Jak efektivně bojovat proti klíšťatům

Jaro i léto jsou velmi oblíbená období roku, která s sebou však přinášejí také nepříjemné věci. Spolu s teplejším obdobím totiž přichází také období klíšťat. Je jasné, že klíšťata mohou být velkým nebezpečím pro naše zdraví. Ochrana proti nim je proto velmi důležitá. Naštěstí je na trhu spousta přípravkům proti klíšťatům a existuje i spousta přirodních možností, jak se proti nim bránit. Pomoci v boji proti klíšťatům mohou některé vitamíny i potraviny.

Co je to klíště?

Klíště je drobný roztoč. Ačkoliv jde opravdu o malého tvora, je klíště nebezpečné z důvodu přenosu různých infekcí. Mezi ty nejběžnější infekce, které klíšťata přenášejí patří klíšťová encefalitida a lymská borelióza. Kromě toho mohou přenášet ehrlichiózu, babeziózu, tularémii nebo bartonelózu.

Rozdíl mezi boreliozou a encefalitidou

Lymská borelióza a klíšťová encefalitida patří mezi nejčastější onemocnění, které přenášejí klíšťata. Obě infekce mají společného původce, jinak se však liší. Odlišují se příznaky a dopady na zdraví každého jedince.

Proti klíšťové encefalitidě je možné se nechat očkovat. Očkování je pravděpodobně jedinou účinnou prevencí, protože na tuto nemoc neexistuje specifická léčebná terapie. Klíšťová encefalitida postihuje mozkové blány a vyvolává jejich zánět. Ten může mít bohužel celoživotní následky. Během první fáze nemoci se nemoc projevuje jako lehčí chřipka a doprovází ji bolesti hlavy, nechutenství, zvýšená teplota, rýma, kašel a ztížené dýchání. Tato fáze může trvat týden až dva týdny. Poté může nastat bezpříznakové období, kdy se zdá, že nemoc odešla. Poté však nastupuje druhá fáze nemoci s posílenými příznaky.

Lymská borelióza je infekční onemocnění, které vyvolává bakterie Borrelia burgdorferi. Tuto nemoc nepřenáší jen klíšťata, ale také některé druhy much nebo komáři. Neexistuje očkování proti tomuto onemocnění, ale lze ho léčit antibiotiky. Nejedná se o smrtelné onemocnění, ale život může na dlouhou dobu znepříjemnit. Lymská borelióza může mít opravdu dlouhý průběh a v některých případech může dokonce vyústit v chronické onemocnění.

Na koho nejčastěji klíšťata číhají?

Někdo s klíšťaty bojuje často a jiný s nimi nemá dlouhá léta problémy. Je to dané správným nastavením lidského organismu, zdravým a pestrým mikrobiomem a vyváženou stravou. A svou roli hraje také dostatečná hladina vitamínu B. Ten totiž hlídá hormonální rovnováhu v těle.

Kde se nejčastěji klíšťata vyskytují

Nejvíce rizikovými místy jsou listnaté a smíšené porosty, zejména jejich okraje zarostlé bujnou vegetací. Rizikové jsou také okraje cest, prohlubně terénu a břehy potoků a dalších vodních ploch. Stejně tak se klíšťata vyskytují v parcích nebo zahradách, především ve vysoké trávě. Pokud tedy chcete alespoň na zahradě přestat myslet na možné nebezpečí, je vhodné trávu pravidelně sekat. Ve volné přírodě je bezpečnější se pohybovat po zpevněných cestách.

Kdy se klíšťata vyskytují v přírodě

Sezónnost klíšťat začíná podle místních podmínek asi v druhé polovině března a končí na počátku listopadu. Vrchol jejich aktivity je od května do července, tedy v době, kdy většina z nás tráví spoustu času venku. Aktivita klíšťat je ovlivňována průběhem povětrnostních změn.

Jak se chránit proti klíšťatům a onemocněním

Onemocnění, která způsobují klíšťata jsou strašákem všech. Klíšťata však rozhodně nejsou důvod, proč nevyrazit do přírody nebo netrávit čas na zahradě. Proti klíšťatům je možné účinně bojovat prevencí. Důležitým krokem je zvolit správné oblečení. Pokud vyrážíte vysloveně někam, kde lze klíšťata očekávat, je dobré zvolit delší kalhoty a trička s dlouhým rukávem. Vhodné jsou tenisky, nikoliv otevřené boty. Pak je nutné použít také repelent. Ten by se měl používat také ve chvíli, kdy je horko a dlouhé oblečení nesnesete.

