Hlíva ústřičná je královnou mezi houbami

Stejně jako některé další druhy hub má hlíva ústřičná blahodárné účinky, které znali už staří Římané. Právě ti je začali využívat ve svém jídelníčku. A nejen to. Už tehdy z nich vyráběli léčiva. K nejznámějším houbám patří právě hlíva ústřičná, které se přezdívá královna hub.

Co je to hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je oblíbená houba, která má několik přínosů pro zdraví. Jde o vysoce výživnou houbu, která podporuje zdraví. Hlíva je jedlá dřevokazná houba, která patří do čeledi hlívovitých. Existuje asi 40 druhů této houby a nejznámější je právě hlíva ústřičná. Všechny druhy této houby jsou jedlé a používají se do pokrmů.

Jak vypadá hlíva ústřičná

Její klobouk barvou i tvarem připomíná ústřice. Právě odtud tedy pochází její druhové pojmenování. Klobouky jsou v mládí sklenuté, později vějířovité. Jsou hladké a pružné. Zbarvení hlívy je proměnlivé. Od bělavé přes šedomodrou po šedohnědou či hnědou. Barva houby se odvíjí od podmínek růstu.

Klobouky hlívy ústřičné rostou nad sebou v trsech nebo řadách. Trsy mohou dosahovat i několika kilogramové hmotnosti. Lupeny jsou nízké a sbíhají na velmi krátký třeň. Dužnina hlívy ústřičné je čistě bílá, pružná a také šťavnatá. Její zbarvení se nezmění ani po řezu. A jak hlíva chutná? Její chuť je nasládlá a vůně je velmi příjemná, podobná vůni dalších hub.

Houba plná živin

Hlíva ústřičná je houba plná vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších důležitých živin. Mimo jiné je v hlívě obsažený potřebný vitamín D a selen. Navíc obsahuje jen malé množství sacharidů, tudíž je vhodná také při dietním režimu, kdy je vhodné konzumovat jen potraviny s nízkým obsahem cukrů.

Hlíva ústřičná je také zdrojem antioxidantů. Jde o látky, které pomáhají snižovat poškození buněk v těle. Hlíva ústřičná obsahuje například aminokyselinu ergothionein, která má silné antioxidační účinky. Je to houba, která je prospěšná pro imunitní systém, díky živinám totiž hlíva pomáhá splnit doporučené denní dávky jednotlivých nutričních požadavků těla.

Hlíva ústřičná může přispívat také ke zdraví srdce. Látky, které obsahuje, totiž mohou pomoci snížit rizikové faktory srdečních onemocnění. Pomáhají s tím zejména beta-glukany. Ty jsou fermentované střevními bakteriemi, aby produkovaly mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Zajímavostí jistě je, že hlíva ústřičná poskytuje dvakrát více beta-glukanů než bílé houby.

Co hlíva ústřičná obsahuje:

Kde najdete hlívu ústřičnou

Pokud byste hlívu ústřičnou chtěli hledat v přírodě, je to možné. Je to velmi rozšířená houba, která roste po celém světě. Daří se jí v mírném pásmu i v subtropických lesích. Roste od konce léta do zimy a při mírné zimě také na jaře. Najdete ji na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů Hledejte ji hlavně na bucích, vrbách, břízách, ořešácích, jeřabinách nebo topolech. Hlíva ústřičná je však podobná hlívě plicní. Obě houby rostou na podobných stromech. Hlíva plicní však roste od jara do podzimu a je světlejší. Splést si však hlívu ústřičnou můžete i s dalšími houbami, je tedy třeba dobře kontrolovat, zda jde opravdu o hlívu ústřičnou. Podobná hlíva olivová je totiž jedovatá.

Hlívu ústřičnou lze pěstovat také v domácích podmínkách. Stačí k tomu řezaná pšeničná sláma a čerstvá hlívová sadba. Hlívu je třeba pěstovat na místě se stálou teplotou mezi 8 a 18 stupni Celsia s vysokou vzdušnou vlhkostí. Místo by mělo být dobře větrané a rozptýlené denním světlem.

Hlíva ústřičná se samozřejmě se pěstuje také průmyslově. Jde o běžnou potravina, kterou lze koupit v obchodě. Vhodné je zařadit ji do svého jídelníčku jako součást stravy. Z hlívy se dát totiž udělat spousta pokrmů, případně může být součástí spousty receptů, kde nehraje hlavní roli.

