Kešu ořechy a jejich přínos pro zdraví

Zřejmě každý z nás již někdy ochutnal kešu. Mají opravdu lahodnou nasládlou, krémovou chuť. A jsou vysoce návykové. Tedy v přeneseném slova smyslu. Jakmile si je vezmete k televizi nebo knize, nikdy nevíte, kdy přestat. V tomto případě jde však o zdravé mlsání, které vám určitě nikterak neublíží. Kešu totiž určitě nejsou pro naše tělo nezdravé, právě naopak. Kešu oříšky jsou výživné a bohaté na antioxidanty. Mohou dokonce pomáhat také při hubnutí. Samozřejmě, že jsou věci, na které je třeba si dát pozor.

Co to vlastně jsou kešu ořechy

Oni to vlastně oříšky nejsou. Tedy alespoň z botanického hlediska jsou tyto krémové oříšky ve tvaru ledvin semínky. Rostou na konci plodů stromu Ledvinovníku v nepukavé skořápce. Plodům se správně říká kešu jablka. Vzhledově však připomínají spíše červenou papriku. Je zajímavé, že na jedno jablíčko připadá jen jedno jádro kešu oříšku. Dostat oříšek ze skořápky není vůbec jednoduché. Ke zpracování kešu dochází často ve Vietnamu nebo Indii, přestože pochází z Afriky. Stálezelený strom přitom pochází ze západní části Brazílii a největší ledviník se nachází v brazilském městě Natal. Svou velikostí předčil fotbalové hřiště, zabírá 8500 metrů a je více než 140 let starý. To, že roste do šířky není obvyklé. Ledvinovníky totiž běžně rostou do výšky. Obvykle jeden strom vyprodukuje až 50 kilogramů oříšků. První kvalitní kešu lze však sklidit až po osmi letech. Do té doby sice strom také plodí, ale jádra nejsou v prvních letech tak chutná.

Co obsahují kešu oříšky

  • 44 % tuků,
  • 30 % sacharidů,
  • 18 % bílkovin
  • 3 % vlákniny
  • vitamíny a minerály.

Co se týká energetické hodnoty, kešu patří mezi oříšky s nejnižším počtem kalorií. Polovina z obsažených tuků patří ke zdravým mononenasyceným mastným kyselinám. Cukrů obsahují minimální množství a jsou také zdrojem vlákniny. Bílkovin obsahují stejně jako vařené maso. Kromě toho kešu oříšky obsahují také velké množství mědi. Kešu obsahují také hodně hořčíku a manganu, podpoříte tak i zdravý vývoj kostí. Minerální látky jsou přitom důležité nejen pro energii, ale také imunitní systém a zdraví vývoj mozku. V kešu jsou také vitamíny. A to konkrétně vitamín K, E a vitamíny skupiny B. Přibližně jedna hrst ořechů kešu odpovídá 12 % doporučené denní dávky vitamínu K a dvě hrsti odpovídají 25 % denní dávky hořčíku.

Zdroj antioxidantů

Ořechy a semínka obecně jsou skvělým zdrojem antioxidantů. Tedy látek, které pomáhají udržovat zdraví tím, že neutralizují volné radikály a chrání buňky před poškozením. Kešu jsou bohatým zdrojem karotenoidů a polyfenolů. To jsou dvě kategorie antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před nemocemi a předchází vzniku zánětů.

Vliv kešu na zdraví člověka

Díky vysokému obsahu hořčíku mají kešu vliv na kvalitu spánku. Navíc pomáhají regeneraci těla a posilují činnost nervové soustavy. Vitamín K a draslík pomáhá předcházet řídnutí kostí a zvyšují jejich pevnost. Díky obsahu zdravých tuků pomáhají kešu také srdeční činnosti a vyrovnávají hladinu cholesterolu. Stejně jako jiné ořechy, i kešu zlepšují kognitivní funkce a pomáhají se vyrovnávat s vyčerpáním, nervozitou a stresem. Studie ukázaly, že kešu jsou také skvělé pro lidi s diabetem. Obsahují totiž velké množství mononenasycených tuků, které prokazatelně zpomalují uvolňování krve do krevního oběhu.

