Domácí dochucovadla pokrmů: Ze zahrádky do kuchyně

Ochucovadlo nebo chuťová přísada je vlastně koření nebo omáčka. Vždy se přidává do pokrmu, aby jídlo získalo výraznější chuť. Ochucovadla se liší podle typu kuchyně. Do jídla se přidávají obvykle během přípravy nebo těsně před konzumací. Zatímco některá dochucovadla nejsou příliš zdravá a jsou často průmyslově zpracovaná, jiná mohou být zdraví prospěšná. Stačí si je vyrobit doma z ověřených surovin, ideálně ze zdrojů vlastní zahrádky. Připravit si můžete opravdu spoustu tipů dochucovadel. Sami uvidíte, že jsou mnohem lepší než kupovaná dochucovadla.

Vývar k přípravě spousty pokrmů - vyrobte si bujón

V kuchyni se prakticky nikdy neobejdete bez dobrého vývaru. Ať už jste zastánci české nebo třeba italské či francouzské kuchyně, vývar budete potřebovat při přípravě spousty receptů. Jako první každého pochopitelně napadnou polévky, vývar je však vhodný také do omáček nebo k přípravě rizota.

Je však jasné, že nebudete pokaždé nejprve vařit vývar, abyste mohli uvařit plnohodnotné jídlo. Nabízí se tedy použít bujon. Ale kupovaný bujón nikdy nenahradí domácí vývar. A navíc jsou kupované bujóny plné soli a konzervantů. A to rozhodně není nic dobrého pro naše zdraví. Bujón si však můžete vyrobit doma.

Jak na výrobu domácího bujonu

Jestliže si chcete doma připravit bujonové kostky, budete potřebovat klasický zeleninový vývar a také zeleninu. Na samotný zeleninový vývar použijte mrkev, petržel, celer a cibuli. Přidat lze houby, brambory nebo bylinky jako je majoránka, tymián, petržel nebo bobkový list.

V případě, že máte zeleninu z vlastní zahrádky nebo zaručenou bio zeleninu, pak můžete využít i slupky, není třeba loupat. Zelenina však pochopitelně musí být dostatečně očištěná. Vývar připravte jak jste zvyklí. Existuje spousta způsobů. Pokud chcete, aby byl vývar opravdu chutný, dejte zeleninu nejprve opéct do trouby a teprve potom vařit. Vzhledem k tomu, že jde jen o zeleninu, bude stačit vařit hodinu na mírném ohni. Čím déle však budete vařit, tím bude pochopitelně vývar silnější.

Po uvaření vývar přeceďte, abyste oddělili kousky zeleniny. Zeleninu poté rozmixujte v mixéru do hladka. Čistý vývar pak nechte dále vařit, aby se zredukovala tekutina. Nyní máte dvě možnosti, jak s hotovým zredukovaným vývarem naložit. Lze ho přelít do formiček na led a nechat zmrazit. Případně můžete smíchat zredukovaný vývar a rozmixovanou zeleninu a následně nechat usušit. Díky tomu získáte konzistenci podobnou jakou mají bujonové kostky z obchodu.

Domácí vegeta z kořenové zeleniny nejen do polévky

Stejně jako bujon i vegeta je velmi oblíbená, nejen pro dochucování polévek. Kupovaná vegety však obsahuje spoustu soli a glutamát sodný. Zeleniny je v dochucovadle vlastně jen malé množství. Polévkové koření je však jednoduché na přípravu a vy si ho tak můžete vyrobit doma. Budete si tak jisti, že uvnitř budou jen samé zdravé věci.

Na vegetu budete potřebovat mrkev, celer, petržel, kedluben, pórek a libeček. Přidat lze také sůl. Zeleninu je nejprve potřeba očistit a umýt. Poté je třeba ji osušit utěrkou. Zeleninu poté nasekejte v robotu nebo ji nastrouhejte na běžném struhadle. Poté přidejte sůl. Následně směs zeleniny vysypte na plech vyložený pečícím papírem. Sušte v otevřené troubě asi na 50 stupňů. Poté, co zeleninu dobře usušíte ji umelte v robotu. Uchovávejte v dobře uzavřených sklenicích a v suchu.

Pokud se podivujete nad tím, že není uvedený poměr zeleniny, pak nutno říci, že každý si vegetu nejlépe připraví dle své chuti. A samozřejmě také podle zeleniny, kterou máte. Pokud vám některý druh zeleniny chybí, nevadí.