Pomáhá snižovat znečištění

Hlíva je houba, která rozkládá materiály je je papír, dřevo nebo kávu. A dokonce dokáže rozložit i ropné produkty. Účinná může být mimo jiné i při odstraňování organických vazeb v toxických chemikáliích ve znečištěných oblastech. Hlíva dokáže absorbovat rtuť nebo snížit znečištění po úniku ropy. Tato tvrzení však nejsou potvrzena dostatečnými vědeckými výzkumy. Nicméně je jasné, že pokud houba takové látky absorbuje, stává se nejedlou.

Použití hlívy ústřičné v kuchyni

Hlíva ústřičná má opravdu všestranné využití. Nejen, že se používá do hotových jídel, lze ji také naložit do octa nebo usušit. Jde o perfektní surovinu vhodnou do omáček nebo polévek. Oblíbené je také konzervování v nejrůznějších nálevech. Často se konzervuje společně se zeleninou. Hlíva se konzumuje také uzená nebo zkvašená. Nejčastěji se s hlívou setkáte v asijské kuchyni, ale existuje i spousta receptů z jiných zemí.

Ke konzumaci se běžně využívají jen klobouky hub. To však neznamená, že by zbytek neměl využití. Tuhé třeně je možné usušit a později je rozemlít na houbový prášek. Vyrobíte si tak přírodní houbové koření využitelné opět do nejrůznějších pokrmů.

Hlíva jako doplněk stravy

Pokud nechcete konzumovat houbu v původním stavu, je možné sáhnout po doplňcích stravy. Hlíva ústřičná je v nich obvykle perfektně koncentrovaná. Vždy je samozřejmě nutné číst složení a vybrat přípravek s největší koncentrací. Pro zdraví jsou doplňky stravy z hlívy přínosnější než samotná houba. Speciální extrahování zajistí v jedné dávce větší množství prospěšných látek než několik kilogramů tepelně upravené nebo sušené hlívy. Hlívu ústřičnou je možné kombinovat s dalšími prospěšnými látkami. Jako kombinace hlívy jsou vhodné?

  • Hlíva ústřičná s rakytníkovým olejem.
  • Hlíva ústřičná s meruňkovým olejem.
  • Hlíva ústřičná v kombinaci s echinaceou.
  • Hlíva ústřičná s laktobacily nebo probiotiky.
  • Sirup z hlívy s vitamínem C nebo D.

Doporučené dávkování hlívy ústřičné

Lékařsky nebylo stanovené doporučené denní dávkování. Před začátkem užívání jakéhokoliv doplňku stravy s hlívou ústřičnou je tedy vhodné se poradit s lékárníkem nebo přímo s ošetřujícím praktickým lékařem. A samozřejmě je důležité dodržovat pokyny na obale nebo v příbalovém letáku.

Přesto, že není dané dávkování, obecně se doporučuje konzumovat 5 až 10 gramů sušené hlívy denně pro posílení imunity. V případě čerstvé hlívy pak 50 až 100 gramů. 4

Nežádoucí účinky hlívy ústřičné

Vzhledem k tomu, že jde o houbu, je třeba mít se na pozoru. Zejména pokud konzumujete hlívu poprvé, zkuste raději jen malé množství. Z hlívy ústřičné totiž může bolet žaludek. Případně mohou být lidé alergičtí na její spory. Hlíva ústřičná navíc obsahuje arabitol. Je to látka, která může vyvolat průjem a střevní potíže.

Pro koho není hlíva ústřičná vhodná

Vzhledem k tomu, že účinky hlívy ústřičné nebyly dostatečně vědecky prozkoumané by měly těhotné i kojící ženy pravidelnou konzumaci většího množství hlívy ústřičné konzultovat s lékařem. Stejně tak by měli konzultovat užívání doplňků stravy s hlívou.

Co se týká užívání hlívy s dalšími léky nebo doplňky stravy, je vhodné se opět poradit s lékařem. Hlíva by se neměla používat v kombinaci s některými léky, které se používají v terapii zvýšené hladiny cholesterolu.

Hlíva ústřičná není vhodná pro malé děti, ostatně stejně jako všechny ostatní houby. Vzhledem k možné kontaminaci těžkými kovy by děti do pěti let neměly jíst houby z lesa. Pokud houby koupíte v obchodě, je možné je do dětského jídelníčku zařadit od dvou nebo tří let.

