výrobě kompotů, marmelády nebo džemu. Pochopitelně se z nich dá vyrobit také šťáva nebo víno. Vlastně s ní lze pracovat stejně jako s jinými druhy ovoce.

Daleko spíše se však dostanete k sušeným moruším. Ty připomínají fíky. Jsou opravdu sladké a trochu křupavé. V minulosti se používaly jako sladidlo kaší. Sušené moruše můžete pochopitelně konzumovat samotné. Lze je však jako jiné sušené ovoce sníst také s jogurtem nebo právě s kaší. Skvěle budou chutnat jak v rýžové, tak například ovesné kaši. Klidně do ní přidejte ještě jiné sušené ovoce nebo oříšky. Získáte tak velmi chutný a navíc zdraví pokrm vhodný jako snidani nebo svačinu.

 moruse-bila-susene-ovoce-obsahuje

To však není jediné využití. Nabízí se také využití při přípravě dezertů. Často se využívají tam, kde byste běžně dali rozinky. Tedy například do vánočky nebo mazance. Moruši bílou můžete přidat také do svých smoothie, v tom případě je však nejprve namočte ve vodě, aby trochu změkly.

Moruše a čínská medicína

Moruše je ovoce hojně využívané v čínské medicíně. Vzhledem k obsahu vitamínů a minerálů je ovoce tělu jednoznačně prospěšné.