Kešu mají vliv také na pokožku, pleť a vlasy. Díky vysokému obsahu tuků bude pleť hydratovaná a mastné kyseliny chrání pokožku před známkami stárnutí. Konzumace kešu oříšků je určitě prospěšná také pro zuby a dásně. Jejich žvýkání totiž vede k nadměrné produkci slin, které neutralizují bakterie v dutině ústní. Při konzumaci oříšků navíc masírujete dásně a čistíte špatně přístupná místa mezi zuby.

Vzhledem k tomu, že kešu obsahují také fytosteroly, jsou dobré proti bolestem hlavy. Dokonce jsou účinné na bolesti způsobené změnou hladiny cukru v krvi. Kešu se spojují také s rakovinou. Britský institut pro výzkum rakoviny sledoval vliv konzumace kešu na rakovinu slinivky. Výsledkem bylo, že ženy, které jedly dvě nebo více porcí oříšků denně, měly nižší riziko výskytu tohoto onemocnění.

Kešu při hubnutí

Oříšky mají poměrně hodně kalorií a tuků. Právě proto se obecně nedoporučují při dietách. Nicméně kešu se energetickou hodnotou od ostatních oříšků liší. Denní dávce odpovídá asi 28 gramů kešu. Tato dávka dodá tělu 158 kalorií. Navíc jsou kešu bohaté na bílkoviny a vlákninu. Tedy složky zahánějící hlad a látky, které podporují sytost. Samozřejmě není vhodné je konzumovat při dietě ve velkém množství.

Ideální denní dávka kešu oříšků

To, že jsou kešu oříšky zdravé neznamená, že je vhodné jich sníst velké množství denně. Pro podporu zdraví je vhodné sníst asi jednu hrst denně. Nejzdravější jsou samozřejmě v syrové naturální kešu, seženete však i solené nebo máčené v čokoládě. Jíst je můžete samotné, hodí se však například také k sýrům, do dezertů nebo jogurtů. Lidé si je přidávají do kaší nebo krémů.

Můžete si z nich vyrobit také domácí kešu máslo, které se hodí například na palačinky. Případně si hotové kešu máslo můžete pořídit. Věděli jste, že z kešu se vyrábí také raw dorty a veganské sýry?

Kešu jako alergeny

Vzhledem k tomu, že jde o skořápkové plody, řadíme kešu také mezi alergeny. Jestliže tedy máte prokázanou alergii na vlašské ořechy, pistácie, para ořechy, pekanové ořechy nebo lískové oříšky, je velká pravděpodobnost, že vám ani kešu ořechy nebudou dělat dobře.

Na co si dát pozor

Kešu oříšky jsou náchylnější k oxidaci a tak se často stávají domovem nežádoucích parazitů. Pokud však budete oříšky správně skladovat, samozřejmě se tomuto problému vyhnete. Vhodné je skladovat ořechy na chladném a tmavém místě bez dostupnosti slunečního světla. Ideální je teplota kolem 15 až 20 stupňů. Dobré je skladovat je ve vzduchotěsné, skleněné nádobě. Případně je můžete dát do ledničky, kde oříšky vydrží klidně měsíc. Můžete je dokonce zmrazit. V mrazáku vydrží až rok. Rozmrazovat je třeba pomalu, aby se zachovala chuť, vůně a křupavost. Pro skladování jsou určitě vhodnější nepražené a nesolené druhy.

Důležité je také kupovat kvalitní ořechy. Obvykle je nikdo neprodává v raw kvalitě, protože pro zajištění jejich zdravotní bezpečnosti je tepelná úprava nezbytná. Ačkoli jsou totiž kešu jedlé, jejich obal je jedovatý. Při kontaktu s ním může dojít k alergické reakci a v některých případech může být až toxický.

Jak se kešu oříšky zpracovávají

V Brazílii a Vietnamu je obvykle zpracovávají stroje. V Indii však minimálně část celého procesu probíhá manuálně. Při manipulaci se skořápkami musí být pěstitelé opatrní, protože obsahují nebezpečné silice. Skořápka se odstarňuje tak, že se ořechy