Připravenou domácí vegetu pak můžete používat do omáček nebo polévek. Vhodná je také jako jedlý dárek. V dobře uzavřené a vymyté nádobě vydrží klidně dva roky.

Domácí tekuté maggi z libečku

Stejně jako předchozí ochucovadla ani maggi z obchodu není zrovna vhodné pro naše zdraví. Ovšem pokrmům dokáže dodat opravdu skvělou chuť. Maggi si však lze vyrobit doma a to úplně jednoduše. Na jeho výrobu budete potřebovat jen velký svazek čerstvého libečku. Pokud ho nemáte přímo na zahrádce, poptejte se v sousedství, jelikož jde o rostlinu, která je v podstatě plevelem. Případně ho lze samozřejmě zakoupit v obchodě.

Pak už přidejte jen 2 lžíce oleje, lžičku soli a půl litru vody. Libeček nejprve rozmixujte ve vodě i se stonky. Třicet minut vařte a poté přeceďte. Následně přidejte sůl, olej a nechte redukovat. Redukujte dokud nedosáhnete konzistence polévkového koření. Z uvedeného množství budete mít asi 200 mililitrů aromatického dochucovadla. Hotové maggi nalijte do skleniček a obraťte dnem vzhůru. Skladovat byste ho měli v chladu. V lednici by maggi mělo vydržet několik týdnů až měsíců.

Olejové kostky z bylinek na pizzu i do salátu

Kromě vývaru se v kuchyni často hodí také nejrůznější bylinkové oleje. Samozřejmě si lze jen bylinky nebo chilli naložit do oleje a používat. Pokud však chcete, aby vám dochucovací oleje vhodné na polévky, pizzu nebo saláty uchovávat déle, můžete si opět vyrobit dochucovací kostky. Výsledek bude podobný jako u bujonu, jen příprava bude mnohem snazší a rychlejší. Do formy na led stačí nalít kvalitní olivový olej a přidat libovolné bylinky dle chuti. Pamatujte si však, že vždy musí být více oleje než bylinek. Ty musí být v oleji naprosto ponořené.

Bylinková sůl

Ačkoliv příliš soli lidskému tělu nesvědčí, pro přípravu pokrmů je sůl opravdu důležitá. Není však třeba to s ní přehánět. Pokud máte rádi bylinkové soli, můžete si je samozřejmě připravit sami doma. Kupte si jen hrubozrnnou mořskou sůl a přidejte bylinky. Hodí se rozmarýn, oregano, majoránka a tymián. Bylinky ze zahrádky pečlivě umyjte a dobře osušte. Poté je oddělte od hrubých stonků. Nasekejte bylinky na jemno. Udělat to můžete v mixéru nebo nožem. Přidejte sůl a vše rozmělněte. Ideální je v toto případě použít mixér nebo hmoždíř.

Takto připravenou sůl rozložte v pokoji a nechte uschnout. Skladujte v uzavíratelné sklenici. Doma připravená bylinková sůl by vám měla vydržet několik měsíců a vhodná je také jako dárek. Samozřejmě, že si můžete zvolit také další druhy bylinek dle své chuti a možností. Někdo vyrábí sůl také se saturejkou nebo estragonem. Využít lze také česnek. Záleží na chuti a také na způsobu využití bylinkové soli.

Domácí kečup z rajčat a jablek

Kečup je oblíbený především u dětí. Rodiče jim ho většinou dopřejí alespoň vyjímečně na výletech. Vzhledem ke složení ho však zodpovědní rodiče dětem dávat nechtějí příliš často. A není divu. Průmyslově vyrobený kečup může obsahovat pesticidy nebo mykotoxiny. Bohužel se do kečupu mohou zamixovat také shnilá rajčata. Často také rajčata bývají nahrazována levnějšími náhražkami. Domácí kečup je stejně chutný jako ten kupovaný a mnohem zdravější.

Samozřejmě existuje spousta receptů. Na ten náš budete potřebovat 3 kilogramy čerstvých rajčat, 8 jablek a 5 červených cibulí. Dále 6 hřebíčků, půl lžičky skořice, 2 bobkové listy, olivový olej, vinný ocet, cukr, sůl a pepř. Rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte je na kousky. Cibuli nakrájejte na libovolné plátky a vložte je do hrnce. Přidejte ještě dva stroužky najemno nakrájeného česneku. V případě, že chcete, aby byl kečup ostrý, přidejte také chilli papričku.