I přes skvělou prevenci se samozřejmě může stát, že se klíšťata nedají odradit. Z toho důvodu je důležitá také důkladná prohlídka těla po příchodu domů. Obecně lze říci, že klíšťata mají ráda vlhká a teplá místa. Je tedy na místě zkontrolovat především kožní záhyby, jamky pod koleny, podpaží, slabiny a prostor za ušima. Nezapomeňte však zkontrolovat ani vnitřek uší. Pozor si dejte také na vlasy. U dívek a žen může být prohlídka hlavy obtížnější, ale je opravdu důležitá. Jestliže se bojíte, že jste klíště mohli přehlédnout, jděte se vysprchovat. Pokud byste na těle měli nepřisáté klíště, voda ho spláchne. Oblečení, které jste měli na sobě je dobré dát rovnou prát.

Potraviny a doplňky stravy jako prevence proti klíšťatům

Některé potraviny v sobě obsahují silice a aromatické látky, které ovlivní vůni kůže. Ta pak přestane být pro klíšťata atraktivní. Samozřejmě to nemusí stačit, ale je to součástí prevence. 

Vitamin B - Konzumace vitaminu B je skvělým prostředkem pro boj s klíšťaty. Vitamín samozřejmě můžete konzumovat ve stravě nebo jako doplněk stravy. Nemusíte se bát, že byste díky aromatickým silicím cítili pach vy nebo vaše okolí. Klíšťatům se však vůně vaší kůže líbit nebude. Hmyz obecně odpuzuje vitamin B15, tedy kyselina pangamová. Nejvíce ji obsahují pivovarské kvasnice.

Jaké jsou další zdroje vitaminu B?

  • Borůvky.
  • Para ořechy.
  • Slunečnicová semínka.
  • Sezamová semínka.
  • Avokádo.
  • Luštěniny.
  • Datle.

Chili papričky - Kapsaicin, tedy pálivá látka obsažená v chilli prapričkách, dokáže vypálit mnoho bakterií v těle a navíc odpuzuje hmyz včetně klíšťat.

Česnek - Česnek je zdravý a pokud ho do jídla přidáte opravdu hodně, nebude vaše krev chutnat žádným parazitům. Jedna ze složek česneku totiž mění vůni těla. Vy tak pro klíšťata, ale také komáry a další hmyz přestanete být atraktivní.

Cibule - Také cibule patří k aromatickým potravinám. Cibule vylučuje sírové složky a mění vůni potu i dechu. Jde tedy o přírodní repelent.

Kari koření - Kari má nejen výraznou barvu, ale také nezaměnitelnou vůni. Navíc je to koření, které má antibakteriální účinky. Jeho charakteristická vůně prostoupí celým tělem a změní jeho pach.

Repelenty proti klíšťatům

Nejrychlejší ochranou jsou samozřejmě syntetické repelenty, které zakoupíte v obchodech. Pochopitelně však obsahují látky, které na tělo dávat nechcete. Mohou způsobit podráždění kůže nebo očí. Kromě toho mají repelenty s chemickým složením také negativní dopad na přírodní prostředí. Obsahují totiž DEET. Tedy pesticid, který má sice velmi dobré odpuzující vlastnosti, ale jde o silný jed. Bohužel část této látky pronikne kůží a dostane se do krevního oběhu. Pokud byste takový repelent používali často, může dojít k narušení centrální nervové soustavy.

Ochranu bez chemie však nabízí příroda. Existuje mnoho bylinek a vůní, které klíšťatům nevoní. A jako bonus takový repelent není drahý. Jen si ho musíte připravit doma sami. Není to však nic složitého a nepotřebujete žádné zvláštní vybavení. A příprava vám zabere jen několik málo minut. Tak proč to nevyzkoušet?

Klíšťatům nevoní esenciální oleje ani bylinky

Zatímco my si obvykle ve vůních esenciálních olejů libujeme, klíšťata je ráda nemají. Mají totiž dobře vyvinuté čichové vnímání a některá aroma pro ně mohou být dokonce toxická. A co jim tedy nevoní? Jde o citronellu, estragon, tymián, cedr, levanduli, badyán, citron, eucalyptus, šalvěj, rozmarýn, mátu, lemongrass nebo růžový olej. Připravený repelent stačí vždy jen nastříkat na pokožku, případně i oděv a nechat zaschnout. Vhodné je mít s sebou repelent také v přírodě a po hodině obnovit vrstvu.