Recepty z hlívy ústřičné

Hlívové rizoto

  • 250 g hlívy ústřičné
  • 250 g rýže
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 0,5 l vývaru
  • 0,1 l bílého vína
  • parmezán dle chuti
  • sůl, pepř

Nejprve nadrobno nakrájejte cibuli a osmažte ji na lžíci rozpuštěného másla. Poté přidejte rýži a asi dvě minuty restujte. Následně zalijte vínem a počkejte, až se vyvaří. Přitom neustále míchejte. Následně podlejte zeleninovým vývarem a nechte vařit. Mezitím si připravte hlívu ústřičnou. Tu je třeba nakrájet na kostičky a orestovat na zbytku másla. Dochuťte solí a pepřem. Poté také k houbě přilijte trochu vývaru a nechte vařit. Poté vše smíchejte a přidejte parmezán podle chuti. Konzistence by měla být krémová.

Dršťková polévka z hlívy

  • 500 g hlívy
  • 100 g másla
  • 0,5 litru vývaru
  • lžička pálivé papriky (lze vynechat nebo nahradit sladkou)
  • žička sladké papriky
  • lžička uzené papriky
  • 3 stroužky česneku
  • hladká mouka, sůl, majoránka, petržel

Nejprve nakrájejte hlívu a osolte ji. Následně ji orestujte na rozpuštěném másle a podlijte vývarem. Jestliže vývar nemáte, můžete použít vodu a později dochutit. Hlívu ústřičnou je nutné vařit do změknutí. Ze zbytku másla a mouky si pak připravte jíšku, do které přidáte papriky. Směs osmahněte. Je však třeba stále míchat a dávat si dobrý pozor, aby se směs nepřipálila. Paprika by pak zhořkla. Jíšku pak postupně zalijte vývarem s hlívou a vše spojte. Přidejte utřený česnek a majoránku. Nechte povařit.

Pečená hlíva na smetaně

  • 400 g hlívy ústřičné
  • 6 brambor
  • 200 g smetany
  • 80 g anglické slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř, kmín, paprika

Nejprve si očistěte hlívu i brambory a oloupeme česnek. Poté brambory nakrájejte na plátky. Slaninu i cibuli nakrájejte na kousky. Do pekáčku vložte hlívu, brambory, cibuli, česnek, slaninu i koření. Zakápněte olejem a vše zamíchejte. Je důležité, aby se houba i brambory obalily v koření. Pekáček poté zalijte smetanou a pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 35 minut. Délka pečení vždy záleží na velikosti hlívy i brambor. Důležité je vždy péct doměkka a dozlatova.

Bezmasý guláš z hlívy

  • 200 g hlívy ústřičné
  • 120 g cibule
  • 50 g rajského protlaku
  • olej
  • vývar dle potřeby
  • 100 g červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • lžička sladké papriky
  • sůl, pepř, majoránka

Jako první si připravte cibuli, kterou je třeba pokrájet nadrobno a poté osmažit dosklovata. Přidejte na nudličky pokrájenou hlívu a zprudka smažte. Osolte a opepřete. Přidejte sladkou papriku, česnek nasekaný nadrobno a protlak. Vše ještě osmahněte a přidejte nakrájenou papriku a vývar. Stačit bude asi 200 mililitrů. Duste do změknutí hlívy a papriky. Občas zamíchejte, případně přilijte vývar. Na závěr dochuťte majoránkou a případně také solí a pepřem. Přidat lze také česnek podle chuti. V případě, že jste nepřidali mnoho vývaru nebo třeba guláš zahušťovat. Jestliže si ho představujete hustější, pak přidejte jíšku nebo chlebovou střídku. Guláš z hlívy lze stejně jako klasický guláš, podávat s těstovinami, knedlíkem nebo jen chlebem.

Hlíva ústřičná na grilu

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 50 ml bílého vína
  • bazalka, pepř čtyř barev, sůl
  • olivový olej

Připravte si marinádu z oleje vína, soli a bazalky. Do ní poté naložte očištěnou hlívu zbavenou nožiček. Nechte marinovat alespoň hodinu a poté můžete grilovat. Na grilu nechte houbu asi deset minut. Až na talíři houbu dochuťte čerstvým pepřem, případně ještě podle chuti dosolte.

Kuskus s hlívou ústřičnou

  • 150 g kuskusu
  • 200 g hlívy ústřičné
  • vývar
  • velká cibule
  • olej
  • sůl, pepř, majoránka

Kukus nasypte do misky a připravte podle návodu. Zalijte tedy vroucím vývarem, případně vodou. Poté přikryjte a nechte nabobtnat. Poté si nakrájejte cibuli a nechte ji zezlátnout na oleji. Následně přidejte utřený česnek a bylinky. Hlívu nakrájejte na nudličky a přidejte. Za občasného míchání duste pod poklicí do změknutí. Osolte, opepřete a vmíchejte hotový kuskus. Před podávání lze přidat ještě osmaženou cibulku nebo čerstvé bylinky.