Vše nechte dusit pod pokličkou za občasného míchání. Hotovo bude, až se vše rozvaří a hmota zhoustne. Propasírujte přes sítko a podle chuti případně dosolte nebo přikyselte. Plňte do sklenic s víčkem. Po vychlazení kečup ještě zhoustne. Uchovávejte pokud možno v suchu a chladu.

Domácí hořčice ze semínek

Překvapilo vás, že i hořčici si můžete připravit sami doma? Ano. A není to nic složitého. Stačí si pořídit hořčičná semínka a utlouci je v hmoždíři. Případně je možné je umlít ve strojku na mák. Poté je třeba přidat cukr a přilévat převařený a vychladlý vinný ocet. Vznikne tak hustá kaše. Směs je třeba nechat v uzavřené nádobě uležet v lednici. Po dvou hodinách je možné směs ochutnat a případně dochutit. Jestliže si chcete připravit hrubozrnnou hořčici pak je nutné nechat část semínek v původním stavu a do hotové kaše je přidat. Před používáním je dobré domácí hořčici nechat asi týden uležet v lednici.

Domácí pesto z různých bylinek

Je asi jasné, že čerstvé bylinky nenahradí vůbec nic. Někdy však bohužel bylinky nejsou dostupné. Pak je směle nahradí pesto. Ideálně samozřejmě domácí. Pesto je v doslovném překladu omáčka z rozmělněných surovin. Nejznámější je asi bazalkové pesto, které je známé především z italských restaurací. Recept na domácí pesto se však dá aplikovat na nejrůznější druhy bylinek. Pokud si ho doma připravíte, ušetří vám spoustu času při vaření. Díky připravenému pestu bude stačit vždy jen uvařit těstoviny a dochutit připraveným pestem.

Jak tedy na domácí pesto? Vyberte si čerstvé lístky bylinek. Klasikou je bazalka, ale vedle nešplápnete ani s petrželí, koprem, tymiánem nebo třeba medvědím česnekem. Pesto lze vyrobit také z rukoly nebo mladého špenátu. A v neposlední řadě pak musíme zmínit také sušená rajčata.

Tradiční recept počítá také s piniovými oříšky. Využít lze také slunečnicová semínka, ořechy, vlašské ořechy nebo kešu. Když oříšky nebo semínka opražíte, docílíte výraznější chuti. Před samotnou přípravou pesta nechte oříšky vychladnout. Samozřejmě je důležité mít také kvalitní olej. POužívá se extra panenský olivový olej. Vyzkoušet však můžete také konopný nebo dýňový. Jestliže však chcete pesto hlavně na vaření, bude ideálnější využít avokádový nebo klasický řepkový olej. Kombinovat s olivovým olejem je možné.

Do tradičního italského pesta patří ještě parmezán. Připravit ho lze však i bez sýru. Parmezán má své výhody i nevýhody. Pro někoho, kdo ho miluje bude jeho výrazná chuť přínosem. Pro ostatní může být spíše mínusem pesta. Navíc sýr se může začít dříve kazit. Je jisté, že pesto, ve kterém sýr nebude vám vydrží delší dobu. Tedy pokud ho nezkonzumujete.

A jak tedy na to? Pesto se obvykle vyrábí v hmoždíři, ale klidně si můžete pomoci mixérem. Je však třeba mixovat postupně a s pauzami. Nejen, že by se mohl přehřát mixér, ale hlavně by vám při urputném dlouhém mixování mohly zhořknout bylinky. Ze všeho nejdříve umyjte bylinky a připravte si malé pečlivě vymyté skleničky. Bylinky je po mytí třeby vysušit. Poté nastrouhejte sýr, pokud ho budete do pesta přidávat. Následně vložte sýr a bylinky do mixéru a mixujte. Žádoucí je pastovitá konzistence. Nakonec přilejte olej a krátce prošlehejte. Je důležité, aby se přísady spojily. Na závěr lze dochutit solí, pepřem nebo i chilli dle chuti. Hotové pesto dejte do skleničky a navrch ještě zalijte vrstvou oleje.