Vyrobte si domácí přírodní repelenty

Levandulove-eukalyptový olejový repelent

Na výrobu domácího repelentu budete potřebovat jakýkoliv rostlinný olej. Použít můžete klidně slunečnicový nebo řepkový, my doporučujeme olivový. K němu bude třeba přidat levandulový a eukalyptový éterický olej. A samozřejmě lahvičku s rozprašovačem. A postup? Smíchejte oleje v poměru 100 mililitrů rostlinného oleje a 10 kapek éterického oleje. Pět kapek od každého. Následně lahvičku uzavřete a dobře promíchejte. Před výletem aplikujte na oblečení i kůži.

Levandulový repelent s vodou

Do půllitru vody nakapejte asi 20 kapek esenciální levandulového oleje a vše pořádně promíchejte. Poté jen vlijte do lahvičky s rozprašovačem a můžete používat podle potřeby.

Octový repelent s esenciálním olejem

Smíchejte dva díly vody a jeden díl jablečného octa. Poté přidejte několik kapek esenciálního oleje. Využít můžete levandulový, citronový nebo tea tree. A je možné samozřejmě oleje namíchat. Poté směs promíchejte a nalijte do lahvičky s rozprašovačem.

Repelent z esenciálního oleje a vodky

Připravte si 60 mililitrů vodky a stejně množství vody, smíchejte dohromady a přidejte 10 kapek eukalyptového esenciálního oleje a 30 kapek esenciálního oleje citronela. Poté nalijte do rozprašovače.

Repelent z růžového oleje

Připravte si 200 mililitrů rostlinného oleje, stejné množství vody a 25 kapek růžového oleje. Vše stačí smíchat do lahvičky a dobře promíchat. Roztok je vhodný na odhalené části těla. Skladovat by se měl v lednici.

Tea tree

Samotný tea tree olej je často spojovaný s bojem proti vším u dětí. Použít se však dá také proti klíšťatům. Rozetřete trochu oleje na zápěstí a kotníky.

Peprmintový repelent

Na výrobu tohoto repelentu budete potřebovat jen 100 mililitrů vody a 6 kapek peprmintového oleje. Vodu můžete nalít rovnou do rozprašovače a pak přidat peprmintový olej. Před použitím vždy dobře protřepejte.

Citrusový repelent

Připravte si jakékoliv citrusy jako je pomeranč, limeta, citron nebo grep a dva litry vody. Ovoce ve vodě povařte a poté nechte odstát asi hodinu na mírném ohni. Následně přeceďte a nalijte do rozprašovače.

Rozmarýnový repelent

Připravte si hrst rozmarýnu, litr vody, lžíci bílého vinného octa a dvě lžíce jablečného octa. Vhodné je přidat i hrst levandule. Vodu dejte do hrnce, přiveďte k varu a poté vypněte. Přidejte bylinky a nechte je louhouvat pod pokličkou. Čekat musíte do vychladnutí a poté přidat ocet. Vše je nutné přecedit a nalít do lahvičky.

Fenykl

Tentokrát nemusíte žádný repelent vyrábět. Fenykl pomůže sám o sobě. Stačí ho jen promnout pár semínek v dlani a naházet je do kapes nebo bot. Podobně samozřejmě může fungovat fenyklový olej.

Co když už se klíště přisálo

Může se stát, že přisátí klíštěte zkrátka nezabráníte, ať se snažíte sebevíc. V takovém případě se pokuste klíště opatrně vytáhnout. Existuje spousta rad, jak to udělat. Mnoho z nich je však poškozujících. Zatímco použití repelentů před odchodem do přírody je repelent žádoucí, při vytahování klíštěte není vhodné mazat pokožku olejem nebo krémem. Vhodná však není ani dezinfekce před samotným vytažením. Pokud byste klíště čímkoliv potřeli, může se stát, že do rány vypustí sliny. A ty jsou plné choroboplodných zárodků. Stát se také může, že vyvrhne obsah střev. A ta obsahují viry a bakterie. 

Klíště je vhodné uchopit pinzetou přímo u kůže a vytáhnout. Netočit. V takovém případě hrozí, že se odtrhne hlavička a klíště přesto zůstane zakousnuté v kůži. Nedaří se? Pak použijte jen kývavé pohyby do stran. Až po vytažení je žádoucí ranku vydezinfikovat. Nejlepší volbou je jodová tinktura. Ačkoli se klíště podaří vyndat, je dobré si zaznamenat datum. Příznaky z kousnutí se mohou projevit později. Vhodné je také kontrolovat místo, kam vás klíště kouslo.